Noua OUG pe energie. Detalii despre prețurile la energie. Cât vor fi valabile noile măsuri
Liderii Coaliției au explicat că vor veni cu o nouă OUG pe energie pentru a include noile măsuri agreate. În paralel, Camera Deputaților va adopta OUG 119 cu amendamente, urmând ca măsurile să intre în vigoare la promulgare.
Liderii Coaliției de guvernare urmează să vină cu o nouă OUG pentru implementarea unor măsuri agreate recent pe energie, pe proiectul pentru aprobarea OUG 119 existând deja o parte dintre acestea prin amendamentele adoptate în comisii. Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 119 urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.
„Am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de KWh, 0,80 pentru cetățenii care consumă până în 255 de kWh. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255, dar până la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă vehiculată de 1,3 lei. De asemenea pentru IMM-uri s-a stabilit să menținem un leu pe kWh, iar pentru marii consumatori 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de OUG”, a explicat șeful PNL, premierul Nicolae Ciucă.
Șeful Executivului a mai explicat că „la producător, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât, din banii obținuți din impozit la producător să putem să acoperim din sumele pe care le folosim la compensare”.
Întrebat care va fi perioada în care se vor aplica măsurile, premierul a răspuns că în acest moment, decizia este aceea de a se merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie.
Noua OUG pe energie
Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a explicat însă că speranța privind funcționarea noului mecanism este aceea de a se aplica până cel puțin în 2025.
„Aseară am stabilit toate principiile. Serviciile publice, companiile de apă, persoanele care au nevoie de aparate medicale, unde au un consum mai mare, familiile cu trei copii în sus, la solicitarea lor, pe declaraţie pe proprie răspundere. Toate aceste amendamente le vom face în Parlament, săptămâna viitoare și vom da votul final pe ordonanţa 119 şi când va fi promulgată va intra în drepturi”, a explicat Ciolacu.
De asemenea, potrivit șefului PSD, „o să vină o ordonanţă de urgenţă care va stabili mecanismul”.
„Noi dorim ca acest mecanism să fie, cel puţin până în anul 2025 şi sperăm ca lucrurile să intre într-o normalitate în zona de energie. Categoric vom intra într-o zonă predictibilă. Preţurile se ieftinesc, nu se scumpesc. Tot ce a fost până acum rămâne în continuare 0,68, 0,80, 1 lei pentru IMM, pentru industria alimentară, spitale, creşte, grădiniţe. Vin şi serviciile publice, companii de apă, metrou, tramvaie, troleibuze, etc. Urmând să avem şi un preţ maximal. Noi în estimăm, din calculele noastre, există o formulă care sunt ferm convins că cei care se ocupă de legislaţia secundară o vor face, noi îl estimăm la 1,3”, a mai afirmat Marcel Ciolacu.
Creșeterea pensiilor și a salariului minim, decisă după adoptarea bugetului de stat
Totodată, premierul Nicolae Ciucă a explicat și că măsurile de sprijin din pachetul „Sprijin pentru România” vor continua și anul viitor.
În ceea ce privește majorarea pensiilor, șeful Executivului a explicat că majorările vor fi în raport cu valoarea inflației, urmând ca decizia definitivă cu privire la valoarea creșterii pensiilor și a salariului minim să fie luată în funcție de datele bugetare finale, susținând că proiectul bugetului de stat va fi adoptat la mijlocul lunii decembrie.
Sursa: adevarul.ro