Noua lege a pensiilor. Principalele modificări privind limita de vârstă, stagiul de cotizare pentru femei și bărbați
Pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare, cu condiția îndeplinirii stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii. Potrivit noii legi a pensiilor, aplicabilă de la 1 septembrie 2024, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, dar, în cazul femeilor, creșterea vârstei standard de pensionare va avea loc treptat, până în 2035, scrie Ziare.com.
Potrivit Avocatnet.ro , atingerea vârstei standard de pensionare depinde de data nașterii, astfel că îți spunem astăzi cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an, fie femeie sau bărbat.
Pensiile din România, inclusiv cele pentru limită de vârstă, sunt acum reglementate de Legea 360/2023, care a intrat în vigoare la 1 septembrie. Conform noii legi, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Totuși, în cazul femeilor, această vârstă va crește treptat, urmând să fie atinsă abia în 2035. Pentru a ieși la pensie, este necesar ca persoanele să îndeplinească și condițiile minime de cotizare, care sunt de 15 ani pentru stagiul minim și de 35 de ani pentru stagiul complet.
În 2024, bărbații care împlinesc 65 de ani și care au cotizat cel puțin 15 ani se pot pensiona. De asemenea, cei care au lucrat în condiții grele de muncă pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în astfel de condiții.
Cum va crește treptat vârsta de pensionare a femeilor
În 2024, femeile care îndeplinesc cerințele minime de vârstă și de cotizare pot ieși la pensie, însă vârsta lor de pensionare diferă de cea a bărbaților. Conform noii legi, atât bărbații, cât și femeile vor atinge vârsta standard de pensionare de 65 de ani, dar în cazul femeilor, această vârstă va fi atinsă treptat, până în 2035. În 2024, femeile care doresc să iasă la pensie trebuie să împlinească o vârstă mai mică, în funcție de data exactă a pensionării.
Astfel, în lunile ianuarie și februarie 2024, femeile se pot pensiona la vârsta de 62 de ani și două luni, cu condiția să fi cotizat cel puțin 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru această perioadă este de 32 de ani și cinci luni. În martie și aprilie 2024, vârsta standard de pensionare rămâne aceeași, însă stagiul complet crește la 32 de ani și șase luni. Pe parcursul lunilor mai și iulie 2024, femeile se pot pensiona la 62 de ani și două, respectiv trei luni, iar stagiul complet de cotizare este de 32 de ani și șapte luni.
Începând cu lunile august și septembrie, vârsta standard de pensionare pentru femei va fi de 62 de ani și trei luni, iar stagiul complet de cotizare necesar va crește la 32 de ani și opt luni. Până în octombrie și noiembrie 2024, aceste condiții rămân similare, cu o mică creștere a stagiului complet la 32 de ani și nouă luni.
Ca și în cazul bărbaților, femeile care au lucrat în condiții grele pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare. În plus, legea prevede reduceri suplimentare pentru femeile care au născut și crescut copii, reducerea variind între șase luni și trei ani și jumătate, în funcție de numărul copiilor.