Noua MINERIADĂ. Cei trei care au speriat Vestul: Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă! Amănunte-ȘOC din spatele ușilor închise!

Noua MINERIADĂ. Cei trei care au speriat Vestul: Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă! Amănunte-ȘOC din spatele ușilor închise!

Este pentru prima dată după Mineriada din 1990 când un partid aflat la putere sau o coaliție încasează un vot de blam de anvergura celui exprimat în ultimele săptămâni împotriva guvernării Dragnea-Tăriceanu-Dăncilă, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe  G4Media.ro .

Doar PRM-ul defunctului Vadim Tudor, partid extremist și profund anti-occidental, a mai cunoscut o izolare similară în plan extern. Ziua de miercuri a reprezentat doar apogeul, vârful icebergului, partea vizibilă. Pentru a înțelege la dimensiunea corectă gradul de izolare a guvernării PSD-ALDE în raport cu partenerii externi trebuie să avem în vedere întreg ansamblu de reacții, vizibile sau mai puțin vizibile.

Unul dintre cele mai importante evenimente trecut pe sub radar, care a golit de conținut un alt OUG distrugător pentru România, a fost telefonul dat de secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuhin, premierului Viorica Dăncilă pe data de 11 martie. Potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro , discuția a fost hotărâtoare pentru a preveni dezastrul numit OUG 114, care suprataxa băncile, companiile din energie și telecom, cu efecte nocive în toată economia pe termen lung. Guvernul a dat înapoi, iar din ”ordonanța lăcomiei” n-a rămas mai nimic, cel mult ecoul unui lătrat ruginit împotriva străinilor și multinaționalelor. 

Toate informațiile obținute de G4Media.ro confirmă în acest moment că liderului PSD, Liviu Dragnea, i-a fost anulată viza de Statele Unite. Planurile sale de a forța o nouă vizită la Washington, gândită pentru a vinde apoi în țară imagnea de pro-american acceptat la Washington, s-au ruinat. Lobby-ul israelian a funcționat până la un punct. Anularea vizei reprezintă fără îndoială un mesaj politic fără echivoc: Statele Unite nu-l mai consideră pe liderul PSD partener de dialog după a doua condamnare încasată în iunie 2018 (dosarul angajărilor fictive, primă instanță) și după tot ce a făcut liderul PSD pentru a scăpa de o sentință definitivă. Din acest moment, s-a încheiat și cu pro-americanismul de paradă al liderului PSD. De a doua zi, pe când premierul Viorica Dăncilă se afla încă la Washington, a pus în discuție relația cu Statele Unite.

A urmat apoi avertismentul lansat de la cel mai înalt nivel. Mike Pompeo, secretarul american de Stat, a discutat luni, 2 aprilie, la Washington cu ministrul de Externe Teodor Meleșcanu despre ”importanța eforturilor României de a contracara corupția care-i subminează instituțiile democratice și promovează influența nocivă a adversarilor”. Lobby-ul israelian care a ajutat-o pe Dăncilă să facă o poză cu vicepreședintele Mike Pence n-a reușit să blocheze tema corupției, lipită ca timbrul de scrisoare pe fruntea guvernării PSD – ALDE. Aceasta este vestea bună.

Interzis la Washington, izolat la Bruxelles unde toată lumea îl evită, Dragnea s-a trezit amenințat de frații lui de același sânge politic, de socialiștii europeni, că PSD va fi exclus din familia politică europeană dacă va continua să distrugă justiția și să atace statul de drept. Încercarea sa de a-i trage pe sfoară pe liderii socialiști la congresul PES de la Madrid s-a soldat cu un eșec. Frans Timmermans i-a transmis sec de la tribuna congresului: ”Dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roșie pentru Europa”.

Când Liviu Dragnea a încercat să încalce din nou linia roșia trasată de Timmermans, exercitând presiuni colosale asupra guvernului Dăncilă de a adopta OUG-ul pentru modificarea Codurilor care să-l salveze de o nouă condamnare penală, același Timmermans, și nu vreun politician de altă culoare politică, a avertizat Guvernul: dacă România ar adopta legislație care să le ofere impunitate demnitarilor de rang înalt, Comisia Europeană va acționa imediat. O primă aluzie destul de clară la posibila activare a articolului 7 împotriva României, la fel ca în cazul Poloniei sau Ungariei.

Nu doar Liviu Dragnea a ajuns paria în propria familie politică, ci și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Într-o scrisoare trimisă pe data de 22 martie liderul partidului, Hans Van Baalen, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt recomandă excluderea partidului lui Tăriceanu din familia politică europeană din care face parte. Pe scurt, Dragnea și Tăriceanu sunt pe punctul de a fi dați afară din politica europeană pe motiv că au atacat constant statul de drept, justiția și valorile democratice de bază. Acesta este un fapt incontestabil iar liderii PSD și ALDE nu mai pot invoca nici statul paralel, nici pe Soros. Singurii vinovați pentru izolarea politică a partidelor lor sunt ei și acțiunile lor nesăbuite în exercițiul puterii.

Din păcate, toate aceste evenimente îi vor arunca pe Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă și mai mult în brațele adversarilor lumii occidentale. Se vor afunda și mai rău în mlaștina discursului anti-european și anti-occidental, suvernist, în populismul extrem. Vor acuza tot mai des ”amestecul în treburile interne” și vor poza în marii apărători ai națiunii de atacuri imaginare din exterior. Vor inventa noi inamici, se vor lupta cu dușmani imaginari și vor falsifica grosolan realitatea, exact așa cum Viktor Orban le vinde cu succes alegătorilor săi ficțiunea pericolului reprezentant de migranți deși Ungaria n-a văzut în ultimii ani picior de migrant.

Reacția fără precedent al celor 12 ambasade și reacția ridicolă a premierului Dăncilă, lovind cu poșeta în toată planeta, spune totul despre ruptura totală a puterii de la București de partenerii occidentali. Cei 12 ambasadori n-au exprimat poziții personale, n-au avertizat guvernul în nume propriu, ci au transmis Guvernului de la București poziția oficială a statelor lor: ”Să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității și corupției / Suntem profund îngrijorați de integritatea sistemului judiciar românesc.” Timmermans a explicat cel mai bine îngrijorările europenilor. Lor le pasă de evoluția fiecărei țări membre deoarece slăbirea unui stat înseamnă în cele din urmă slăbirea UE în ansamblu. Un stat nefuncțional nu-și face rău doar sieși, ci afectează cooperarea cu celelalte state în toate planurile: economic, judiciar, politic.

De departe însă cazul emblematic pentru degradarea democrației în România rămâne tentativa brutală a puterii de la București de a bloca numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de șef al Parchetului European. Într-o intervenție la fel de neobișnuită ca toate celelalte luări de poziție evocate mai sus, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și-a exprimat, miercuri, în deschiderea sesiunii plenare de la Bruxelles, îngrijorarea față de punerea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi de către Secția specială de investigare a magistraților.

Tajani a făcut apel la autoritățile de la București să nu îi pună obstacole în calea candidaturii la șefia Parchetului european și a precizat că Parlamentul European o sprijină în continuare pe Laura Codruța Kovesi pentru această funcție.

Altfel spus, oficialii de la Bruxelles văd în cazul Kovesi o anchetă făcută la comandă politică, la vedere, în disprețul întregii Europe.

A simțit-o și Timmermans pe pielea lui când s-a trezit cu dosasr penal deschis de către aceeași secție specială care o anchetează azi pe Kovesi. Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă au lovit cu barosul la temelia democrației sub ochii îngroziți ai UE fără să le pese de reacții și consecințe.

Toate acestea s-au întâmplat într-o singură lună, nu într-un an sau doi. Scurtă recapitulare: Secretarul Trezoreriei (ministrul de finanțe), Steven Mnuhin, secretarul de stat (ministrul de externe) Mike Pompeo, prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, în fine, Austria, Belgia, Canada, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Norvegia, Olanda, Statele Unite și Suedia prin ambasadorii lor, au transmis cel mai puternic vot de blam încasat vreodă de o putere politică din România după căderea lui Ceaușescu în 1989 și mineriae. La 30 de ani de la căderea comunismului, România este privită din nou de întreaga planeta ca o dictatură în devenire sau, dacă vreți, ca o țară eșuată din parcursul democratic.

Epilog. Cu numai trei zile în urmă, într-o şedinţă comună solemnă, dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la NATO şi 70 de ani de la înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, Liviu Dragnea declara următoarele în plenul Parlamentului: ”NATO nu e doar o alianță militară, e singura garanție a stabilității lumii democratice. NATO a apărut ca o alianță a binelui, a democrației, în fața răului și a exceselor totalitare. Aici e locul României.” De notat că țările care au sărit în apărarea României pentru a-i face bine, pentru a o salva de rău și de riscul unui nou derapaj într-un regim autocratic sunt părinții fondatori ai NATO. Ce încearcă acum să ne vândă Dragnea, Tăriceanu și Dăncilă este un nou fals grosolan, o realitate răsturnată: ei sunt victimele și toți ceilalți, călăii.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…