
Nouă teorie surprinzătoare despre cum au apărut oamenii/„Șansele ca viața inteligentă să existe în multe locuri din Univers sunt unele uriașe”
Evoluția vieții către forme complexe, dotate cu inteligență, nu ține atât de noroc, cât de interacțiunea dintre viață și mediu, iar probabilitatea ca și alte forme inteligente de viață să existe în Univers este uriașă, afirmă un grup de oameni de știință de la centre de cercetare din Germania și SUA într-un studiu recent publicat în revista Science.
Abordările de până acum ale unei astfel de tematici erau tributare fizicianului australian Brandon Carter, cel care a definit în 1983 așa-numiții „pași dificili” ai evoluției, de la abiogeneză (apariția vieții din materie anorganică) și până la nașterea civilizației moderne.
Astfel de pași, care impuneau o evoluție graduală de la organisme multicelulare până la apariția limbajului articulat, păreau mai degrabă un fenomen extraordinar. Iar raportat la durata de care a avut nevoie omul ca să ajunge la forma actuală, în contrabalanță cu durata de existență a unei stele, șansele ca un astfel de proces să fie comun în Univers păreau extrem de reduse.
Omul a apărut atunci când condițiile propice s-au ivit
Opinia cercetătorilor germani și americani este însă cu totul alta. Ei susțin că Terra, la originile sale era un loc în care viața ar fi avut puține șanse de reușită. Însă, sugerează aceștia, apariția omului poate fi asociată cu apariția unui așa numite „ferestre propice vieții” din istoria geologică a Terrei.
Ca un exemplu, viața complexă are nevoie de un anumit nivel de oxigen pentru a evolua. Astfel, apariția cianobacteriilor și a altor forme de viață capabile de fotosinteză a creat o „fereastră” care a permis apariția unor forme vii mai evoluate.
„Oamenii nu au apărut devreme sau târziu în istoria Pământului. Au apărut atunci când condițiile au permis-o. Era vorba doar despre o chestiune de timp. Iar dacă extrapolăm la condițiile de pe alte planete, atunci poate că ele au fost create mult mai rapid decât pe Terra”, afirmă Da Mills, cercetător postdoctoral la Universitatea din München și unul dintre coautorii studiului.
Contrar opiniei lui Brandon Carter, care susținea că viața inteligentă a avut nevoie de circa 5 miliarde de ani pentru a apărea, în condițiile în care viața unei stele ca a noastră este de circa 10 miliarde de ani, autorii studiului sunt de părere că lucrurile stau cu totul altfel.
„Șansele ca viața inteligentă să existe în multe locuri din Univers sunt unele uriașe”
Totul ține de factorii care pot crea oportunitățile evolutive: existența nutrienților, temperatura apelor oceanelor, salinitate, nivelul de oxigen șamd. Practic, Terra nu ar fi devenit un mediu propice pentru om decât relativ recent, raportat la întreaga evoluție geologică a Pământului.
„Mai degrabă decât o sumă de accidente și de evenimente puțin probabile, evoluția pare a fi un proces mult mai predictibil decât se credea. Iar dacă ducem acest proces dincolo de granițele Terrei, șansele ca viața inteligentă să existe în multe locuri din Univers, inclusiv forme de viață similare cu a noastră, sunt unele uriașe”, concluzionează Jason Smith, cercetător în cadrul Centrul pentru Cercetarea Vieții Extraterestre din cadrul Universității din Pennsylvania, SUA, un alt coautor al studiului.