Noua descoperire despre mama lui Leonardo da Vinci: „A fost o sclavă”
Leonardo da Vinci, celebrul p ictor al celui mai faimos portret din lume „Giocanda” sau „Mona Lisa” și un simbol al Renașterii, era doar pe jumătate italian, mama sa fiind o sclavă din Caucaz, conform unor noi cercetări dezvăluite marți, 14 martie, relatează France24.
Leonardo da Vinci s-a născut în anul 1452. FOTO Shutterstock (Arhivă)
Multă vreme s-a crezut că mama lui Da Vinci era o țărancă din Toscana, însă profesorul Carlo Vecce de la Universitatea din Napoli este de părere că adevărul este mult mai complicat.
„Mama lui Leonardo a fost o sclavă... luată din casa ei din Munții Caucaz, vândută și revândută de mai multe ori la Constantinopol, apoi la Veneția, înainte de a ajunge la Florența", a afirmat Vecce pentru AFP cu ocazia lansării unei noi cărți.
În orașul italian, ea a întâlnit un tânăr notar, Piero (Peter) da Vinci, „iar fiul lor se numea Leonardo”.
Descoperirile profesorului Carlo Vecce, care a petrecut zeci de ani studiindu-l pe Da Vinci, se bazează pe arhivele orașului Florența.
Acestea au stat la baza unui nou roman, „Zâmbetul Catrinei, mama lui Leonardo”. Orice nouă descoperire despre celebrul pictor este aspru contestată de mica lume a specialiștilor care îl studiază, însă Vecce insistă că dovezile există.
Printre documentele pe care le-a găsit se numără și unul scris chiar de tatăl lui Da Vinci , un document legal de emancipare a Caterinei, „pentru a-și recăpăta libertatea și demnitatea umană”.
Documentul este datat 1452 și a fost prezentat marți, 14 martie, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la sediul editurii Giunti din Florența.
Acesta a fost scris de „bărbatul care a iubit-o pe Catrina atunci când era încă sclavă, care i-a dăruit acest copil numit Leonard și a fost, de asemenea, persoana care a ajutat-o să se elibereze”, a afirmat Vecce.
„Nu lăsa nimic să îl oprească”
Născut în anul 1452, Da Vinci și-a petrecut viața călătorind prin Italia înainte de a muri la Amboise, Franța, în anul 1519, la curtea regelui Francisc I.
Vecce este de părere că viața dificilă a mamei sale a avut un impact asupra operei genialului său fiu.
„Caterina i-a lăsat lui Leonardo o mare moștenire, cu siguranță, spiritul libertății”, a declarat Vecce.
Da Vinci a fost un polimat, un artist care stăpânea sculptura, desenul, muzica și pictura, dar și ingineria, anatomia, botanica și arhitectura.
„El nu lăsa nimic să îl oprească”, a afirmat profesorul Vecce.
Paolo Galluzzi, membru al prestigioasei academii științifice Lincei din Roma, a afirmat că perioada în care s-a născut Da Vinci marchează „începutul modernității, al schimburilor între oameni, culturi și civilizații care au dat naștere lumii moderne”.
În plus, Galluzzi afirmat că declarațiile lui Vecce trebuie privite cu „un minim de îndoială, deoarece nu putem face un test ADN”.
Sursa: adevarul.ro