Nori surprinși la Câmpulung şi Sinaia
Apariție spectaculoasă pe cerul României, în zona orașului Câmpulung Muscel. Forme rare de nori au fost surprinse de localnici. Sunt așa-zișii „nori OZN”.
Cunoscuți sub denumirea științifică de altocumulus lenticularis, acești nori stranii se formează atunci când temperatura aerului scade, iar picăturile de umezeală sunt împinse pe o pantă abruptă de vântul și curenții de aer puternici.
Apariția fenomenului surprins pe cerul de la Câmpulung şi Sinaia a creat vâlvă și pe rețelele de socializare, însă specialiștii dau asigurări că nu există motive de îngrijorare
Fenomenul norilor lenticular apare de obicei în zonele montane, iar formarea lor depinde de condițiile de mediu și cele atmosferice, cum ar fi vântul, presiune atmosferică, umiditatea și temperaturile existente în acel moment.
Potrivit specialiștilor, caracteristicile acestui nor sunt cele ale altocumulusului. Spre deosebire de Altocumulus normal, este un de tip staționar și lenticular (chemat de oamenii de știință altocumulus lenticularis). Poate lua și forme de cirrocumulus lenticular staționar sau stratocumulus lenticular staționar.
Aceste formațiuni depind de condițiile de mediu și atmosferice, cum ar fi regimul vântului, presiune atmosferică, umiditate sau temperaturile există în acel moment. Cel mai caracteristic aspect al acestor nori este acela că dau naștere la peisaje impresionante și au fost confundați de multe ori cu observațiile OZN-urilor.