Noua eră/Bitcoin atinge un nou nivel record, de 60.555,97 dolari

Noua eră/Bitcoin atinge un nou nivel record, de 60.555,97 dolari

Criptomoneda Bitcoin a crescut sâmbătă cu 1,32% până la nivelul record de 60.555,97 dolari, depăşind pragul de 60.000 de dolari pentru a doua oară în 10 zile, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Criptomoneda a crescut cu 118,3% faţă de cea mai scăzută valoare din acest an, de 27.734 dolari, pe 4 ianuarie.

Bitcoin a mai atins pragul de 60.000 de dolari pe 1 aprilie şi pe 18 martie.

Moneda virtuală, care a înregistrat o creştere susţinută anul acesta, vine însă cu riscuri pe termen lung pentru mediu. Generarea criptomonedelor necesită cantităţi semnificative de putere de calcul şi de energie electrică, iar creşterea achiziţiilor lasă în urmă o amprentă de carbon puternică.

Numai în China, bitcoin va genera peste 130 de milioane de tone de emisii de carbon până în 2024, potrivit unui nou studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Communications, citat de CNN.

Cantitatea de gaze cu efect de seră depăşeşte emisiile anuale totale din Cehia şi Qatar în 2016. Blockchain-ul bitcoin ar putea consuma la fel de multă energie pe an ca ţări mici şi mijlocii, cum sunt Danemarca, Irlanda sau Bangladesh, potrivit lui Sinan Kufeogl, cercetător asociat în inginerie civilă la Universitatea din Cambridge.

Pe măsură ce bitcoin a crescut în popularitate, China a devenit un mecca al tehnologiei. Dacă industria bitcoin a Chinei ar fi o ţară, consumul său total de energie s-ar fi clasat pe locul 12 la nivel global în 2016, înaintea unor economii majore precum Italia şi Arabia Saudită, potrivit studiului. Cu hardware specializat şi electricitate ieftină uşor disponibilă, ţara reprezintă acum mai mult de 75% din puterea reţelei bitcoin - energia pe care o utilizează un computer pentru a rula şi rezolva algoritmii care generează noi criptomonede şi permit tranzacţiile.

Hardware-ul de extragere a criptomonedelor rulează constant, ceea ce creşte şi consumul de energie. Între 1 ianuarie 2016 şi 30 iunie 2018, operaţiunile pentru generarea a patru criptomonede majore au eliberat până la aproximativ 13 milioane de tone de dioxid de carbon, potrivit unui studiu separat în revista de cercetare Nature Sustainability.

Creşterea acestor emisii ar putea avea implicaţii masive pentru întreaga planetă.

China este un semnatar cheie al Acordului de la Paris şi s-a angajat să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Dar ţara rămâne cel mai mare generator, la nivel mondial, de gaze cu efect de seră, iar autorii studiului spun că exploatarea bitcoin ar putea compromite încercările ţării de a reduce emisiile.


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

4 Încă un gherțoi din Poliție a fost găbjit!

5 Care o fi faza cu știrea asta?