Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost întronizat la catedrala din Deva
Preasfinţitul părinte Nestor a fost întronizat, duminică, episcop al Devei şi Hunedoarei, la ceremonie participând Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului, alături de un sobor de preoţi.
La slujba religioasă, care a avut loc la Catedrala episcopală din Deva, au fost prezenţi şi parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale.
În ciuda vremii ploioase, din motive care au ţinut de respectarea normelor sanitare impuse de pandemia de COVID-19, zeci de credincioşi au urmărind ceremonia de întronizare în afara bisericii, într-o transmisiune realizată pe ecranele montate în curtea lăcaşului de cult.
Noul episcop al Devei şi Hunedoarei, Nestor, a fost ales în această funcţie pe 16 decembrie de către membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, după ce postul a rămas vacant prin decesul PS Gurie Georgiu, răpus de COVID-19, pe 21 octombrie.
"Picăturile de ploaie au fost lacrimi care s-au vărsat pentru cel care a plecat dincolo, în Împărăţia Cerurilor, încheindu-şi activitatea, spunem noi, prea devreme, la 53 de ani, dar chemarea lui Dumnezeu este cea care a biruit peste rânduielile noastre. Dar, în acelaşi timp, ştim că apa este cea care stă la temelia roadelor de viitor. Din cer s-a trimis semn şi binecuvântare pentru cel care a fost ales de Sfântul Sinod şi întronizat astăzi de noi, în această demnitate deosebită pe care o are de împlinit de acum înainte, în aşa fel încât temelia pe care a pus-o vrednicul de pomenire, mentorul său, părintele său spiritual, episcopul Gurie, să fie dusă mai departe", a afirmat Mitropolitul Ardealului.
La rândul său, noul episcop al Devei şi Hunedoarei a arătat importanţa muncii pe care a depus-o timp de mai bine de 12 ani episcopul Gurie. Între obiectivele realizate de predecesorul său, părintele episcop Nestor a menţionat noul sediu administrativ al centrului eparhial, un număr însemnat de centre educaţionale şi structuri social-filantropice, centre de zi pentru copii, centre de tineret, case de copii, centre social-medicale. De asemenea, anul viitor episcopia va deschide o grădiniţă pentru copii.
Totodată, anul acesta, Episcopia Devei a început lucrările la Aşezământul "Părintele Arsenie Boca", ce va fi situat în vecinătatea municipiului Deva, aici urmând să funcţioneze o mănăstire, o şcoală liceală, un azil de bătrâni şi un centru de îngrijiri paleative.
"Consider că momentul acesta (al întronizării - n.r.) nu este un nou început, ci este doar un scurt popas într-o călătorie pe o cărare care a fost bine fundamentată, dar care trebuie parcursă, în continuare, cu aceeaşi râvnă şi dragoste care i-au fost imprimate de iniţiatorul ei, pentru ca duhul înaintaşului să trăiască, în continuare, prin lucrarea urmaşului, iar bucuria comuniunii de dragoste între aceştia să depăşească timpul şi spaţiul", a punctat episcopul Nestor.
Episcopul Nestor, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, judeţul Dolj.
Între anii 2003 şi 2007 a urmat cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secţia Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeaşi instituţie de învăţământ.
A urmat cursuri de doctorat, între 2011 şi 2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
A obţinut o bursă de studiu în Italia, la Padova, în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obţinut titlul de doctor în 2015.
În 2009 a fost tuns în monahism şi a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 şi hirotesit arhimandrit în 2014.
În 2013, pentru o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcţia de consilier pastoral-liturgic al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Între 2013 şi 2018 a fost vicar administrativ-bisericesc, din 2018 vicar administrativ-eparhial, iar din data de 25 februarie 2021 a fost arhiereu vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. AGERPRES