Mai mulţi timişoreni s-au revoltat pe paginile de socializare, după ce o pictură murală care reprezintă Catedrala Metropolitană din Timişoara a apărut pe unul dintre căminele studenţeşti din oraş, însă fără crucile de pe turle. Pictura a fost realizată în cadrul unui proiect girat de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Pictura care reprezintă Catedrala Mitropolitană fără crucile de pe turle a stârnit indignarea timişorenilor, care au postat numeroase mesaje pe paginile de socializare, scrie News.ro .
Şi fostul viceprimar al municipiului Timişoara Adrian Orza îşi manifestă revolta faţă de imaginea în care un simbol al oraşului este modificată în acest fel.
”În complexul studenţesc din Timişoara a apărut acest graffiti pe un bloc. Imaginea Catedralei de la care au fost rase semnele Crucii. e girată de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană. E a două oara când Catedralei noastre i se fac dispărute crucile. Data trecută s-a spus că e o eroare de IT, şi astfel flyerele respective au ieşit eronat la tipar. O minciună, evident. Întărită şi de noul episod de care vorbesc acum. În 1989 oamenii acestui oraş luptau în stradă împotriva unui regim represiv, ateu şi odios. În genunchi, cu faţa spre superba Catedrala Mitropolitană sute de mii de oameni spuneau Tatăl Nostru. Da, Revoluţia din Decembrie 1989 a fost şi una creştină”, a scris Adrian Orza pe pagina sa de Facebook.
Fostul viceprimar spune că înţelege libertatea de exprimare, dar că nu se lasă ”ademenit” să creadă că aceste întâmplări sunt artă.
”Iată că la 30 de ani, o nouă <revoluţie> începe să îşi facă prezenţa tot mai acut. Să nu ne ascundem după cuvinte sau degete! E vorba de mişcarea culturală neomarxistă ce bântuie azi Europa şi Statele Unite – Progresismul. Înţeleg libera exprimare şi tot ce ţine de libertăţi. Am luptat şi eu în stradă pentru ele. Dar, totuşi, nu mă voi lasă ademenit să cred că toate aceste întâmplări sunt doar despre artă. Ostentaţia cu care se întâmplă astfel de lucruri nu îmi poate jigni doar inteligenţa. Catedrala Mitropolitană e un simbol. E o referinţă în istoria acestui oraş. Lăsăţi-ne simbolurile în pace!”, a mai scris Orza.
Reprezentanţii Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală a Europei au transmis că ei au fost doar parteneri în proiect, că juriul a fost unul internaţional, iar artiştii sunt din Bucureşti.
O situaţie asemănătoare a avut loc în noiembrie 2017, atunci când pe afişul unui eveniment numit Upgrade My City, organizat la Timişoara, era reprezentată grafic Catedrala Mitropolitană, însă fără crucea de pe turla centrală. Printre organizatorii evenimentului de atunci se numărau Primăria Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, dar şi Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Atunci, organizatorii şi-a cerut scuze public şi au precizat că greşeala nu a fost intenţionată, ci doar un efect al unui intrument folosit pentru editarea afişului.
Acum, 11 picturi murale sunt realizate pe clădirile căminelor studenţeşti din Timişoara, în cadrul programului Memoriile Cetăţii, realizat de Timişoara Capitală Europeană a Culturii. Tema din acest an a programului este istoricul, specificul şi spiritul Timişoarei, iar toate evenimentele vor fi derulate în jurul acestor trei concepte.