Noua navă-monstru, o combinație între portavion și navă de asalt amfibiu, cu care China vrea să rescrie regulile războiului naval

Noua navă-monstru, o combinație între portavion și navă de asalt amfibiu, cu care China vrea să rescrie regulile războiului naval

Industria de construcții navale a Chinei lucrează din greu la o nouă clasă de nave de asalt amfibiu și este pe cale să finalizeze primul vas din noua serie în timp record, potrivit The Business Insider . Dar rolul pe care uriașa navă de război – Type 076 – îl va avea este încă un mister, iar multe dintre detaliile legate de acest vas neobișnuit sunt necunoscute.

Imagini din satelit obținute de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale arată procesul de construcție al navei Type 076 (clasa Yulan) în Șantierul Naval din Insula Changxing, Shanghai.

Spre deosebire de predecesorul său, nava Type 075 (clasa Yushen), Yulan sunt mult mai lungă și lată. Odată finalizată, va fi cea mai mare navă de asalt amfibiu din lume, depășind cu ușurință navele de același tip din SUA și Japonia, potrivit unei analize CSIS .

Beneficiile unei nave de război mai mari include o capacitate mai mare pentru avioane, spațiu mai mult pentru personal și spațiu mai mare de depozitare.

Cel mai important aspect al acestei nave monstru, însă, pare să fie sistemul de catapultare a avioanelor – o tehnologie care este folosită și de noul portavion chinezesc Fujian și care utilizează un sistem electromagnetic de lansare a avioanelor.

„Asta este ceva ce nu am mai văzut până acum”, a explicat Matthew Funaiole, cercetător de la CSIS. „Nicio altă țară nu mai are o navă de asalt amfibiu cu un sistem cu catapultă”, a spus Funaiole, referindu-se la o navă de asalt purtătoare de elicoptere (LHA).

Această capacitate face ca Yulan să fie undeva între o navă tradițională de asalt și un portavion.

navă-asalt-amfibiu-china-type-076 Nava-monstru a Chinei, care va funcționa ca un portavion combinat cu o navă de asalt amfibiu tradițională, este construită într-un ritm foarte rapid. Colaj foto: X

Nu se știe, însă, cu ce fel de aeronave va fi echipată noua navă sau dacă acestea vor fi cu echipaj sau doar drone.

China probabil dorește să aibă capacitatea de a lansa drone cu rază lungă de acțiune, iar noua catapultă reprezintă o metodă „creativă” de a face acest lucru cu o parte din dronele din arsenalul armatei chineze.

Cel puțin la început, se pare că rolul navei Yulan va fi să integreze mai bine dronele cu operațiunile navale ale Chinei.

dronă-de-luptă-china Drona de luptă Chengdu WZ-10 (Wind Shadow) este una dintre aeronavele care ar putea fi lansate de pe noua navă construită de China. Captură foto: X

„Cred că este la fel de important, dacă nu chiar mai important, să evidențiem cât de incredibil de impresionantă este abilitatea Chinei de a construi nave”, a spus Funaiole.

China a început să construiască nava Yulan cel mai probabil înainte ca noul doc în care se află să fie finalizat.

Este doar un exemplu al capacității și puterii uriașe a Chinei de a construi nave noi.

SHANGHAI, CHINA - JUNE 17: General view of the launching ceremony of China s third aircraft carrier, the Fujian, named a Noua navă, cât și cel de-al treilea portavion chinezesc recent lansat - Fujian (în poză), ar putea fi folosite de China într-o viitoare invazie a Taiwanului. Foto: Profimedia Images

Există multe întrebări legate de rolul pe care noua navă monstru a Chinei l-ar putea juca într-un scenariu de război. Ar putea, spre exemplu, să participe la o invazie sau blocadă a Taiwanului sau să susțină folosirea dronelor și a elicopterelor pentru supraveghere, operațiuni anti-submarin și alte misiuni de recunoaștere.

Dar cel mai probabil, nava Yulan sprijină obiectivul Chinei de a deveni o mare putere maritimă capabilă să își exercite forța militară departe de propriul teritoriu.


Citește și:

populare
astăzi

1 Care este țara europeană cu cele mai urâte și mai depresive orașe, potrivit unui top realizat de un împătimit al călătoriilor

2 Demonstrație de forță rară a SUA în Europa. Avioane F-35, într-o misiune fulger, au exersat lovirea unor ținte care apar pentru foarte puțin timp

3 „Nu ar trebui să se plângă” / David Popovici, atacat de Monica Iagăr, fostă campioană europeană și reprezentantă AUR

4 E disperare mare în AUR, Simion și Piperea dau atacul la voturile pensionarilor

5 Atac mafiot în Halkidiki / Mai multe persoane au fost împușcate și înjunghiate într-un bar