Noua modă mortală printre tineri: pudra energizantă care imită cocaina. Medicul Radu Țincu: Poate fi fatală VIDEO

Noua modă mortală printre tineri: pudra energizantă care imită cocaina. Medicul Radu Țincu: Poate fi fatală VIDEO

O pudră energizantă, cu concentrații mari de cofeină și taurină, care oferă efecte similare cu cele ale cocainei este noul trend la nivel internațional, care invadează și țara noastră. Medicii avertizează că poate provoca episoade psihotice, iar în cantități mari poate pune viața în pericol.

Supradoza provocată de pudrele energizante pune viața în pericol

Pudra care imită cocaina se vinde la liber pe internet - Foto Shutterstock

Potrivit producătorilor, produsul conține doze mari de cofeină și taurină. Ei se laudă că efectele se văd după 20 de minute și durează ore în șir, potrivit Observator.

Concret, pudra este un amestec de cofeină, creatină, L-citrulină, taurină, beta alanină, maltodextrină și L-arginină.

Fără confuzie, Sniffy este legal”, spun producătorii, care recunosc că se folosesc de asemănarea cu drogul de mare risc, cocaina, ca strategie de marketing.

Adevărata problemă este mesajul din spatele său și asemănarea sa înfiorătoare cu cocaina. Acest produs banalizează utilizarea unui stimulent pentru petrecere și popularizează lumea cocainei printr-un gest, ceea ce este scandalos”, explică Bernard Basset, medic specialist în sănătate publică și președinte al Asociației France Addictions, potrivit Huffpost .

Supradoza afectează corpul similar unui drog de mare risc

Specialiștii din domeniu atrag atenția că efectele pot fi fatale în caz de supradoză.

Compoziția extrem de concentrată în taurină și cofeină stimulează sistemul nervos central, uneori dincolo de limitele lui fiziologice, asta înseamnă o accelerare a metabolismului cerebral, care duce la disfuncția neuronilor. La unele persoane pot să apară fenomene psihotice, însemnând agitație psihomotorie, halucinații, stări de insomnie, toate acestea nu fac altceva decât să accentueze starea de oboseală a organismului. În supradoză, poate să determine apariția convulsiilor și, de asemenea, fenomene de violență cu agresivitate și autoagresivitate. Și taurina este un aminoacid excitator, care nu face decât să stimuleze într-un mod artificial sistemul nervos central. Dincolo de efectele la nivelul creierului, ele vor activa și sistemul vegetativ, asta înseamnă o accelerare a pulsului cardiac, cu riscul de apariție al palpitațiilor, tulburări de ritm, care pot să determine complicații importante, un puseu brusc de hipertensiune poate să determine o hemoragie la nivelul creierului. Trebui să privim cu foarte mare rezervă consumarea unor astfel de produse pe o perioadă lungă de timp sau în cantități foarte mari, pentru că nu se poate anticipa răspunsul organismului într-o situație acută. Multe dintre substanțe acționează și indirect prin eliberarea unor hormoni.”, a detaliat Radu Țincu, șeful disciplinei de toxicologie din cadrul Universității de Medicină „Carol Davila“, pentru „Adevărul”.

Adolescenții sunt vulnerabili în fața acestor substanțe, „reacționează într-un mod extrem de brutal, imediat, uneori în exces față de cât ar trebui să se întâmple”. Nici persoanele adulte, mai ales cele care au boli cronice, neurologice sau cardiovasculare, nu sunt în afara pericolului, a mai spus medicul primar ATI de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca.

Autoritățile ar trebui să discute despre limitarea vânzării către anumite vârste a acestor tipuri de substanțe. Reamintim că băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor din România, de la începutul anului.

Ce se întâmplă în Franța

În Franța, pudra energizantă care se inhalează pe nas a stârnit o întreagă dezbatere publică, iar Frédéric Vailletoux, ministrul francez al Sănătății și Prevenirii, a declarat în mai că dorește să o „interzică cât mai curând posibil”. Acesta atrăgea atenția că sub pretextul că vând ceva legal, original, producătorii „încearcă să atragă tinerii spre consumul de tutun, droguri și, în cele din urmă, spre dependență .

În urmă cu puțin timp, Ministrul Sănătății, Catherine Vautrin, a anunțat că pudra albă cu efect energizant a fost interzisă.

Așa cum a anunțat guvernul în urmă cu câteva săptămâni, aseară am semnat decretul de interzicere a vânzării de pudră energizantă în Franța. Această pudră pentru inhalare nazală încurajează tinerii să se drogheze, așa că a fost necesar să acționăm rapid. Prioritatea mea este sănătatea tinerilor noștri concetățeni.”, a transmis aceasta prin intermediul rețelei X, fostă Twitter.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Să vă fie rușine! Mori de foame sau ce?” / O rusoaică de lângă Belgorod a surprins forțele armate ruse în timp ce îi jefuiau casa

2 „Doamne-ajută să nu-mi iau nicio țeapă!” / Experiența spirituală trăită de Mircea Bravo la Eforie Nord

3 Asta e Rusia, oameni buni... Un fost prizonier de război ucrainean descrie torturile la care a fost supus timp de aproape doi ani în închisorile din c…

4 Bărbat din Cluj, păcălit prin „metoda șmen”. A rămas fără 2.000 de euro după ce un necunoscut l-a abordat pe stradă, în plină zi

5 „Ați vrut agitație? / Iat-o!” Cum au complotat ofițeri FSB ca să semene discordie în Statele Unite