Noua lege a pensiilor publice, adoptată de Senat. Votul final va fi dat de Camera Deputaților

Noua lege a pensiilor publice, adoptată de Senat. Votul final va fi dat de Camera Deputaților

Plenul Senatului a adoptat proiectul pentru recalcularea pensiilor publice după lungi dezbateri și anularea amendamentelor adoptate anterior în comisiile de specialitate. Inițiativa merge la Camera Deputaților, for decizional în cazul inițiativei.

 Proiectul a trecut de prima cameră sesizată a Parlamentului FOTO Arhivă Adevărul

Proiectul a trecut de prima cameră sesizată a Parlamentului FOTO Arhivă Adevărul

Inițiativa a fost adoptată de senatori cu 85 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” și 19 abțineri.

În plen au fost eliminate mai multe amendamente introduse în cadrul debzaterilor din comisiile de specialitate, fapt care a dus la numulțumiri din partea mai multor membrii ai Camerei. Senatoarea Diana Șoșoacă a susținut chiar chiar încălcarea regulamentului Senatului.

Astfel a fost supusă la vot reluarea dezbaterilor pe proiect, propunere respinsă însă de plenul senatorilor.

Liberalul Daniel Fenchiu a cerut ulterior să nu mai fie dat cuvântul neafiliaților sau celor care nu sunt lideri sau vicelideri, constatând un abuz pe motiv că incidentele de acest gen pot fi semnalate doar de către lideri sau vicelideri

Și Irineu Darău a cerut reluarea votului pe amendamentele propuse de USR, propuneri care s-au ales tot cu respingerea plenului, printre care și cea privind încetarea mandatului ministrului Muncii în cazul în care recalcularea pensiilor nu este produsă în termen de 6 luni de la promulgarea legii.

Și dezbaterile de la comisiile de specialitate s-au lăsat cu conflicte.

Aprobare cu tensiuni în Guvern

Noua lege a pensiilor publice a trecut cu dificultate de Guvern din cauza opoziţiei PNL, care a lăsat de înţeles că nu ar fi bani pentru majorările prevăzute, aspect confirmat inclusiv de analişti.

Liberalii au cerut recalcularea impactului bugetar. În cele din urmă, avizul a fost unul pozitiv, însă cu observaţii, Boloş solicitând să se caute măsuri prin care să fie susţinute majorările de pensii.

Situaţia creată a dus la un şir de atacuri din partea social-democraţilor la adresa ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, dar vizând şi PNL.

Actualul ministru al Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a afirmat că legea este „stabilă şi sustenabilă“ şi a explicat cum va face rost de bani pentru pensii: „O mai bună colectare, o mai mică evaziune fiscală şi înțelepciune între noi, cei care lucrăm împreună în Guvern, sunt elementele care ne vor duce la respectarea drepturilor românilor pentru care au muncit o viaţă“.

Experții nu sunt însă de aceeași părere. Profesorul de economie Cristian Păun a explicat, pentru „Adevărul“, că în prezent la bugetul de stat nu sunt bani pentru astfel de majorări fără impunerea unor noi măsuri fiscale, precum creşteri de TVA, iar dacă Ministerul Finanţelor nu găseşte fonduri, creşterea pensiilor va fi doar o promisiune, cum s-a întâmplat şi în trecut.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”