Noua Eră/Metaversul are potențialul de a perturba „aproape tot ceea ce ține de viața umană”
„Trebuie să-i dăm lui Mark Zuckerberg ce-i al lui Mark Zuckerberg. Atunci când fondatorul Facebook a anunțat, în octombrie, că schimbă numele companiei-mamă a rețelei de social media în Meta Platforms, pentru a ajuta la crearea unei realități digitale alternative cunoscute sub numele de metavers, a fost luat în râs fără milă. Pentru unii, el trăgea o cortină de fum pentru a distrage atenția de la furorile politice din jurul lui. Pentru alții, era doar cel mai recent miliardar din tehnologie, de vârstă mijlocie, care a pus în operă o fantezie din copilărie, așa cum mai făcuseră Jeff Bezos, de la Amazon, și Elon Musk, de la Tesla, cu rachetele spațiale. Și totuși, momentul ales de el a fost impecabil”, scrie The Economist .
<< Din octombrie, căutările pe Google pentru „metaverse” au luat avânt. Wall Street asigură ventilarea. Potrivit lui Bernstein, termenul a apărut de 449 de ori în evenimentele de tip earnings call din al treilea trimestru, de la 100 în trimestrul al doilea. Se spune că piețe cu venituri anuale potențiale de cel puțin 2 trilioane de dolari ar putea fi perturbate de metavers. Banca Jefferies spune că, deși fenomenul ca atare poate fi la mai mult de un deceniu distanță, are potențialul de a perturba „aproape totul ceea ce ține de viața umană”.
Alți giganți tehnologici, precum Microsoft, și-au făcut planuri de a se îndrepta către metavers. Dar firmele mari aflate încă sub controlul fondatorilor lor pot deveni cei mai înflăcărați evangheliști. Dl Zuckerberg, cu o avere netă de aproape 125 de miliarde de dolari și control aproape total asupra unei companii evaluate la 908 de miliarde de dolari, este cel mai proeminent. Alții sunt Jensen Huang, de la Nvidia, un producător de procesoare grafice în valoare de 722 de miliarde de dolari, și Pony Ma, de la Tencent, gigantul tehnologic chinez evaluat la 550 de miliarde de dolari, al cărui portofoliu de investiții în jocuri include un pachet de 40% din Epic Games, proprietarul „Fortnite”, unul dintre cele mai populare jocuri din lume. Fondatorul lui Epic, Tim Sweeney, reprezintă el însuși o forță de luat în seamă. Recent, a declarat, pentru Bloomberg, că metaversul este o oportunitate de mai multe trilioane de dolari și că firme ca a lui sunt angajate într-o cursă pentru a ajunge la un miliard de utilizatori, astfel încât să stabilească standardele metaversului, pentru viitor.
Este pe cale să devină o bătălie a miliardarilor, similară cursei spațiale Bezos-Musk. În loc de rachete, aceasta va fi dusă cu căști, blockchain-uri, criptomonede și cantități uluitoare de putere de calcul.
Ce anume înțeleg acești plutocrați prin metavers este încă neclar. Să fie oare o lume futuristă, consumatoare de realitate virtuală, avatare, conace pe malul oceanului și alte activități stridente online, care, prin comparație, vor face din lumea reală un loc plictisitor? Sau va fi pur și simplu o versiune îmbogățită, mai captivantă a ceea ce există deja astăzi: o modalitate de a socializa, de a lucra, de a face cumpărături și de a juca online, chiar dacă viața, în lumea de zi cu zi, decurge normal? Este și mai puțin clar dacă utilizatorii de internet de mâine vor fi seduși de visurile miliardarilor din tehnologie.
O privire asupra ambițiilor Meta, Nvidia, Epic și Tencent oferă o perspectivă asupra sferei de aplicare. Fiecare are nișele sale. Dl Zuckerberg a alocat 10 miliarde de dolari, în acest an, în principal pentru a dezvolta căștile și ochelarii de realitate virtuală și augmentată, care speră că vor oferi un punct de acces dominant la metavers, la fel cum face iPhone-ul de la Apple cu internetul mobil. Nvidia se concentrează pe ceea ce numește omnivers, o tehnologie bazată pe cipurile sale care reunește virtual ingineri, designeri și alte tipuri de creatori pentru a face lucruri — mai ales, deocamdată, în medii industriale. Epic a creat lumi virtuale de câțiva ani, inclusiv „Fortnite”. În metavers, aplicația sa ucigașă poate fi Unreal Engine, o platformă care oferă propriilor dezvoltatori și altor dezvoltatori capacitatea de a crea experiențe 3D realiste, inclusiv jocuri, filme, modele arhitecturale și design industrial. Tencent are de spart nuca tare numită China. Domnul Ma este, probabil, înțelept să joace cu atenție, având în vedere jocul din tehnologie, făcut de Partidul Comunist. Dar populara super-aplicație WeChat a firmei sale, inclusiv WeChat Pay, este deja o versiune 2d a ceea ce ar putea deveni metaversul, în 3d.
În spatele ambițiilor lor futuriste se află câteva experiențe comune. În primul rând, internetul mobil ajunge la capătul unei ere. În America și Europa, politicienii amenință cu reguli mai stricte împotriva monopolurilor și a abuzurilor de confidențialitate, în special în ceea ce privește Facebook și Google. În China, industria tehnologică e zdruncinată de atacul guvernului. Nu degeaba unii antreprenori tehnologici de prima generație, din America și China, renunță. Cei care rămân în picioare au nevoie de o nouă poveste convingătoare de spus.
Apoi, ei operează în lumi constrânse. Apple este un obstacol special pentru domnul Zuckerberg și domnul Sweeney. Producătorul de iPhone folosește setările de confidențialitate din sistemul său de operare, iOS, pentru a controla măsura în care Facebook poate vinde reclame digitale. Epic este angajat într-o luptă antitrust cu Apple pentru taxele pe care App Store le impune dezvoltatorilor de jocuri, iar până acum nu a avut succes. Acesta este motivul pentru care ambii promit atât de vehement să promoveze interoperabilitatea, adică fără sisteme închise, precum și standardele comune. Și ei vor să fie arhitecți ai sistemelor de operare ale viitorului.
Nu vor avea terenul doar pentru ei înșiși. Apple, deși până acum tăcut în privința metaversului, pregătește fără îndoială o ofensivă. Companiile de telecomunicații adulmecă și ele, după ce au investit masiv în spectrul 5g ultra-rapid și cu latență scăzută. Platformele cu creștere rapidă, cum ar fi Roblox, care oferă un model build-your-own games, cu 200 de milioane de utilizatori pe lună, au captat deja spiritele tinere. Există, de asemenea, negativiști, în special susținători ai tehnologiilor mai distribuite, cunoscute sub numele de Web3, care susțin că blockchain-urile și criptomonedele sunt următorul lucru important – deși, așa cum subliniază Ben Thompson, un expert în tehnologie, acestea pot găsi utilizări mult mai bune în metavers decât în lumea reală.
Țintind departe
Sunt multe aruncate în joc. După cum spune domnul Thompson: „Elon Musk vrea să meargă pe Lună. Mark Zuckerberg vrea să creeze luni complet noi în spațiul digital”. Dar la fel cum spațiul este o cursă, la fel este și metaversul. Domnii Zuckerberg, Huang, Sweeney, Ma și alții ar putea promite un viitor pentru internet care este mai deschis, mai pătrunzător și mai captivant decât cel mobil care există astăzi. Dar fiecare vrea să ajungă primul acolo, ca să poată stabili regulile în avantajul său. >>