Noroiul este un impediment pentru una dintre armele occidentale primite de Kiev
Noroiul afectează câmpurile de luptă din estul Ucrainei creând probleme de mobilitate pentru forțele ruse și ucrainene și încetinind operațiunile ambelor părți beligerante. Acesta dăunează însă și unor arme mai pretențioase de fabricație occidentală.
Kievul a primit recent obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000 FOTO ARHIVĂ
Starea terenului se dovedește a fi un obstacol pentru trupele Kievului care operează unele echipamente militare germane, și anume obuziere de 155 mm care sunt extrem de sensibile la murdărie.
Obuzierul Panzerhaubitze 2000 se numără printre cele mai puternice arme de artilerie din arsenalul Bundeswehr (armata germană). Poate lovi ținte la o distanță de 30 de kilometri cu muniție standard și la o distanță de până la 100 de kilometri cu tipuri avansate de muniție.
Germania a trimis Ucrainei 14 obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, potrivit unui inventar al sprijinului militar acordat Kievului. Aceste arme conțin componente electronice ce ar putea fi deteriorate de murdărie și umezeală astfel că soldații trebuie să poarte papuci sau cizme pentru a nu intra cu noroi în ele, a relatat luni New York Times, preluat de Insider
Aceste obuziere vin cu propriile aspiratoare, iar țevile trebuie curățate cu o perie lungă. „Panzerul iubește curățenia”, a explicat pentru Times un comandant de artilerie pe nume Mikola, menționând porecla dată modelelor germane. „Dacă tragi două încărcături complete, trebuie să petreci o zi curățând".
Serghii, locotenent în cadrul Brigăzii 43 de artilerie, a dispus retragerea acestor obuziere de pe teren din cauza îngrijorării că, dacă vor intra sub foc, noroiul le va împiedica să se deplaseze, a relatat Times. În Germania, aceste vehicule sunt păstrate în garaje cu climă controlată.
În pofida acestor inconveniente, forțele ucrainene care operează obuzierele de fabricație germană ar fi înregistrat totuși unele succese împotriva unităților rusești de tancuri și infanterie chiar și în condițiile actuale ale terenului.
Risc de înnămolire
Forțele ucrainene s-au mai confruntat cu provocarea de a evita să rămână împotmolite în noroi. Unitățile de tancuri au raportat că tancurile lor sovietice T-64 au rămas blocate în pământul noroios - doar una dintre numeroasele probleme pe care trupele le-au avut cu tancurile vechi.
Ministerul britanic al Apărării a observat într-o actualizare recentă a evoluției pe câmpul de luptă că noroiul a avut probabil un anumit impact asupra operațiunilor atât de partea rusă, cât și de partea ucraineană, după lunile de iarnă, deși este de așteptat ca condițiile să se îmbunătățească în perioada următoare, pe măsură ce vremea se încălzește.
„În condiții de sol moale în cea mai mare parte a Ucrainei, este foarte probabil ca noroiul mare să încetinească operațiunile pentru ambele părți în conflict”, se arată în actualizarea din 21 aprilie.
Forțele ucrainene se pregătesc să lanseze o contraofensivă mult așteptată împotriva Rusiei, după ce au primit un aflux masiv de blindate grele și echipamente militare avansate din partea SUA și a partenerilor săi occidentali.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută reporterilor că aproape toate vehiculele de luptă promise Ucrainei au fost livrate, în timp ce ministrul ucrainean al apărării a anunțat că pregătirile sunt aproape finalizate.
„Asta înseamnă peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente, inclusiv cantități mari de muniție”, a precizat Stoltenberg. „În total, am antrenat și echipat peste nouă noi brigăzi blindate ucrainene, ceea ce va pune Ucraina într-o poziție puternică pentru a continua să recucerească teritoriile ocupate”.
Sursa: adevarul.ro