Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

Nouă ipoteză privind cauza distrugerii avionului F-16 ucrainean. Nu ar fi fost lovit de o rachetă Patriot

Potrivit analiștilor, cauza prăbușirii avionului ar putea fi resturile de la o rachetă doborâtă, scrie Ziare.com.

Focul prietenesc al sistemului de apărare antiaeriană Patriot nu a fost probabil cauza pierderii de către Ucraina a unui avion de luptă F-16. În prezent, anchetatorii americani și ucraineni analizează diverse cauze ale tragediei, relatează The New York Times, citând oficialii militari din Statele Unite.

Publicația citează cuvintele analiștilor militari ucraineni care spun că este încă prea devreme pentru a vorbi despre motivele prăbușirii avionului de luptă. Cu toate acestea, ei au subliniat că sistemele occidentale de apărare aeriană și F-16 nu au lucrat niciodată împreună în condiții atât de dificile ca în timpul celui mai mare atac rusesc din 26 august.

„Multe lucruri ar fi putut duce la pierderea F-16, inclusiv starea tehnică a aeronavei, eroarea pilotului, factori externi”, a declarat Anatoli Hrapcinski, fost ofițer al Forțelor Aeriene Ucrainene.

Potrivit acestuia, este posibil ca fragmente ale rachetei distruse să fi lovit o parte vitală a avionului.

Pe 26 august, pilotul Oleksi Mes, în vârstă de 31 de ani, care a fost unul dintre primii piloți ucraineni care a zburat pe F-16, a murit . A fost primul caz în care Ucraina a pierdut un avion de luptă occidental. În prezent, ancheta investighează motivele acesteia.

Potrivit deputateai Mariana Bezuglai, cauza probușirii aeronavei F-16 ar fi fost așa-numitul „foc prietenesc” din cauza lipsei de coordonare între unități. Nu spus că avionul a fost doborât de o rachetă a complexului de apărare antiaeriană Patriot. Fostul comandant al Forțelor Aeriene ucrainen, Mikola Olesciuk, a răspuns acuzând-o pe deputată că îl discreditează nu numai pe el și Forțele Aeriene, ci și Statele Unite, care este principalul partener ucrainean.

Președintele Volodimir Zelenski l-a concediat pe Olesciuk. Cu toate acestea, potrivit ministrului Apărării Rustem Umerov, prăbușirea F-16 nu a fost motivul disponibilizării, pe care el a numit-o „rotație”.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „O femeie adevărată!” / Imaginile cu Andreea Bănică în bikini la 46 de ani fac furori printre fani

2 Apar primele amănunte în cazul misterioaselor explozii ale pagerelor din Liban / Cine a pus totul la cale și cum a fost executat planul

3 ULTIMA ORĂ Soldații ruși care contraatacă în Kursk au fost încercuiți de trupele ucrainene

4 Hopa! / Pagerele folosite în atacul din Liban au fost fabricate în Ungaria, susține compania taiwaneză despre care s-a spus că le-ar fi produs

5 Rumoare în Polonia după ce s-a aflat că un milionar ar fi inundat un oraș ca să-și salveze resortul turistic