Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe și momeli

Noua tehnică a Rusiei pentru a teroriza Ucraina. Folosește drone cu încărcătură termobarică, capabile să distrugă imobile uriașe și momeli

În ultimele luni, armata rusă a început să folosească dronele de atac noi, echipate cu încărcătura termobarică, în atacurile asupra Ucrainei, potrivit agenţiei Associated Press.

Dronă Shaded doborată în Ucraina/ FOTO: mil.in.ua

Dronă Shaded doborată în Ucraina/ FOTO: mil.in.ua

Armele termobarice, subliniază agenţia, sunt capabile să distrugă pereţi groşi şi au o „reputaţie sinistră” din cauza efectului lor devastator asupra celor aflaţi la distanţă de explozie – victimele pot suferi pneumotorax sau leziuni cerebrale.

Specialistul ucrainean în comunicaţii, Serghei Beskrestnov (cunoscut și ca „Serghei Flash”), a declarat că armata rusă a folosit pentru prima dată drone cu încărcătura termobarică în vara anului 2024, iar în prezent, aceste drone reprezintă între 3-5% din totalul celor implicate în atacuri.

Associated Press notează că, din punct de vedere militar, munițiile termobarice sunt foarte potrivite pentru a lovi ținte care se află în clădiri fortificate sau adânc subterane. Beskrestnov a declarat că astfel de muniții sunt „capabile să distrugă o clădire uriașă, în special o clădire de apartamente” și ar fi „extrem de eficiente” dacă Rusia ar încerca să atace substațiile electrice ucrainene. La rândul său, David Albright, de la Institutul pentru Știință și Securitate Internațională din Washington, a declarat, de asemenea, că dronele termobarice rusești sunt „deosebit de distructive atunci când lovesc clădiri”.

Dronele termobarice sunt implicate în atacurile asupra Ucrainei împreună cu dronele-fantomă, care nu transportă încărcătură utilă, ci doar distrag atenția forțelor ucrainene de apărare aeriană. În ultimele săptămâni, Beskrestnov și sursa AP au estimat că armata rusă a folosit zeci de momeli, reprezentând mai mult de jumătate din totalul dronelor care au atacat Ucraina. Autoritățile din Moldova, o țară vecină cu Ucraina, au declarat că trei drone momeală rusești au aterizat pe teritoriul său în ultima săptămână.

„Operațiunea Țintă falsă”

Armata rusă a dezvoltat „Operațiunea Țintă falsă” încă de la sfârșitul anului 2022, un plan de dezvoltare a dronelor care nu transportă o sarcină utilă și sunt concepute pentru a copleși apărarea aeriană a Ucrainei, a declarat pentru AP o sursă familiarizată cu producția de UAV-uri din Rusia. Esența operațiunii constă în faptul că zeci de momeli sunt implicate în atacuri împreună cu Shahed-urile. Acestea sunt umplute cu cârpe sau polistiren sau echipate cu camere de supraveghere care transmit în direct date către armata rusă cu privire la locația mijloacelor ucrainene de apărare aeriană. Aceste drone de pe ecranele radar nu sunt cu nimic diferite de Shahed-urile care transportă 50 de kilograme de explozibili sau muniții termobarice.

Potrivit sursei Associated Press, ideea Rusiei a fost de a da militarilor ucraineni un „sentiment de incertitudine totală”, astfel încât aceștia să nu știe dacă atacul a fost o „armă letală sau o jucărie din spumă”. Interlocutorul agenției a menționat că, din cauza atacurilor cu muniție termobarică, există un „risc enorm” ca o dronă de atac să devieze de la cursul său și să ajungă într-o zonă rezidențială, unde „pagubele ar fi pur și simplu îngrozitoare”.

Fabrica de drone Shaked din Rusia, situată în Tatarstan, a început să producă drone fără focoase și drone termobarice în 2024. În prezent, fabrica produce aproximativ 40 de drone ieftine fără încărcătură utilă și aproximativ 10 Shahed cu încărcătură utilă în fiecare zi, fiecare costând aproximativ 50 000 de dolari, a declarat o sursă a agenției familiarizată cu producția de drone în Rusia.

Armata ucraineană nu poate determina care dronă este implicată în atac - o dronă inactivă sau una cu încărcătură termobarică, așa că urmărește să doboare toate dronele, scrie AP. „Pentru noi, este doar un punct pe radar, are viteză, direcție și altitudine. Nu avem posibilitatea în timpul zborului să determinăm ce fel de țintă este, așa că trebuie fie să le bruiem cu mijloace de război electronic, fie să le neutralizăm cu foc”, a declarat Iuri Ignat, reprezentant al forțelor aeriene ucrainene .

În octombrie, forțele armate ruse au atacat Ucraina folosind cel puțin 1 889 de drone, cu 80 la sută mai multe decât în august, arată o analiză a Associated Press. De la sfârșitul lunii iulie, agenția a estimat că mai puțin de 6 la sută din toate dronele implicate în atacuri au atins ținte din Ucraina. „Dar, din cauza numărului mare de UAV-uri, câteva pot scăpase în fiecare zi, iar acest lucru este suficient pentru a fi letal”, au declarat autorii investigației.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Voi ați citit ce scrie Rareș Bogdan despre „documentul” cu Simion?

4 Hm! Pe asta o știați?

5 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...