„Norul ciupercă va fi transmis în direct”/„O explozie nucleară demonstrativă”
Un membru al unui think tank rus ale cărui idei devin uneori politică guvernamentală a sugerat Kremlinului să ia în considerare o explozie nucleară „demonstrativă” pentru a intimida Occidentul și a-l împiedica să dea Ucrainei undă verde pentru a folosi armele pe care i le livrează să lovească ținte din interiorul Rusiei, relatează Reuters.
Propunerea aparține lui Dmitri Suslov, un membru al Consiliului pentru Politică Externă și de Apărare cu sediul la Moscova, și vine la o zi după ce președintele Vladimir Putin a avertizat Occidentul că membrii NATO din Europa, în special „țările mici”, se joacă cu focul propunând să lase Kievul să folosească armele occidentale pentru a lovi interiorul Rusiei.
Ucraina spune că trebuie să poată lovi țintele militare rusești în interiorul Rusiei cu rachete occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a se putea apăra și a preveni atacurile aeriene, cu rachete și drone, iar acest lucru este susținut de unele țări occidentale, dar încă nu are acordul Washingtonul.
Rusia, care deține cel mai mare arsenal nuclear din lume, a avertizat că va vedea un astfel de pas ca pe o escaladare gravă care ar trage NATO și țările în cauză într-un conflict direct cu Moscova, crescând riscul unui război nuclear.
Reuters notează că think tankul Consiliul pentru Politică Externă și de Apărare este unul lăudat de Putin, spunând că autoritățile preiau uneori ideile politice ale grupului de experți.
„Explozie nucleară demonstrativă” pentru ca Occidentul să nu dea undă verde Ucrainei să folosească arme occidentale pentru a ataca Rusia
Suslov a spus că Rusia trebuie să acționeze pentru a descuraja Occidentul să treacă pe linia roșie.
„Pentru a confirma seriozitatea intențiilor Rusiei și pentru a-i convinge pe oponenții noștri de disponibilitatea Moscovei de a escalada, merită să luăm în considerare o explozie nucleară demonstrativă”, a scris Suslov în revista de afaceri Profil.
„Efectul politic și psihologic al unui nor ciupercă nuclear, care va fi transmis în direct pe toate canalele de televiziune din întreaga lume, le va aminti politicienilor occidentali de singurul lucru care a împiedicat războaiele dintre marile puteri din 1945 încoace și pe care l-au pierdut acum în mare măsură - frica de războiul nuclear”.
Suslov este cel mai recent expert și parlamentar rus în securitate care a susținut că Moscova ar trebui să testeze o bombă nucleară pentru a intimida Occidentul în mijlocul războiului din Ucraina, alimentând temerile experților în securitate că Rusia ar putea face un astfel de test.
O astfel de mișcare, dacă s-ar întâmpla, ar putea introduce o nouă eră a testelor nucleare de mare putere.
Nu a existat niciun comentariu imediat cu privire la propunerea lui Suslov din partea Kremlinului, care a spus că politica nucleară a Rusiei rămâne neschimbată, în timp ce și-a semnalat nemulțumirea față de ceea ce a considerat retorica occidentală din ce în ce mai agresivă privind înarmarea Kievului la începutul prin anunțarea unor exerciții de arme nucleare tactice.
Cine a realizat ultimul test care a presupus o explozie nucleară
Suslov a sugerat de asemenea ca Rusia să inițieze și exerciții nucleare strategice, să avertizeze orice țară ale cărei arme sunt folosite de Kiev pentru a ataca Rusia că Moscova își rezervă dreptul de a lovi țintele acelei țări oriunde în lume și a avertizat că ar putea folosi arme nucleare dacă țara respectivă ripostează în mod convențional.
Putin a semnat în noiembrie o lege prin care retrage ratificarea de către Rusia a tratatului global de interzicere a testelor de arme nucleare, o mișcare despre care a spus că a fost concepută pentru a aduce Rusia în conformitate cu Statele Unite, care au semnat, dar nu au ratificat niciodată tratatul.
Diplomații ruși au declarat la acea vreme că Rusia, care nu a efectuat un test nuclear post-sovietic, nu va relua testele nucleare decât dacă Washingtonul o va face.
Uniunea Sovietică a testat ultima dată în 1990, iar Statele Unite ale Americii în 1992. Numai Coreea de Nord a efectuat un test care implică o explozie nucleară în acest secol.
Rusia a avertizat Marea Britanie luna aceasta că ar putea lovi instalațiile și echipamentele militare britanice atât în interiorul Ucrainei, cât și în alte părți dacă armele britanice ar fi folosite de către Ucraina - cu permisiunea Londrei - pentru a lovi teritoriul rus.
Avertismentul a fost făcut după ce ministrul britanic de externe David Cameron a declarat că Kievul are dreptul de a folosi arme furnizate de Regatul Unit pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei.