Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă

Noua variantă de Covid se răspândește rapid în Europa. Experții spun că va deveni tulpina dominantă

Noua variantă de Covid XEC, detectată prima dată în Germania, se răspândește rapid în Europa și ar putea deveni dominantă, conform experților, care consideră că XEC este „abia la început” atât global, cât și în SUA.

Noua variantă Covid care ar putea deveni dominantă - foto Arhivă

Noua variantă Covid care ar putea deveni dominantă - foto Arhivă

Noua tulpină de Covid, varianta XEC, apărută inițial în Germania, este acum prezentă în 11 țări europene și ar putea deveni dominantă, avertizează experții. Deși se răspândește rapid, XEC nu îndeplinește încă criteriile pentru a fi considerată o variantă de îngrijorare sau interes, relatează Euronews.

Varianta XEC, un hibrid al subvariantelor omicron KS.1.1 și KP.3.3, ar putea deveni mai răspândită în această toamnă datorită mutațiilor sale. Totuși, deși se extinde, XEC nu îndeplinește încă criteriile pentru a fi considerată o variantă de îngrijorare sau interes pentru autoritățile de sănătate publică, potrivit unui purtător de cuvânt al Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

„Un număr foarte limitat de detecții XEC au fost raportate până în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt ECDC.

Până în prezent, varianta de Covid XEC reprezintă cel puțin 1 % din toate eșantioanele secvențiate în Slovenia, Belgia, Germania și Țările de Jos, conform datelor institutului non-profit Scripps Research din SUA, actualizate la începutul acestei luni.

De asemenea, XEC a fost detectată și în Regatul Unit, Danemarca, Franța, Irlanda, Suedia, Italia și Spania, potrivit datelor Scripps.

Datele de secvențiere vin cu unele avertismente. Eșantioanele virale supuse secvențierii genomice nu reflectă întotdeauna cazurile reale din comunitate și laboratoarele nu secvențiază la același ritm.

Tulpinile care apar în datele de secvențiere pot să nu reprezinte prevalența reală a mutațiilor în populație,” spune Scripps Research.

Chiar și cu aceste limitări, datele de secvențiere oferă indicii timpurii despre evoluția virusului, permițând cercetătorilor și agențiilor de sănătate să decidă dacă sunt necesare măsuri precum vaccinuri modificate. Experții cred că vaccinurile COVID-19 existente vor fi eficiente împotriva variantei XEC.

Dr. Eric Topol, director al Scripps Research Translational Institute din California, a declarat pentru Los Angeles Times că XEC „este doar la început în lume și în SUA”.

Anticipăm că XEC va avea proprietăți similare cu variantele care circulă în prezent, fără nicio schimbare în ceea ce privește severitatea infecției sau eficacitatea vaccinului împotriva bolii severe”, a menționat purtătorul de cuvânt al ECDC.

ECDC recomandă vaccinarea înainte de sezonul de iarnă, având în vedere că protecția scade în timp.

Vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecție împotriva formelor mai severe de COVID-19 și de gripă sezonieră”, afirmă ECDC.

Până acum, virusul a fost găsit în 15 țări de pe trei continente, după ce a apărut pentru prima dată la Berlin în iunie. Expertul în date din Melbourne, Mike Honey, a analizat răspândirea rapidă a tulpinii și a declarat că aceasta este „probabil următorul adversar al variantelor dominante în prezent”, scrie Mirror .

Care sunt simptomele variantei de Covid XEC

Conform sistemului de sănătate britanic NHS , cele mai recente simptome ale COVID-19 sunt:

  • febră sau frisoane
  • tuse continuă- adică accese de tuse care durează mai mult de o oră sau trei sau mai multe episoade de tuse în 24 de ore
  • pierderea sau modificarea simțului mirosului sau al gustului
  • dificultăți în respirație
  • senzație de oboseală sau epuizare
  • durere de cap
  • durere în gât
  • nas înfundat sau care curge
  • pierderea poftei de mâncare
  • diaree
  • senzație sau stare de rău

Simptomele variantei XEC sunt similare cu cele ale răcelii și gripei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Se întâmplă ceva cu Donald Trump?

2 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

3 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

4 Fraților, în ce țară trăim? Un român a construit un bloc, a vândut apartamente, dar nu a declarat nimic la ANAF

5 Lucrătura e gata / Vlad Gheorghe anunță excluderea din Partidul DREPT a cinci dintre cei zece deputați