Norocul de care Iohannis avea nevoie. Viața cea grea fără de Dragnea
Nu vad niciun motiv pentru care PSD sa fi spus NU pactului lui Klaus Iohannis, chiar daca "invitatia" a fost in asa fel formulata inca sa aiba sanse cat mai mari sa genereze un refuz, de care presedintele are nevoie ca de aer pentru ca viata electorala fara Dragnea este foarte grea, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Dar capcana a fost atat grosier intinsa, incat nici macar Viorica Dancila nu putea sa cada in ea.
Liderii reali ai PSD, ma refer la baronii care si-au recastigat partidul, stiu ce au platit pe 26 mai: faptul ca Dragnea a enervat la maximum societatea. Adica o situatie fix inversa celei care a adus PSD in 2016 un rezultat contrar.
Trebuie sa ai o inteligenta si o memorie doar putin mai consistente decat a carasului ca sa stii ce ai de facut: sa nu mai enervezi grav electoratul non-PSD pentru a-l demobiliza cat mai repede.
Si este exact ceea ce ma astept ca PSD sa faca. A si inceput prin dezicerea violenta de Dragnea, inclusiv prin epurari. Prin cenusa pusa de Dancila in cap la Bruxelles si inchiderea la nivel declarativ a temei Justitiei .
Dupa motiune, care are sanse din ce in ce mai mici sa treaca, probabil ca vor fi eliminati si dintre ministrii cei mai controversati. Deja numirea dnei Birchall la justitie e o solutie acceptabila raportat la oferta PSD. Dna ministru are o asemenea grija de imaginea externa incat nu va fi dispusa sa faca mizerii importante.
De aceea, Ioahnnis ar fi avut nevoie de un urias noroc pentru ca PSD sa-i refuze pactul. Mai ales ca, dupa cum spuneam, presedintele nici macar nu a intins o capcana subtila, ci una improvizata.
Este cusut cu ata alba sa chemi partidele la consultari, sa vorbesti diverse, dar sa nu le spui exact ceea ce ar trebui sa fie subiectul consultatilor, adica aceasta propunere de acord . Ea ar fi trebuit sa fie concluzia discutiilor. Acord, pact inseamna chiar terminologic o armonizare de vointe.
Presedintele nu a vrut insa asa ceva, a mizat pe un efect surpriza cu aer de dictat care sa enerveze PSD si ALDE si sa le determine sa refuze marele pact mutat subtil din zona Justitiei spre zona europeana, pentru ca prima fara Dragnea a ramas prea tehnica pentru a mai incinge spiritele.
De ce sa fi mizat presedintele pe refuz? Pe scurt, pentru ca numai el putea produce efecte. Acceptul ingroapa subiectul oricum plicticos. Si efectul ar fi fost nu atat sa puna PSD in cheie antiJustitie, cat in cheie antieuropeana.
Dl Iohannis stie ce si cine l-au tinut politic in viata si in procente in perioada asta: Dragnea si ura generata de acesta, ura mobilizatoare la vot. Repet, nu cred ca oamenii au iesit masiv la urne pe 26 mai pentru intrebarile de la referendum, ci impotriva lui Dragnea.
Dar Dragnea e dus. Cu cine sa se mai bata Klaus Iohannis? Incearca cu Guvernul, dar dna Dancila, bine pilotata, e destul de neconflictuala. Daca tensiunea sociala scade, la fel de rapid va scadea si mobilizarea electoratului dezamagit de neindeplinirea asteptarilor ridicate la cer inainte de alegeri.
Iar fara aceasta tensiune, fara un adversar bine conturat in raport cu care sa para salvator, presedintele se va duce spre alegeri cu nucleul sau electoral dur care s-ar putea sa nu-i ajunga in conditii de prezenta mica la vot.
Iar daca va fi mare, poate ca va fi starnita de candidatul USR-PLUS, daca vor alege unul cu forta de mobilizare.
Asadar, un refuz al pactului era o samanta de tensiune.
Dar de ce sa fi refuzat PSD?
In ceea ce priveste repararea Legilor Justitiei conform Comisiei de la Venetia, daca vor fi respectate chiar solicitarile Opozitiei din perioada adoptarii in viteza maxima a modificarilor, procesul va dura. Pana facem proiectul, pana negociem, pana vorbim, mai o lipsa de cvorum, mai un amendament. Curand se termina sesiunea, in toamna prezidentiale, va fi foarte usor de evitat adoptarea unui eventual proiect.
Si oricat va tergiversa PSD, daca nu o va face cu declaratii si gesturi agresive care sa enerveze, nu cred ca va fi mare tulburare, asa cum nu a fost la adoptarea legilor prea tehnice pentru a fi intelese.
Una e sa intelegi "Dragnea, la puscarie!", alta e sa intri in detaliile SS si ale CSM.
Si SS a invatat sa fie discreta. Minune de Inaltare, presa nu a stiut ca Traian Basescu a fost audiat in dosarul extradarii lui Popa. Altadata cred ca scria si cu litere de foc pe cer si era toata presa acolo.
In privinta Codurilor Penale, oricum dna Dancila s-a angajat la Bruxelles ca omoara tema, deci cu pact sau fara tot acolo era deja, situatia e deja transata.
In schimb, in privinta rezultatelor referendumului, cu care incepe pactul, PSD poate da dovada de maxima rapiditate si ceva imi spune ca va da. Pentru ca intrebarile votate nu numai ca nu-i incurca, dar pe alocuri chiar ii avantajeaza. De exemplu, nu le dau voie sa corecteze foarte rapid, prin OUG, Legilor Justitiei.
Cel mai simplu de pus presiune era pentru emiterea unei OUG, ca OUG 14 daca va aduceti aminte, dar nu se mai poate.
Si atunci nu vad de ce dl Ciolacu nu ar da dovada de maxima rapiditate si nu ar scoate proiectul cu cele trei modificari chiar pana la sfarsitul sesiunii, pentru ca voia poporului trebuie respectata in procedura de urgenta.
Dupa care, ce sa vezi, sub semnul rapiditatii extreme, facem referendum in august, cand poporul e mai la mare, mai la munte, mai la mici si la bere, si nici Dragnea nu mai e sa-i mobilizeze la vot. Se poate opune cineva unei modificari cat mai rapide? Cum ar fi sa spuna PSD ca el vrea referendum si presedintele sa se opuna?
Si uite asa PSD are sanse mari sa confiste referendumul si sa-l ingroape inainte de turul I al prezidentialelor.
Semnarea pactului poate fi interpretata, dupa cum scrie Florin Negrutiu , ca o acceptare de tipul "am fost un dobitoc". Cine, ei? Nuuuu! Dragnea, nu ei.
Nu ne spunea dna Dancila ca nici nu stie ce-i ala stat paralel. Isi vor dezamagi electoratul? Le dau niste mariri de ceva si uita oamenii repede, mai ales ca tema nu-i preocupa. Eu cred ca pentru a ramane la putere baronii PSD s-ar dezice si de propriile mame, ca doar nu ii doare gura.
Asta nu inseamna, desigur, ca renunta in mod real la hacuirea Justitiei. Nu! Dar o vor face in modul consacrat, calm, "palmat" prin CCR, nu cu agresivitatea disperarii lui Dragnea.
Dar ca sa nu para chiar o capitulare totala, PSD va cere ca in pact sa fie introduse si temele lor foarte populiste de altfel. Cum sa refuzi combaterea dublului standard? Sau cum sa nu te opui Europei cu doua viteze? Asa cum si USR-PLUS cer introducerea a trei teme dintre care doua mi se par extrem de importante: "fara penali" si reforma CCR.
Iar daca tot vorbim despre respectarea vointei poporului cum sa te faci ca uiti vointa de la referendumul din 2009, daca tot suntem principiali?
Daca presedintele Iohannis refuza includerea acestor teme in pact, va fi greu sa justifice si nu va mai putea pretinde ca altii sunt de vina pentru nesemnarea lui. Daca accepta, pactul devine ceea ce este normal, un acord de vointe convergente, dar pierde exclusivitatea simbolica singura care conta, pentru ca efectele practice oricum vor fi zero.