Nou ambasador al României în China. Decretul, semnat de Iohannis. Cine e Dan-Horia Maxim
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de desemnare a doi noi ambasadori, pentru China și pentru Etiopia. În ambele cazuri e vorba de persoane cu experiență în zona relațiile externe.
Cele două persoane au fost propuse de mai mult timp pentru aceste funcții de MAE. De exemplu, Iulia Pataki a fost propusă pentru funcție din iarna lui 2022. În schimb, propunerea pentru China, Dan-Horia Maxim, a fost propus de MAE din mai 2023.
Potrivit descrierii de pe site-ul MAE, din momentul propunerii sale ca ambasador în China, în mai 2023, Dan-Horia Maxim ocupă, din 2022, funcția de expert național detașat, responsabil pentru relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și regiunea Asiei de Sud din cadrul Comisiei Europene - Directoratul General pentru Comerț (DG TRADE).
În perioada 2014 – 2022 a exercitat funcția de Șef al Secției comerț din cadrul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană. A ocupat funcția de Președinte al Comitetului de Politică Comercială (CPC) în formatul Supleanților și Vicepreședinte CPC în formatul Titularilor din cadrul Consiliului Uniunii Europene pe perioada Preşedinţiei României a Consiliului UE (ianuarie – iunie 2019) în cadrul Reprezentanţei Permanente a României la Uniunea Europeană. A fost director în cadrul Direcției Relații Bilaterale Europa și Asia Centrală, Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale din Ministerul Economiei (2013 - 2014).
Maxim mai ocupat, printre altele, funcțiile de consilier economic în cadrul Ambasadei României în Confederația Elvețiană (2009-2013) și secretar economic în cadrul Ambasadei României în Republica Franceză (2002 - 2007).
Noua ambasadoare în Etiopia, tot diplomat de carieră
Potrivit descrierii de pe site-ul MAE, Iulia Pataki a ocupat, în perioada 2012 – 2021, funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya, Burundi, Uganda, Ruanda și Tanzania, cu reședința la Nairobi.
În exercitarea acestei funcții a fost reprezentant permanent al României la UNEP și UN-Habitat, precum și vicepreședintele Comitetului Reprezentanților Permanenți al UNEP, în perioada iulie 2013 – iunie 2015, președintele Comitetului Reprezentanților Permanenți al UNEP, în perioada iulie 2015 – iunie 2017, președintele Grupului de Lucru pe procedură la UNEA - Adunarea ONU de Mediu, președintele Grupului de Lucru pe buget și program de activitate al Consiliului de conducere al UN-Habitat, în 2017, și președintele Grupului de Lucru pe buget, program de activitate și probleme administrative al Consiliului Executiv al UN-Habitat (2019-2021).
Anterior, în perioada ianuarie – iulie 2012, a fost consilier parlamentar, din partea UNDP Irak, în cadrul Parlamentului Republicii Irak. În intervalul noiembrie 2010 – martie 2011, a fost specialist pe probleme de gen în cadrul Programului USAID „Acces la Justiție”/DTS Development and Training Services, implementat în Bagdad, Irak, iar în perioada mai - noiembrie 2010 a fost consilier superior în cadrul UNDP Somalia – Comisia Constituțională Independentă a Republicii Federale Somalia - Kenya și Djibouti. Vorbește limbile maghiară și engleză.)
În ultima perioadă, statul român a numit mai mulți ambasadori în țări-cheie, cum este cazul Franței, loc unde Ioana Bivolaru, diplomat de carieră, este succesoarea lui Luca Niculescu , acum secretar de stat responsabil pentru aderarea la OCDE, după câțiva ani petrecuți la Paris, ca ambasador.
Sursa: adevarul.ro