Noul coronavirus, mai eficient decât SARS în infectarea căilor respiratorii şi a ochilor (studiu)
Noul coronavirus (SARS-CoV-2), virusul responsabil pentru pandemia actuală de COVID-19, s-a dovedit mai eficient decât Sindromul Acut Respirator Sever (SARS-CoV) în infectarea căilor respiratorii umane şi a ochilor, conform unei echipe de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Hong Kong care a publicat vineri rezultatele unui studiu, relatează agenţia Xinhua.
Michael Chan Chi-wai, profesor asociat la Şcoala de Sănătate Publică a universităţii, şi echipa sa de cercetare au comparat infecţiile cu SARS-CoV-2, SARS-CoV şi virusuri gripale precum H5N1 şi H1N1, folosind mostre de ţesut prelevate din tractul respirator superior uman şi de ţesut ocular într-un laborator cu nivelul 3 de biosecuritate.
Rezultatele au relevat că virusul care cauzează boala COVID-19 este mult mai eficient în infectarea conjunctivei umane şi a căilor respiratorii superioare în comparaţie cu SARS-CoV, iar nivelul său de contagiozitate este comparabil cu cel observat în timpul pandemiei de H1N1 din 2009.
Coroborate, aceste rezultate explică transmisibilitatea mai mare a COVID-19 în comparaţie cu SARS-CoV.
"Acest studiu evidenţiază totodată faptul că ochii pot fi o cale importantă de infectare umană cu SARS-CoV-2 (COVID-19)", a subliniat profesorul Chan.
Într-un studiu precedent, echipa de cercetare a descoperit că virusul care provoacă COVID-19 poate rămâne în viaţă timp de câteva zile pe suprafeţe netede, precum oţel inoxidabil, sticlă şi plastic.
Noile constatări au subliniat posibilitatea ca acest virus contagios să poată fi răspândit de pe astfel de suprafeţe prin intermediul mâinilor, atunci când oamenii ating zonele contaminate şi îşi ating apoi zona ochilor.
Concluziile cercetării implică faptul că sunt vitale să se evite atingerea ochilor în zonele publice şi spălarea periodică a mâinilor cu apă şi săpun sau curăţarea mâinilor cu produse dezinfectante ca măsură esenţială pentru prevenirea transferului accidental al virusului responsabil de COVID-19 de pe suprafeţele contaminate în ochi şi nas.
Studiul a fost publicat în jurnalul medical Lancet Respiratory Medicine. AGERPRES