Nord Stream 2: Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice face apel la oprirea lucrărilor de construcţie
Coordonatorul guvernului german pentru relaţiile transatlantice, Peter Beyer, a făcut apel la oprirea construirii controversatului gazoduct Nord Stream 2, relatează miercuri dpa.
Proiectul de gazoduct, care urmează să lege Rusia de Germania via Marea Baltică, este intens criticat de Washington, ce afirmă că acesta va creşte dependenţa Europei de livrările de energie din Rusia.
Proiectul "este un obstacol serios în calea unui nou început în relaţiile transatlantice", a declarat Peter Beyer pentru revista de afaceri Wirtschaftswoche.
"Americanii nu se aşteaptă din partea noastră doar la o schimbare de retorică, ci şi la o schimbare în planul acţiunilor", a adăugat el.
Beyer a pledat, din acest motiv, pentru o oprire a lucrărilor de construcţie a conductei, care este aproape finalizată, în proporţie de 90%, potrivit constructorilor.
Guvernul german a respins până acum orice intervenţie politică în masivul proiect, care este finanţat jumătate de compania rusă Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1 până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania prin Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
În ultimele săptămâni, SUA au sporit presiunile asupra Germaniei, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că Washingtonul consideră Nord Stream "o idee proastă, atât pentru Europa, cât şi pentru Statele Unite".
Şeful diplomaţiei americane l-a atenţionat chiar săptămâna trecută pe omologul său german Heiko Maas că sancţiunile împotriva proiectului Nord Stream 2 sunt o posibilitate reală şi că nu există ''nicio ambiguitate'' în opoziţia SUA faţă de construcţia gazoductului.
Vinerea trecută , preşedintele board-ului Gazprom, Viktor Zubkov, a afirmat că lucrările la gazoductul Nord Stream 2 sunt finalizate în proporţie de 90 - 92%. "Activităţile sunt în derulare în mod activ, a mai rămas foarte puţin până la finalizare. Cu siguranţă proiectul va fi finalizat în 2021. Pierderea de timp este o ruşine, dar aşa s-a întâmplat", a declarat oficialul Gazprom.
Aproape 20 de firme, în special companii de asigurări, au abandonat recent proiectul, din cauza temerilor privind sancţiunile Statelor Unite. AGERPRES