NOUA SALARIZARE/Cât vor câștiga PROFESORII și ÎNVĂȚĂTORII

NOUA SALARIZARE/Cât vor câștiga PROFESORII și ÎNVĂȚĂTORII

Un profesor universitar cu gradație maximă și vechime peste 25 ani va câștiga un salariu de bază de 5.339 lei, un profesor cu gradul didactic I va ajunge la un salariu de bază de 3.470 lei, iar un institutor cu gradul I va putea avea un salariu de bază de până la 2.797 lei, conform proiectului de Ordonanță de urgență privind salarizarea personalului din sistemul bugetar obținut de Profit.ro .

În sistemul universitar, salariul de bază al unui conferențiar universitar va porni de la 2.324 lei și, în funcție de gradație și vechime, va ajunge până la 4.084 lei. Un lector va avea salariul de bază între 1.957 lei și 3.154 lei, în timp ce un asitent universitar va unul de 1.692-2.894 lei. Salariul de bază al unui preparator va pleca de la 1.506 lei și va putea ajunge la 2.107 lei. 

Un rector va avea un salariu de bază de maximum 9.605 lei, un decan de 8.345 lei, iar un șef de catedră de 7.889 lei. 

Profesorii din învățământul preunivesitar cu studii superioare și grad didactic I vor avea salariile de bază cuprinse între 1.975 și 3.470 lei, cei cugradul II între 1.758 și 3.049 lei, iar cei cu definitivat vor porni de la 1.707 lei și vor putea ajunge la 2.920 lei.

Pentru profesorii cu studii de scurtă durată, la vechime și gradație maximă, salariul va fi de maxim 2.797 lei, iar pentru debutanți acesta va fi cuprins între 1.350 și 1.681 lei. 

În învățământul primar, un institutor sau maistru instructor cu studii superioare de lungă durată debutant va porni de la un salariu de bază cuprins între 1.310 și 1.631 lei, iar la grad didactic II câștigul salarial de bază va fi situat între 1.476 și 2.568 lei. Pentru grad didactic I, salariul de bază al unui învățător su studii superioare de lungă durată va fi cuprins între 1.758 și 2.797 lei.

O învățătoare sau educatoare cu studii de nivel liceal și gradul didactic I va porni cu salariul de bază de la 1.320 lei și va putea ajunge la 1.949 lei, în timp ce pentru debutanți salariul de bază se va situa între 1.270 și 1.581 lei. 

Suplinitorii, cu studii liceale și fără pregătire de specialitate, vor avea salarii de bază cuprinse între 1.280-1.669 lei.

Personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă. Diferențierea pe zone și localități se aprobă prin hotărâre a Guvernului. 

Personalul didactic de predare și conducere din învățământul special beneficiază de  o creștere cu 15% a salariului de bază.

Personalul didactic din învățământ beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar, respectiv al instituției de nivel superior, și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de bază deținut. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 5 ani.

Personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare și a viitorilor învățători, institutori și profesori beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat și calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenților practicanți, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu 2 ore pe săptămână.

Personalul didactic care asigură predarea simultană la 2 - 4 clase de elevi în învățământul primar primește o indemnizație pentru activități care solicită o încordare psihică foarte ridicată, reprezentând o creștere salarială, după cum urmează:

- pentru 2 clase de elevi, o creștere cu 2 clase de salarizare succesive celei deținute (5%);

- pentru 3 clase de elevi, o creștere cu 3 clase de salarizare succesive celei deținute (7,5%);

- pentru 4 clase de elevi, o creștere cu 4 clase de salarizare succesive celei deținute (10%).

Personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar o creștere de 10% a salariului de bază.

Pentru activitatea de diriginte efectuată de personalul didactic angajat cu minim jumătate de normă în sistemul de învățământ, creșterea aferentă se calculează la nivelul prevăzut pentru norma întreagă.

Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, senatele universitare pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de bază deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.

De aceste prevederi beneficiază și personalul din învățământul preuniversitar care participă direct la realizarea activităților finanțate din venituri proprii. 

Personalul didactic de predare din învățământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de 1% pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 5% din salariul de bază.

 În cadrul instituțiilor de învățământ superior la care numărul studenților este de cel puțin 10.000, funcția de „director general administrativ al universității” va fi salarizată la nivelul funcției de „decan”.






populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”