Noua eră / Poliția germană ar putea face percheziții secrete în locuințele persoanelor suspectate de terorism

Noua eră / Poliția germană ar putea face percheziții secrete în locuințele persoanelor suspectate de terorism

Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania dorește să pătrundă în secret în locuințele oamenilor, ca parte a măsurilor antiteroriste. În prezent, acest lucru este interzis, dar ministrul de Interne are planuri în acest sens, relatează Deutsche Welle , conform Digi24.

La prima vedere, propunerea ministrului de interne Nancy Faeser amintește de o metodă practicată de „Stasi”, Ministerul Securității Statului din fosta Germanie de Est comunistă, a cărui poliție secretă se infiltra în casele presupușilor oponenți ai regimului pentru a le asculta telefoanele.

Practica a încetat odată cu sfârșitul dictaturii est-germane (RDG) și reunificarea Germaniei în 1990.

Acum, în fața amenințărilor teroriste islamiste și de extremă dreaptă, Faeser dorește să le permită anchetatorilor să folosească din nou această metodă. Cu toate acestea, spre deosebire de acțiunile arbitrare ale Stasi în Germania de Est comunistă, parlamentul german trebuie mai întâi să își dea acordul.

Ministrul de interne propune să permită Biroului Federal de Poliție Criminală (BKA) să intre în casele suspecților de terorism pentru a instala programe de spionaj pe smartphone-urile și computerele acestora.

Frică de un atac islamist

După un atac recent cu un cuțit comis de un islamist sirian la Solingen, un purtător de cuvânt al lui Faeser a justificat planul în cadrul unei conferințe de presă a guvernului, în special pentru cazurile de terorism islamist.

„În acest context, credem că este absolut evident că autoritățile de securitate trebuie să aibă competențele adecvate pentru a-l contracara”, a spus el, fără a oferi însă detalii despre proiectul de lege, despre care a spus că guvernul încă îl dezbate.

Este puțin probabil ca neoliberalii Democrați Liberi (FDP), cel mai mic partener din coaliția tripartită, să fie de acord cu pătrunderile secrete în locuințe autorizate de guvern, deoarece apărarea drepturilor cetățenilor se află în centrul mărcii comerciale a partidului. FDP consideră că terorismul internațional și alte infracțiuni grave pot fi combătute fără punerea în aplicare a unor legi mai dure.

Perchezițiile secrete din online sunt permise

În prezent, în anumite circumstanțe, autoritățile de securitate germane au permisiunea de a asculta dispozitivele electronice ale persoanelor suspecte fără a intra prin efracție în locuințele acestora - folosind un software la distanță pentru a obține date de pe dispozitivele suspecților fără ca aceștia să-și dea seama.

Din 2017, poliția germană are permisiunea de a utiliza această metodă pentru a monitoriza locuințele suspecților în cadrul „căutărilor online”. Cu toate acestea, fiecare astfel de acțiune trebuie aprobată mai întâi de o instanță - sau, în cazuri deosebit de urgente, de un birou al procurorului.

Secțiunea 100 din Codul penal descrie în detaliu ce infracțiuni pot fi urmărite penal cu ajutorul „căutărilor online”. Lista este lungă și include punerea în pericol a statului de drept democratic, constituirea de organizații criminale, crimă, infracțiuni sexuale, contrabandă cu droguri, spălare de bani, trafic de persoane și abuz de azil.

Decizie istorică a Curții Constituționale a Germaniei

Conform cifrelor oficiale ale guvernului german, numărul de căutări online se situează de ani de zile în jurul a două cifre, iar majoritatea au vizat infracțiuni legate de droguri. Dar căutările online au fost întotdeauna controversate. O hotărâre din 2008 a Curții Constituționale Federale a declarat că perchezițiile online sunt permise numai dacă viața umană sau statul însuși sunt în pericol.

Prin urmare, perchezițiile secrete ar trebui să fie o excepție absolută în combaterea criminalității în Germania. Pe de altă parte, raidurile deschise la domiciliu sunt o parte normală a activității zilnice a poliției. Și acestea pot fi efectuate numai la ordinul unei instanțe sau al unui procuror. De regulă, perchezițiile sunt efectuate în prezența suspectului.

Unele raiduri țin prima pagină a ziarelor. Un exemplu recent în acest sens a fost percheziționarea domiciliului directorului revistei germane de extremă dreaptă Compact, Jürgen Elsässer, pentru a obține probe.

Revista fusese interzisă de ministrul de interne Nancy Faeser în iulie 2024. Dar apoi Curtea Administrativă Federală i-a permis lui Elsässer să continue să publice, deoarece instanța a avut îndoieli cu privire la proporționalitatea interdicției, cu privire la faptul dacă aceasta afectează libertatea presei și libertatea de opinie.

În ciuda victoriei parțiale a editorului de reviste Elsässer, casa sa ar putea fi în continuare percheziționată „în secret” - teoretic - deoarece în 2021 Compact a fost clasificată drept publicație „confirmată de extremă dreaptă” de către Oficiul pentru Protecția Constituției din Germania. Această desemnare autorizează așa-numitele „investigații sub acoperire”, care pot include „intrarea în casa unei persoane” - dar numai de la distanță.

Îngrijorarea ministrului de Justiție

Într-o postare pe X, ministrul Justiției Marco Buschmann (FDP) a respins noua propunere a lui Faeser: „Nu se va acorda nicio autorizație pentru a spiona în secret casele oamenilor. Noi nu facem asta într-un stat constituțional. Aceasta ar fi o încălcare absolută a tabuului”, a scris el.

Buschmann a subliniat că statul nici măcar nu a recurs la astfel de măsuri atunci când extrema stângă - Facțiunea Armatei Roșii (RAF) a răpit și ucis oameni în anii 1970. El îndeamnă la proporționalitate, avertizând că: „Dacă o lege permite statului să pătrundă în secret într-o locuință pentru a o percheziționa, mulți oameni își vor pierde încrederea în statul de drept”.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cât este de adevărat mitul refolosirii mâncării la „all inclusive”. Dezvăluirile a doi bucătari cunoscuți pe litoral

2 Cum a murit Avram Iancu, eroul tragic al moților. „Nu avea asupra lui, decât o năframă zdrențuită, fluierul și jalba”

3 Chinezii au dat chix cu primul drum construit în România: Cum arată acum șoseaua cu o bandă pe sens ce trebuia să fie gata de acum un an și jumătate

4 Începe criza? / Companiile străine își retrag banii din China, iar tensiunile din Asia sunt aproape la apogeu

5 „Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici” / Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României