Noul astronaut vedetă al NASA, Christina Koch, ar putea fi prima femeie care pune piciorul pe Lună

Noul astronaut vedetă al NASA, Christina Koch, ar putea fi prima femeie care pune piciorul pe Lună

Astronautul Christina Koch este noua vedetă a NASA, după ce a stabilit un nou record de şedere în spaţiu a unei femei, petrecând 11 luni pe orbită în cadrul laboratorului spaţial ISS. De asemenea, alături de Jessica Meir, a participat la prima misiune extravehiculară exclusiv feminină, desfăşurată în luna noiembrie a anului trecut. Tot Christina Koch, 41 de ani, ar putea fi desemnată pentru viitoarea misiune pe Lună şi atunci ar deveni prima femeie care pune piciorul pe satelitul natural al Pământului, transmite joi Space.com.

NASA doreşte să trimită doi astronauţi pe Lună până în 2024, un bărbat şi o femeie. Cei doi astronauţi nu au fost încă selectaţi, însă Christina Koch susţine că este gata şi pentru această misiune, dacă ea va fi cea aleasă.

"Desigur, eu sau oricine altcineva din corpul astronauţilor NASA vom fi onoraţi dincolo de cuvinte să participăm la o astfel de misiune. Oricare dintre noi va fi pregătit şi se va simţi onorat să accepte această misiune dacă i se va oferi", a susţinut ea miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Christina Koch a revenit pe Pământ în urmă cu o săptămână (6 februarie), la sfârşitul unei misiuni istorice de 328 de zile la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). Niciun alt astronaut femeie nu a stat atât de mult pe orbită.

Aceste misiuni de lungă durată sunt concepute pentru a ajuta NASA să se pregătească pentru misiuni cu echipaj uman la distanţe mari, aşa cum va fi mult aşteptata misiune spre Marte. Cu tehnologia de propulsie actuală, o călătorie spre Marte durează între 6 şi 9 luni.

"Este cu siguranţă o perioadă excelentă pentru a face parte din familia NASA, ţinând cont de faptul că vom merge înapoi pe Lună şi o vom face într-un mod diferit (faţă de misiunile Apollo din anii '70) pentru că mergem pentru a rămâne acolo (prin asamblarea unei staţii spaţiale pe orbita Lunii şi a unei baze la sol). Pentru mine este un privilegiu se mă aflu aici, în aceste vremuri", a mai susţinut Christina Koch.

NASA doreşte să trimită primii oameni pe Marte în anii '30 ai acestui secol, iar Luna va fi o treaptă spre Marte. Aselenizarea prevăzută pentru 2024, care face parte din programul spaţial Artemis, al NASA, este concepută pentru a pune bazele unei viitoare misiuni spre Marte.

Prin programul Artemis NASA doreşte să dispună de astronauţi pe Lună şi pe orbita Lunii până la sfârşitul anilor '20, un obiectiv complet diferit faţă de cel al misiunilor Apollo a căror principală reuşită a fost aselenizarea şi recoltarea de eşantioane din regolitul lunar pentru a fi studiate. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”