„Nostradamus” al alegerilor prezidenţiale a prezis cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii

„Nostradamus” al alegerilor prezidenţiale a prezis cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii

Istoricul Allan Lichtman, supranumit și „Nostradamus” al scrutinelor prezidenţiale din SUA, a prezis că vicepreşedinta Kamala Harris va câştiga Casa Albă la alegerile din noiembrie 2024.

Allan Lichtman face predicții la alegerile prezidențiale din SUA de 40 de ani Foto: Getty Images

Allan Lichtman face predicții la alegerile prezidențiale din SUA de 40 de ani Foto: Getty Images

Profesor de istorie la American University, Lichtman se bazează pe o serie de criterii standard și a prognozat corect rezultatul la aproape toate alegerie americane din 1984 până în prezent. Singura excepție a fost făcută în anul 2000, când Al Gore a pierdut în faţa lui George W. Bush într-un scrutin extrem de strâns, care a fost decis după ce Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea lui Bush, după săptămâni de dispute juridice pe tema buletinelor de vot contestate.

Acum, istoricul spune că Donald Trump este pe cale să piardă, relatează The Guardian, citat de News.ro.

După ce i-a avertizat anterior pe democraţi cu privire la pericolele eliminării lui Joe Biden din cursă, Lichtman prognozează totuşi că vicepreşedinta SUA, care a devenit candidatul partidului după retragerea preşedintelui în iulie, va fi aleasă. Predicţia a fost făcută într-un videoclip pentru The New York Times.

„Kamala Harris va fi următorul preşedinte al Statelor Unite - cel puţin aceasta este predicţia mea cu privire la rezultatul acestei curse”, spune Lichtman, în vârstă de 77 de ani, la finalul unui videoclip mai puţin obişnuit, de şapte minute, care îl prezintă alergând într-un costum de atlet împotriva altor concurenţi în vârstă într-o cursă de calificare pentru Olimpiada naţională a seniorilor din 2025. „Dar rezultatul depinde de voi. Aşa că ieşiţi şi votaţi”, a mai adăugat istoricul

Predicţiile lui Lichtman se bazează pe un set de propoziţii adevărat/fals şi nu iau în considerare tendinţele sondajelor.

Anterior, Lichtman s-a opus cu vehemenţă înlocuirii lui Biden în tabăra democrată după prestaţia dezastruoasă a acestuia la dezbaterea din iunie împotriva fostului preşedinte Donald Trump şi a respins validitatea sondajelor de opinie care indicau că aceasta a afectat capacitatea lui Biden de a câştiga cursa prezidenţială.

Cu toate acestea, dintre cele 13 criterii folosite, el a constatat că opt o favorizează pe Kamala Harris - despre care a spus că a beneficiat de dispariţia campaniei independente a lui Robert F Kennedy Jr, de indicatori economici pozitivi pe termen scurt şi lung, de realizări legislative majore adoptate de administraţia Biden şi de absenţa tulburărilor sociale sau a scandalurilor legate de Casa Albă.

„Nostradamus” crede că Harris a fost favorizată și de faptul că nu a trebuit să treacă printr-o luptă pentru nominalizarea partidului pentru a-i succeda lui Biden, deoarece alţi candidaţi propuşi s-au aliniat rapid pentru a o susţine înainte de Convenţia Naţională Democrată de luna trecută.

Istoricul a prognozat cu exactitate triumful nesperat al lui Trump în alegerile din 2016 împotriva lui Hillary Clinton, într-un moment în care majoritatea sondajelor de opinie indicau un rezultat contrar. De asemenea, el a prevăzut corect că Trump va fi pus sub acuzare în timpul preşedinţiei sale - ceea ce s-a şi întâmplat, de două ori.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Pune ceva pe tine! Poți să ieși așa pe stradă?” / Doar a coborât din avion la Veneția și a devenit virală

2 Atac cibernetic fără precedent în România. Hackerii au spart site-urile unor instituții publice apoi le-au scos la vânzare

3 O bătrână din România a folosit o bucată de chihlimbar evaluată la un milion de euro ca opritor de ușă, timp de zeci de ani

4 „Americanii ar putea distruge toate locurile de lansare nucleară ale Rusiei și Chinei și asta nu e bine”

5 Cum a înșelat „mecanicul vedetelor” mai mulți maneliști, influenceri și oameni de afaceri