Noua alianță Rusia-Coreea de Nord, privită de pe margine de China. De ce se teme Beijingul

Noua alianță Rusia-Coreea de Nord, privită de pe margine de China. De ce se teme Beijingul

Pe când președintele rus Vladimir Putin se plimba, în urmă cu o săptămână, alături de omologul său nord-coreean Kim Jong Un pe străzile aglomerate din Phenian într-un bolid de lux, cel mai important partener al celor doi lideri privea de pe margine, din Beijing.

Cu doar cinci ani în urmă, în timpul unei vizite în Coreea de Nord, președintele Xi Jinping a avut parte de aceeași plimbare cu Kim Jong Un. La acel moment, cei doi lideri s-au angajat să consolideze relațiile și să aprofundeze cooperarea, însă cuvintele au pălit în comparație cu noul parteneriat „revoluționar" încheiat de liderul nord-coreean și dictatorul rus , conform CNN.

În cadrul unui acord de anvergură privind cooperarea politică, comercială, de investiții și de securitate, Coreea de Nord și Rusia s-au angajat să folosească toate mijloacele disponibile pentru a acorda asistență militară imediată în eventualitatea în care una dintre cele două țări este atacată.

Președintele rus a susținut că Moscova și Phenianul au dus relațiile la un „nou nivel”, în timp ce liderul nord-coreean a calificat noua „alianță" drept un „moment decisiv" în relațiile bilaterale.

Noul acord privind apărarea, care a fost încheiat de cele două regimuri care dețin arme nucleare, a stârnit îngrijorarea Statelor Unite și a aliaților lor asiatici.

Tokyo și-a exprimat „îngrijorarea profundă” în legătură cu angajamentul liderului de la Kremlin de a nu exclude colaborarea cu Phenianul în domeniul tehnologiei militare, în timp ce Seulul a replicat prin convocarea unei întruniri de urgență privind securitatea națională și a anunțat că va avea în vedere furnizarea de arme Ucrainei.

În schimb, China, cel mai important susținător politic și economic al Rusiei și al Coreei de Nord, a fost foarte rezervată.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe nu a dorit să facă declarații referitoare la acest pact, numindu-l o problemă bilaterală între Moscova și Phenian.

Totuși, analiștii sunt de părere că Beijingul este îngrijorat de acordul dintre Rusia și Coreea de Nord.

China intenționează să țină sub control situația

Apropierea dintre cei doi lideri poate duce la apariția unor noi incertitudini în cazul președintelui chinez, care se confruntă cu o serie de probleme pe plan intern, în special încetinirea economiei, și care are nevoie de pace și stabilitate în Asia de Nord-Est.

În opinia lui Liu Dongshu, profesor asistent de politică chineză la City University din Hong Kong, Beijingul se teme că sprijinul pe care Moscova îl acordă Phenianului - mai ales în materie de tehnologie militară - ar consolida și mai mult regimul Kim Jong Un, care a grăbit considerabil dezvoltarea armelor nucleare și a programelor de rachete.

„În ceea ce privește Coreea de Nord, China urmărește să controleze situația și să prevină escaladarea, dar nu dorește nici ca Coreea de Nord să se prăbușească complet" - un scenariu de care China se teme și care ar oferi Statelor Unite posibilitatea de a-și extinde sfera de influență până la „poarta” sa, a susținut Liu Dongshu.

În trecut, Rusia a fost în general de acord cu China în această privință, însă faptul că Moscova are nevoie disperată de Phenian pentru a-și sprijini războiul în curs din Ucraina amenință să compromită echilibrul fragil.

Din luna septembrie, Federația Rusă a recepționat peste 10.000 de containere - echivalentul a 260. 000 de tone de muniți i sau alte materiale similare - din Coreea de Nord, conform unei declarații a SUA din luna februarie. Cele două state au respins afirmația.

Și, deși Statele Unite au învinuit China că pune la dispoziția Rusiei produse cu dublă utilizare, Beijingul s-a abținut de la acorda sprijin militar direct lui Putin și a evitat să susțină programele nucleare ale liderului nord-coreean.

„În cazul în care Putin oferă mai mult sprijin Coreei de Nord în domeniul nuclear, inclusiv asistență tehnică, va deveni mai dificil pentru China să controleze situația din Peninsula Coreeană", a mai spus Liu Dongshu.

„Politica imperialistă a Statelor Unite”

Înțelegerea privind apărarea reciprocă încheiată de Kim Jong Un și Vladimir Putin aduce în atenție acordul din 1961 între Coreea de Nord și Uniunea Sovietică, din timpul Războiului Rece. Acordul menționat a fost înlocuit cu unul care oferea garanții de securitate mult mai modeste după prăbușirea Uniunii Sovietice.

Totuși, tratatul de apărare reciprocă dintre Coreea de Nord și China, semnat tot în 1961, rămâne în vigoare după mai multe reînnoiri.

Tratatul dintre China și Coreea de Nord de prietenie, cooperare și asistență reciprocă este unicul acord oficial de alianță militară pe care Beijingul l-a încheiat cu o altă țară, deși nu îl recunoaște ca atare și este în mod intenționat ambiguu în ceea ce privește obligația sa de a sări în apărarea Phenianului în cazul izbucnirii unui război.

De asemenea, nu este clar ce sunt dispuse - și ce pot face - Rusia și Coreea de Nord una pentru cealaltă în cadrul noului acord de apărare.

Acest nou acord a fost încheiat în contextul tensiunilor tot mai mari din Peninsula Coreeană, unde dictatorul nord-coreean a renunțat la o politică de lungă durată de reunificare pașnică cu Coreea de Sud. După încheierea războiului coreean în 1953, nu a fost încheiat niciodată un tratat oficial de pace între cele două Corei, acestea rămânând în stare de război din punct de vedere teoretic.

Cu toate acestea, semnificația politică a acestui acord este clară și puternică. Mânate de o aversiune față de SUA și aliații săi, cele două națiuni autocratice încearcă să submineze și să creeze o alternativă la ordinea globală dominată de Occident - un obiectiv împărtășit de China.

După întrevederea sa cu Kim Jong Un, președintele rus s-a arătat indignat de ceea ce a numit „politica imperialistă a Statelor Unite”.

O nouă „axă a răului"

Cu o lună în urmă, Putin și omologul său chinez Xi Jinping au atacat Statele Unite în timpul vizitei liderului rus la Beijing. Într-o declarație comună, cei doi „vechi prieteni" au criticat ceea ce au numit un sistem global de securitate definit de alianțe militare susținute de SUA și s-au angajat să colaboreze pentru a-l contracara.

Observatorii occidentali au lansat avertismente cu privire la existența unei legături slabe, dar în creștere, între interesele Chinei, Rusiei, Coreei de Nord și Iranului - ceea ce un înalt comandant militar american a comparat recent cu o nouă „axă a răului".

În timp ce Moscova și Phenianul își consolidează alianța, Beijingul ar dori să păstreze distanța, a susținut Liu, adăugând că „China cu siguranță nu dorește să fie văzută ca parte a unei noi axe".

„Orice astfel de întâlnire va include, de asemenea, discuții despre China", a declarat Edward Howell, profesor la Universitatea Oxford din Regatul Unit.

Rusia va ști foarte bine că China nu dorește să fie lăsată pe dinafară în cazul unor negocieri substanțiale care implică Coreea de Nord, cu atât mai mult cu cât China este mult mai importantă - în comparație cu Rusia - pentru Coreea de Nord."

Yun Sun, director al Programului privind China din cadrul think tank-ului Stimson Center din Washington, a spus că Beijingul nu consideră că poate controla ritmul și amploarea angajamentului tot mai profund dintre Rusia și Coreea de Nord.

„Dar ei știu că China joacă un rol de neînlocuit atât pentru Rusia, cât și pentru Coreea de Nord", a afirmat ea.

China este în continuare cel mai mare partener comercial atât al Rusiei, cât și al Coreei de Nord, fiind un colac de salvare crucial pentru economiile supuse unor sancțiuni severe.

China nu crede că o alianță între Rusia și Coreea de Nord ar fi o trădare", a mai spus Liu.

„Niciuna dintre cele două țări nu are capacitatea de a trăda China. Ele trebuie să se bazeze în continuare pe China, în ciuda alianței lor."

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…