Noua preşedintă a Tanzaniei încearcă să schimbe politica negaţionistă privind COVID-19 susţinută de predecesorul ei

Noua preşedintă a Tanzaniei încearcă să schimbe politica negaţionistă privind COVID-19 susţinută de predecesorul ei

Noua preşedintă a Tanzaniei, Samia Suluhu Hassan, a anunţat marţi crearea unui comitet consultativ pentru combaterea COVID-19, decizie ce implică o schimbare de politică faţă de predecesorul ei, John Magufuli, decedat pe 17 martie, care era un negaţionist al acestei boli şi a impus oficial o astfel de abordare în ţara sa, relatează agenţia EFE.

Bilanţul îmbolnăvirilor de COVID-19 anunţat de Tanzania a 'îngheţat' în luna mai anul trecut la 509 cazuri şi 21 de decese. De atunci, autorităţile tanzaniene nu au mai comunicat deloc date despre evoluţia epidemiei, ignorând apelurile repetate ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a da dovadă de transparenţă.

Preşedintele John Magufuli a minimalizat ameninţarea pandemiei şi a susţinut că tanzanienii sunt protejaţi de Dumnezeu. Mai mult, el s-a împotrivit purtării măştii şi distanţării fizice şi spunea că vaccinurile fac parte dintr-o conspiraţie occidentală pentru a pune mâna pe bogăţiile Africii.

Între timp, mai multe personalităţi tanzaniene au fost infectate cu noul coronavirus, inclusiv vicepreşedintele arhipelagului Zanzibar, Seif Sharif Hamad, care a decedat, iar un val de decese observat începând din luna februarie a fost atribuit oficial unor cazuri de ''pneumonie''. Tot în februarie, pe data de 27, John Magufuli a avut ultima sa apariţie publică, pentru ca pe 17 martie vicepreşedinta Samia Suluhu Hassan să anunţe decesul lui din cauza unor probleme cardiace, în timp ce membri ai opoziţiei susţin că el ar fi murit de COVID-19, ceea ce nu este confirmat oficial.

Devenită astfel preşedinte, conform prevederilor Constituţiei, Samia Suluhu Hassan şi-a anunţat marţi intenţia de a ''stabili un comitet tehnic pentru analizarea temei coronavirusului''. Este vorba despre ''examinarea ştiinţifică a remediilor globale şi, ulterior, consilierea guvernului în mod profesionist'', întrucât ''nu este prudent să reducem la tăcere, să respingem ori să acceptăm fără o investigaţie tehnică'', a explicat ea.

''Nu ne putem izola precum o insulă şi nu putem primi tot ce vine fără a realiza propria noastră investigaţie'', a adăugat preşedinta, singura femeia din Africa şef de stat cu puteri executive. Ea a cerut de asemenea Ministerului Informaţiei să permită reluarea activităţii acelor mass-media interzise pe vremea lui Magufuli, care după ce a preluat puterea în anul 2015 a atacat libertatea presei şi cea de exprimare. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”