Noua eră / Guvernul de la Londra vrea să interzică fumatul în aer liber. Opoziția: „Va fi sfârșitul pub-urilor”

Noua eră / Guvernul de la Londra vrea să interzică fumatul în aer liber. Opoziția: „Va fi sfârșitul pub-urilor”

Sir Keir Starmer, premierul Marii Britanii, a confirmat că Guvernul are în vedere norme mai stricte privind fumatul în aer liber pentru a reduce numărul de decese legate de consumul de tutun.

Reguli mai stricte în Anglia în privința tutunului FOTO: Pixibay

Reguli mai stricte în Anglia în privința tutunului FOTO: Pixibay

Răspunzând rapoartelor conform cărora fumatul ar putea fi interzis în unele spații în aer liber, prim-ministrul a declarat că „trebuie să luăm măsuri” pentru a reduce povara pe care o pune asupra National Health Service (NHS), scrie BBC.

Conform noilor planuri, fumatul ar putea fi interzis în grădinile pub-urilor, în restaurantele în aer liber și în fața spitalelor și a terenurilor de sport.

Experții în sănătate au salutat planurile, dar BBC a fost informat că unii miniștri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care interdicția l-ar putea avea asupra sectorului ospitalității.

Întrebat despre propuneri, Sir Keir a spus că guvernul „va lua decizii în acest spațiu” și că vor fi dezvăluite mai multe detalii. „Cred că este important să obținem echilibrul corect”, a spus el, adăugând că NHS a fost „în genunchi”.

Dr. Layla McCay, de la NHS Confederation, a declarat în cadrul emisiunii Today de la BBC Radio 4 că planurile vor reduce „problemele enorme pe care fumatul le provoacă individului și societății”.

Deborah Arnott, director executiv al organizației caritabile Action on Smoking and Health (ASH), a declarat că publicul se așteaptă „să nu fie nevoit să respir e fumul de tutun în locuri precum zonele de joacă pentru copii și zonele de relaxare din afara pub-urilor, restaurantelor și cafenelelor”.

Ea a adăugat însă că este important să se asigure că există în continuare zone în aer liber pentru ca oamenii „să fumeze în aer liber, mai degrabă decât în casele lor”.

Unii șefi din domeniul ospitalității și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul pe care o interdicție l-ar putea avea asupra sectorului. Kate Nicholls, director executiv al grupului comercial UK Hospitality, a declarat pentru programul Today: „Acest lucru trebuie analizat foarte atent înainte de a afecta întreprinderile, creșterea economică și locurile de muncă”.

De asemenea, Michael Kill, director executiv al Night Time Industries Association, a declarat că o interdicție ar risca „să impună încă o povară de reglementare asupra întreprinderilor care se confruntă deja cu provocări considerabile”.

Dar fondatorul JD Wetherspoon, Tim Martin, a declarat: „Nu cred că va avea un mare efect asupra afacerii noastre, într-un fel sau altul”.

Opoziția: Dacă vor face acest lucru, va fi sfârșitul pub-urilor

Opoziția conservatoare, inclusiv candidații la șefia partidului, au criticat propunerile.

Potrivit publicației citate, Priti Patel, fost ministru de interne, a declarat că planurile reprezintă o „reglementare a statului dădacă” care ar fi „dăunătoare din punct de vedere economic”.

Fostul ministru de interne Robert Jenrick a declarat: „Ultimul lucru de care are nevoie această țară este închiderea altor mii de pub-uri”.

Liderul Reform UK, Nigel Farage, a descris propunerile drept „depășirea atribuțiilor guvernului la o scară care este complet ridicolă”.

„Sincer, dacă vor face acest lucru, va fi sfârșitul pub-urilor”, a declarat el pentru BBC.

Statistici îngrijorătoare

Fumatul a cauzat aproximativ 74.600 de decese în 2019, potrivit celor mai recente date disponibile ale NHS England. În 2022-2023, în Anglia au existat 408.700 de internări în spital din cauza fumatului.

Aproximativ 12,9% dintre persoanele în vârstă de 18 ani și peste din Marea Britanie - sau aproximativ 6,4 milioane de persoane - au fumat țigări în 2022, potrivit celor mai recente date disponibile de la Oficiul Național de Statistică.

Aceasta este cea mai mică proporție de fumători actuali de la începutul înregistrărilor în 2011. Cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani reprezintă cea mai mare proporție de fumători, în timp ce cei cu vârste mai mici sunt cei cu vârste de 65 de ani și peste.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Un vrăjitor eretic, care umbla cu chiromanția, hipnoza, yoga și alte nebunii nu poate fi sfânt” / Petiție împotriva canonizării călugărului Arsenie B…

2 Țiriac i-a luat mașina Ionelei Cozmiuc înapoi: motivul din spatele unui gest surprinzător

3 Miliardarul John Foley spune că și-a pierdut toți banii: „Au fost pe hârtie”

4 Guvernul român începe negocierile pentru cumpărarea portului strategic din Republica Moldova

5 Un american în România / „Problema e că acolo pur și simplu nu ne putem permite să trăim”