Noua criză imobiliară poate începe în China. Un dezvoltator şi-a aruncat în aer apartamentele

Noua criză imobiliară poate începe în China. Un dezvoltator şi-a aruncat în aer apartamentele

În 2021, supercompania chineză Evergrande a intrat în criză. O criză uriaşă, fără precedent. Evergrande construise oraşe întregi de zgârie-nori, pe care, la acel moment, a început să le dinamiteze, clădire după clădire. Acum, concernul şi-a cerut falimentul, scrie Newsweek .

Falimentul acesta, chiar în SUA, servește ca o poveste-avertisment, cu privire la modelul de creștere cu orice preț, care a susținut creșterea spectaculoasă a Chinei, în ultimii 30 de ani.

Timp de decenii, Evergrande, cândva unul dintre cei mai de succes dezvoltatori imobiliari din China, a înghițit datorii, pe măsură ce economia Chinei a explodat. Cererea de locuințe a fost atât de puternică, încât constructorii au vândut adesea unități de apartamente cumpărătorilor înainte de finalizarea construcției.

Noua criză imobiliară poate începe în China

Dar o schimbare bruscă de politică a liderilor Chinei, în urmă cu doi ani, i-a lăsat pe dezvoltatorii imobiliari ai țării să caute bani, agravând riscurile financiare, în cadrul celei de-a doua economii ca mărime din lume.

Povestea căderii lui Evergrande a început în anul 2021, când guvernul central a luat măsuri, pentru a reduce împrumuturile excesive şi a încerca să încetinească creșterea prețurilor locuințelor, comprimând efectiv o sursă majoră de finanțare pentru dezvoltatorii imobiliari.

Evergrande, care avea datorii de 300 de miliarde de dolari, nu s-a putut susține cu numerar suficient de repede, pentru a-și plăti datoria aceasta.

Concernul intrat în încetare de plăţi în decembrie 2021, declanșând panică pe piață. A urmat un val de falimente implicite, iar vasta piață imobiliară din China nu și-a revenit încă. Construcția a fost suspendată pentru zeci de proiecte, lăsând mulți cumpărători în stadiul de „pre-vânzare”, fără o casă nouă și cu o povară mare a datoriilor de plată.

Ceea ce se întâmplă în continuare, când Evergrande încearcă să-şi restructureze miliarde de dolari, în datorii offshore, cum sunt cele din America, are implicații masive pentru sistemul financiar al Chinei, conform CNN .

Newsweek ştie cum s-ar putea petrece lucrurile. O supercriză imobiliară în China ar declanşa criza în celelalte sectoare. China este cel mai mare manufacturier al lumii. Beijingul produce pentru toată lumea occidentală. Căderea Chinei ar duce în criză tot mapamondul.

Evergrande a depus joi faliment pentru capitolul 15, care este o modalitate prin care companiile străine pot folosi legea falimentului din SUA, pentru a-şi restructura datoria. Procesul va dura, deoarece Evergrande are aproximativ 19 miliarde de dolari în datorii offshore.

Criza de lichiditate a lui Evergrande a fost doar începutul curbei de criză. Alți mari constructori din China au intrat în încetare de plăţi, în timp ce se străduiesc să-și susţină numerarul în suferinţă, iar cererea de locuințe a scăzut.

Acum, investitorii din întreaga lume urmăresc nervoși cum Country Garden, care are aproximativ 300.000 de angajați, a ratat două plăți, pentru datoria de mai multe miliarde de dolari, și a declarat că ia în considerare „diverse măsuri de gestionare a datoriilor”.

Datoria dezvoltatorului aflat în lipsă de numerar este acum văzută ca un activ cu risc foarte ridicat, potrivit Moody's, care a retrogradat ratingul pentru Country Garden, săptămâna trecută. Country Garden are timp până la începutul lunii septembrie pentru a face plățile restante.

Este greu de exagerat importanța pieței imobiliare din China. Industria reprezintă până la 30% din activitatea economică a țării, iar mai mult de două treimi din averea gospodăriei este legată de imobiliare.

Aproape trei ani de restricții „zero Covid” au afectat creșterea economică a Chinei, iar consumatorii au fost reticenți în a cumpăra case noi, în fața șomajului mai mare și a scăderii valorii proprietăților.

După o scurtă creștere a activității, la începutul acestui an, motoarele economice ale Chinei s-au prăbușit. Prețurile de consum, luna trecută, au scăzut pentru prima dată, în mai bine de doi ani; Șomajul în rândul tinerilor a crescut atât de repede, încât autoritățile chineze pur și simplu nu au publicat datele din iulie. Vânzările cu amănuntul, cererea de export și producția industrială au scăzut.

Nu sunt veşti bune deloc.


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...