Norvegia va interzice cerşetoria începând din vară la nivel local şi din 2015 la nivel naţional
Norvegia va interzice cerşetoria în locurile publice, în virtutea unui amendament legislativ dezbătut luni în Parlament, o măsură controversată care-i va afecta în special pe romii de origine română, ministrul Justiţiei invocând "o legătură" între cerşetorie şi infracţionalitate.
Textul prezentat de Guvernul de dreapta prevede autorizarea municipalităţilor să interzică cerşetoria pe plan local începând din vara lui 2014, după care va fi introdusă o interdicţie la nivel naţional, prevăzută începând din vara lui 2015. Măsura urmează să fie adoptată în mod sigur.
Ministrul Justiţiei Anders Anundsen, provenind din Partidul progresului (FrP), o formaţiune de dreapta populistă şi aniimigraţie, a invocat "o legătură" între cerşetorie şi delincvenţă, în special furt.
Potrivit autorităţilor, la Oslo se înregistrează acelaşi număr de furturi ca la Berlin, deşi populaţia oraşului este de şapte ori mai mică.
Cerşetoria, în oraşele care o vor interzice, va fi pasibilă de aplicarea unei amenzi şi unei pedepse de până la trei luni de închisoare.
Măsura urmează să-i penalizeze în special pe romi. Din 194 de cereşetori număraţi la Oslo în 2012, doar şapte erau norvegieni. "Ceilalţi erau în principal cetăţeni români" de origine romă, potrivit Ministerului Justiţiei, care a precizat că aproape toţi cei 69 de români verificaţi aveau un cazier judiciar în Norvegia.
Un reprezentant al Stângii Socialiste (opoziţie), Baard Vegar Solhjell, a sugerat că interzicerea cerşetoriei vizează să descurajeze aceste populaţii să vină în Norvegia.
"Cum să nu crezi că, după 200 de ani, acest lucru nu este asimilat unei încercări de a împiedica intrarea romilor în regat?", a declarat Solhjell, referindu-se în mod implicit la un articol - în prezent abolit, dar perceput ca ruşinos - al Constituţiei norvegiene, care interzicea pătrunderea evreilor pe teritoriul ţării, în urmă cu 200 de ani.
Susţinută de majoritatea opiniei publice, interdicţia riscă să aibă efecte contrare scopului declarat, au obiectat anumite asociaţii.
Cei care cerşesc "vor fi nevoiţi să recurgă şi mai mult la infracţiuni", a declarat pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen preşedintele unei asociaţii de toxicomani, Arild Knutsen.
Norvegia nu face altceva decât să reintroducă o interdicţie aflată în vigoare până în 2005. Şi alte ţări europene au introdus interdicţii la nivel naţional - ca de exemplu Marea Britanie şi Danemarca - sau la nivel local.
Amendamentul, adoptat în primă lectură luni seara, urmează să fie adoptat definitiv în cursul săptămânii. Este sigur că va fi susţinut de o majoritate, deoarece Guvernul minoritar format de către conservatori şi populişti a obţinut susţinerea Partidului de Centru (agrarian).