Nou scandal/Un senator UDMR propune ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchetul General, care să absoarbă Secția specială cu tot cu procurorii ei, printre care și Adina Florea

Nou scandal/Un senator UDMR propune ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchetul General, care să absoarbă Secția specială cu tot cu procurorii ei, printre care și Adina Florea

Senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a depus la Comisia juridică a Senatului un amendament prin care propune ca magistrații să NU fie anchetați pentru corupție de DNA, ci de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) a Parchetului general, care să absoarbă în prealabil actuala Secție pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), cu tot cu procurorii ei, printre care și celebra Adina Florea, potrivit amendamentului depus de senatorul UDMR, scrie G4Media .

Spre deosebire de forma adoptată la Camera Deputaților, senatorul UDMR propune ca procurorii SIIJ să nu fie redistribuiți la secțiile Parchetului General, precum cea de Resurse Umane, ci să fie preluați de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC), una dintre secțiile operative ale Parchetului General.

Apoi, senatorul UDMR vrea ca magistrații să nu fie anchetați de DNA pentru corupție și de DIICOT pentru infracțiuni de crimă organizată sau de siguranță națională, ci de către SUPC care, în prealabil, a absorbit SIIJ. Adică de o nouă SIIJ camuflată în interiorul SUPC a Parchetului general.

Articolul 3 al proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (L76/2021) în varianta adoptată deja de Camera Deputaților spune:

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Direcției Naționale Anticorupție si infracțiunile prevăzute in Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sancționarea faptelor de corupție, cu modificările și completările ulterioare, dacă, indiferent de valoarea pagubei materiale ori de valoare sumei sau a bunului care formează obiectul infracțiunii de corupție, săvârșite de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, de ceilalți judecători și procurori, inclusiv de judecătorii și procurorii militari și de cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Articolul 3 amendat de senatorul UDMR prevede:

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt de competența Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție infracțiunile săvârșite de judecători si procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.”

Motivarea senatorului UDMR este că ” în prezent, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie are competența exclusiva de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori, inclusiv judecătorii și procurorii militari și cei care au calitatea de membri ai CSM”.

Coaliția de guvernare a acceptat deja un compromis la cererea UDMR în sensul că a fost de acord ca, în schimbul desfiinării SIIJ, să le acorde magistraților o super-imunitate astfel încât aceștia să nu poată fi trimiși în judecată de DNA pentru corupție fără avizul CSM.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”