Nouă avioane rusești doborâte într-o lună, anunță Ucraina

Nouă avioane rusești doborâte într-o lună, anunță Ucraina

Forțele rusești care activează în Ucraina au pierdut nouă avioane în luna mai, conform declarațiilor venite din partea Kievului. De altfel, Kievul a declarat că Moscova a suferit „cel mai mare număr lunar” de victime de la începutul conflictului.

Nouă avioane de luptă rusești, doborâte în ultima lună - Foto Arhiva

Nouă avioane de luptă rusești, doborâte în ultima lună - Foto Arhiva

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat sâmbătă că nouă avioane rusești au fost „distruse” în luna mai 2024, potrivit Newsweek.

Atât Kievul, cât și Moscova, au vizat active de mare valoare, precum avioanele, în conflictul de amploare care se desfășoară în țară și care a intrat în al treilea an.

Rapoarte din surse militare, mass-media ucraineană și chiar surse rusești au sugerat la mijlocul lunii mai că Rusia a pierdut mai multe avioane în spațiul aerian al Ucrainei.

Brigada mecanizată 110 a Ucrainei, desfășurată în estul țării, a fost lăudată de oficialii ucraineni pentru doborârea mai multor avioane rusești Su-25 în regiunea Donețk, pe parcursul lunii mai. Aici, luptele au continuat în ciuda presiunii crescute din partea Rusiei asupra regiunii nord-estice Harkov.

Forțele armate ucrainene au declarat că, începând cu dimineața de duminică, ora locală, Rusia a pierdut în total 357 de avioane de la începutul războiului total.

La jumătatea lunii aprilie, șeful Comandamentului European de la Washington și comandantul suprem aliat al NATO în Europa, generalul Christopher Cavoli, a afirmat că Rusia a pierdut aproximativ o zecime din stocul său de avioane în Ucraina.

Ucraina a raportat o creștere a pierderilor de avioane rusești, la începutul anului, afirmând că forțele armate ucrainene au doborât în total 13 aeronave, inclusiv un avion de spionaj avansat A-50, într-o perioadă de doar câteva zile. În urma declarațiilor, Institutul pentru Studiul Războiului, o instituție de cercetare din SUA, a evaluat că valul de pierderi aviatice a determinat Rusia să își reducă activitatea aeriană în estul Ucrainei.

Kievul se confruntă cu o provocare semnificativă în fața flotei de avioane a Rusiei, care este mai numeroasă și mai avansată din punct de vedere tehnic. În același timp, Ucraina așteaptă livrările de avioane de luptă de fabricație occidentală promise de aliații săi.

Într-o declarație separată, în weekend, Kievul a declarat că Moscova a suferit „cel mai mare număr lunar” de victime de la începutul invaziei la scară largă în februarie 2022. Forțele rusești din Ucraina au pierdut 38.940 de luptători luna trecută, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării într-o declarație.

Kievul a mai spus că Rusia a pierdut un „record” de 1.160 de sisteme de artilerie pe parcursul lunii mai, adăugând: „Este cel mai mare număr de pierderi de artilerie în cei doi ani de război”.

În luna mai, armata ucraineană a raportat că a neutralizat 860 de vehicule blindate de luptă (APV) rusești. Acesta reprezintă al doilea cel mai mare număr de pierderi lunare înregistrate, depășind doar cifrele din prima lună a invaziei Moscovei, conform declarațiilor din Kiev.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Geoană, desființat într-un editorial de un cunoscut jurnalist

2 Dispariția misterioasă a unui bancher a provocat o undă de șoc. Apoi a venit o factură de 11 milioane de dolari

3 Soția lui Gigi Mulțescu / „După al doilea vaccin, boala lui s-a accelerat“

4 Sprijinite de tancuri și acoperite de avioane de luptă cu bombe cu planare, trupele ucrainene au străpuns linia defensivă din Kursk într-un nou punct …

5 Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce sfaturi îi dau străinii stabiliți în țară și românii