Norvegia și Suedia înregistrează noi recorduri săptămânale ale numărului de refugiați
Suedia și Norvegia au înregistrat noi recorduri săptămânale în numărul solicitărilor de azil, creșterea explicându-se în primul rând prin numărul mai mare de sosiri din Afganistan, relatează DPA. Agenția suedeză pentru migrație a înregistrat un număr de 10.201 de solicitanți de azil care au depus o astfel de cerere în perioada 2-7 noiembrie.
Din numărul total, 4.333 de persoane, printre care și 2.933 de minori neînsoțiți, vin din Afganistan, informează agenția. Sirienii reprezintă 2.719 din totalul săptămânii trecute, în timp ce irakienii constituie cel de al treilea grup, numărând 1.405 persoane.
Săptămâna trecută, ministrul justiției și migrației Morgan Johansson a avertizat că Suedia 'nu mai poate garanta cazarea' solicitanților de azil care ajung în țară.
Agenția pentru migrație și-a dublat recent estimarea făcută în luna iulie privind numărul de solicitanți de azil pe care îi așteaptă până la finalul anului, prognozând acum între 140.000 și 190.000.
În Norvegia, Directoratul pentru imigrație a înregistrat 2.452 de solicitări de azil săptămâna trecută, din care 899 din partea unor cetățeni afgani. La rândul lor sirienii au depus 692 de cereri, iar irakienii 228, precizează sursa citată.
Aproape jumătate dintre cei veniți au intrat în țară pe la punctul de la Storskog de frontiera Norvegiei cu Rusia, mulți dintre ei trecând granița pe bicicletă, întrucât un tratat între cele două țări interzice trecerea frontierei pe jos.
Prim-ministrul Erna Solberg a respins apelurile la închiderea punctului de trecere, menționând că frontiera cu Rusia are aproape 200 de kilometri.
'Chestiunea cu închiderea punctului de frontieră este că nu rezolvă nicio problemă. Convenția europeană privind drepturile omului prevede că dacă cineva solicită azil, trebuie să evaluăm această cerere', a declarat ea pentru agenția de știri NTB.
Autoritățile norvegiene au discutat despre creșterea afluxului de migranți cu Rusia, iar șefa guvernului susține că există un 'bun dialog'.
În acest an Norvegia a înregistrat în jur de 24.400 de solicitări de azil, față de 11.400 anul trecut.
În acest weekend, Ministerul norvegian al Justiției a avertizat că 'nu oricine care vine în Norvegia are dreptul la protecție în conformitate cu Convenția privind refugiații' și a precizat că se plănuiește o înăsprire a regulilor.
'Afganii care nu sunt îndreptățiți să primească acest statut vor fi deportați', a mai precizat instituția. AGERPRES