Noua capsulă spaţială experimentală chineză a revenit în siguranţă pe Terra

Noua capsulă spaţială experimentală chineză a revenit în siguranţă pe Terra

Noua capsulă spaţială experimentală chineză, construită pentru a transporta pe orbită echipaje de astronauţi, a revenit în condiţii de siguranţă pe Terra la finalul zborului său inaugural, la baza Dongfeng din regiunea autonomă Mongolia Interioară, situată în nordul Chinei, vineri, la ora locală 13:49 (05:39 GMT), au anunţat reprezentanţii Agenţiei spaţiale chineze pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), citaţi de Xinhua.

Acest zbor-test a fost un succes deplin, a precizat agenţia chineză.

Respectând instrucţiunile primite de la Centrul de Control Aerospaţial din Beijing, vehiculul experimental a acţionat sistemele de frânare şi s-a plasat cu succes pe orbita de revenire pe Pământ la ora locală 12:21 (04:21 GMT), iar capsula s-a desprins de modulul orbital la ora locală 13:33 (05:33 GMT).

La ora locală 13:49 (05:49 GMT), capsula spaţială a aterizat în condiţii de siguranţă. O echipă de căutare a recuperat-o şi a confirmat că structura capsulei este intactă.

China a lansat marţi acest zbor inaugural al unei noi capsule spaţiale fără astronauţi cu ajutorul transportorului Long March-5B de la Centrul de lansări spaţiale Wenchang de pe insula Hainan.

Vehiculul experimental a petrecut pe orbită o perioadă de două zile şi 19 ore, în timpul căreia a realizat o serie de experimente ştiinţifice şi tehnologice, au precizat specialiştii de la CMSA.

Noua capsulă a testat şi tehnologii cheie, inclusiv scutul termic şi sistemul de control în timpul reintrării în atmosferă, pe lângă funcţionarea sistemului de paraşute folosite în timpul coborârii spre Terra, care pot fi recuperate şi parţial refolosite.

Capsula de nouă generaţie, construită pentru a găzdui la bordul ei echipaje de astronauţi, este un vehicul avansat de transport spaţial, adaptat pentru a îndeplini sarcini multiple.

Capsula chineză poate fi utilizată nu doar pentru misiuni pe orbita joasă a Terrei ce vizează construirea unei viitoare staţii spaţiale chinezeşti, ci şi pentru explorarea spaţiului îndepărtat, precum misiuni cu astronauţi pe Lună, au adăugat specialiştii de la CMSA. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…