Nouă județe sunt sub cod portocaliu de ploi torențiale. Unde s-a anunțat cod roșu

Nouă județe sunt sub cod portocaliu de ploi torențiale. Unde s-a anunțat cod roșu

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, în cursul zilei de sâmbătă, avertizări nowcasting Cod roșu pentru județul Vaslui, în contextul unor fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

foto semn de circulație ploi torențiale

Cod galben, portocaliu și roșu de ploi torențiale sâmbătă FOTO Shutterstock

Potrivit ANM, până la ora 11:00, în localitățile Huși, Stănilești, Duda-Epureni, Pădureni, Drânceni, Lunca Banului și Arsura, se așteaptă averse puternice , iar cantitățile de apă acumulate vor depăși 25 - 30 l/mp. În ultimele ore, în această zonă au căzut deja precipitații de peste 60 l/mp, ceea ce a dus la inundații locale și probleme de trafic.

Aceste avertizări nowcasting, care semnalează fenomene meteorologice periculoase imediate, sunt emise pe o perioadă de maximum șase ore, conform precizărilor ANM.

Acumularea rapidă de apă a cauzat inundarea mai multor curți, grădini și drumuri în județul Vaslui, iar echipele de intervenție au acționat pentru a limita efectele negative ale fenomenelor extreme.

„Cod roșu în județul Vaslui. Mai multe curți, grădini și drumuri au fost inundate din cauza precipitațiilor abundente căzute în ultimele ore în județul Vaslui. Potrivit autorităților, pe râul Elan, în zona podului de beton Murgeni - Fălciu, apa a ieșit din albia minoră, dar nu sunt locuințe afectate”, a comunicat ANM.

Probleme majore s-au înregistrat și în comuna Banca, zona Vanbet, unde carosabilul a fost acoperit de apă, traficul rutier desfășurându-se cu dificultate. La intrarea în Fălciu, dinspre municipiul Huși, apa a trecut peste terasamentele drumului național în zona podețului peste râul Bozia, blocând complet circulația. În acest caz, autoritățile au mobilizat un utilaj de la Secția Drumuri Naționale Bârlad, care urmează să intervină pentru deblocarea podețului și restabilirea traficului.

Harta coduri galben și portocaliu de ploi torențiale FOTO ANM

Harta coduri galben și portocaliu de ploi torențiale FOTO ANM

„În urma precipitațiilor, câteva curți și grădini din localitățile Fălciu, Mălușteni, Blăgești și Murgeni au fost parțial inundate, însă în teren au acționat, acolo unde s-a impus, autoritățile locale. În general, probleme au fost în partea de sud-est a județului Vaslui, zonă învecinată cu județul Galați. Au fost șapte intervenții ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență în localitățile Cârja, Schineni, Țuțcani, Rânzești, Bogdănești, Blăgești și municipiul Bârlad”, au transmis reprezentanții ISU Vaslui.

Pe lângă Codul roșu emis pentru Vaslui, meteorologii au avertizat că, între 13 septembrie ora 18:00 și 14 septembrie ora 15:00, un Cod portocaliu de ploi torențiale va afecta mai multe județe din nordul și estul țării, inclusiv Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț, Iași, Botoșani și Suceava. În aceste zone, se așteaptă acumulări de apă de 40 - 60 l/mp, cu vârfuri izolate de peste 70 - 80 l/mp. Precipitațiile vor fi însoțite de averse torențiale și, local, de descărcări electrice.

Pe lângă aceste avertizări, ANM a emis și un Cod galben de instabilitate atmosferică valabil pentru alte regiuni, printre care Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei, unde vântul va sufla cu intensificări, iar în intervale scurte de timp se pot acumula 20 - 25 l/mp, izolat chiar și peste 40 - 50 l/mp.

Astfel de fenomene meteorologice, caracterizate prin instabilitate atmosferică accentuată, descărcări electrice și cantități mari de precipitații, se vor manifesta și în alte regiuni ale țării, conform prognozelor ANM . Autoritățile locale și echipele de intervenție rămân în stare de alertă pentru a face față situațiilor de urgență ce pot apărea din cauza acestor condiții meteo extreme.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Probabil au fotografiat zona. Suntem testați” / Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului

2 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

3 „A fost găsită perfect, porecla” / Cine și de ce l-a poreclit pe Mircea Geoană „Prostănacul”

4 Apar amănuntele flagrantului DNA din Portul Constanța: 700 de dolari era șpaga pe container. Un vameș a înghițit probele

5 Momentul în care Europa a fost la un pas de islamizare. Războinicul cu blană de leopard care a salvat Occidentul