Nou record de migranți înregistrat miercuri în Ungaria; afluxul nu se va reduce semnificativ nici la venirea iernii

Nou record de migranți înregistrat miercuri în Ungaria; afluxul nu se va reduce semnificativ nici la venirea iernii

Un număr record de 10.046 de migranți au intrat miercuri în Ungaria, în mare lor majoritate din Croația, a anunțat joi poliția, citată de AFP. Această cifră bate precedentul record de 9.380 de migranți intrați în țară care a fost înregistrat la 14 septembrie, în preziua închiderii de către Budapesta a frontierei cu Serbia, pe unde tranzitau majoritatea refugiaților.

Din cei 10.046 de migranți înregistrați miercuri, 9.939 venind din Croația, țară prin care tranzitează de nouă zile cvasitotalitatea fluxului de migranți în Balcani.

Sosiți la frontiera croato-ungară, marea majoritate a migranților sunt transportați direct de autoritățile ungare spre frontiera cu Austria, de unde își continuă drumul spre Germania.

În același timp, a declarat joi directorul Institutului pentru cercetări asupra migrației cotidianului Magyar Hirlap, nu se anticipează ca numărul migranților să scadă considerabil în cursul iernii.

Invocând statistici, Balazs Orban a precizat că cifrele au scăzut în iernile din 2012 și 2013, dar au crescut clar în iarna lui 2014, reflectând o schimbare în motivația migranților.

Condițiile din taberele de refugiați din Turcia vor continua să se deterioreze, în special iarna. În urmă cu câțiva ani mulți sirieni au ales să se întoarcă în țara lor la acel moment, dar acum sunt mai înclinați să se deplaseze spre Europa, a spus Balazs Orban.

În ceea ce privește propunerile avansate de premierul ungar Viktor Orban la Bruxelles, directorul general al Institutului a spus că UE subestimează importanța apărării frontierelor sale.

'Prim-ministrul se axează mai degrabă pe prevenirea viitorului val de migranți decât pe un sistem de distribuire a celor care sunt deja aici', a spus el.

Cu toate acestea, apreciază Balazs Orban, nu este o înfrângere pentru Ungaria faptul că UE a aprobat regimul de cote pentru distribuirea migranților. În acest fel, Ungaria a evitat să fie o țară din prima linie, ceea ce ar fi implicat primirea a zeci de mii de migranți în viitorii ani în 'hotspot'-uri, respectiv centre de primire pentru refugiați ale UE.

'Cu regimul de cote, Ungaria va trebui să primească maxim o mie de migranți, ceea ce reprezintă o mulțime care poate fi gestionată', a mai spus Balazs Orban. AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...