Nord-coreeni fug pe capete de regimul Kim Jong Un. Numărul dezertorilor în Coreea de Sud s-a triplat în 2023
Autoritățile sud-coreene au declarat joi că numărul dezertorilor nord-coreeni care au intrat în Coreea de Sud s-a aproape triplat în 2023 față de cei doi ani precedenți, mulți dintre aceștia fiind tineri și membri ai elitelor din nord.
Unii membri ai elitelor coreene beneficiază de internet FOTO arhiva Adevărul
Ministerul Unificării din Coreea de Sud a înregistrat 196 de dezertori care au intrat în țară anul trecut, conform unui comunicat de presă. Mai mult de jumătate dintre aceștia aveau între 20 și 30 de ani, iar aproximativ 84% erau femei sau fete, conform datelor guvernamentale, citate de CNN .
Cifra totală este doar o fracțiune din nivelurile pre-pandemice - 1.047 de dezertori au ajuns în sud în 2019 - dar totuși reprezintă o creștere semnificativă după o scădere abruptă în timpul pandemiei de COVID-19.
Coreea de Nord și-a închis deja frontierele în 2020, ceea ce a adâncit și mai mult izolarea acestei națiuni, arată CNN. Doar 63 de dezertori au intrat în Coreea de Sud în 2021, iar 67 în 2022, conform datelor guvernamentale.
Țara a început să se redeschidă într-o oarecare măsură în 2023, permițând cetățenilor care trăiesc în străinătate să se întoarcă și reluând zborurile internaționale către anumite țări, printre care China și Rusia.
Nord-coreenii stabiliți în străinătate aleg să nu se mai întoarcă în țară
Cu toate acestea, Ministerul Unificării din Coreea de Sud a declarat că unii nord-coreeni stabiliți în străinătate au ales să nu se întoarcă - și, în schimb, au fugit spre Sud.
Aproximativ 10 nord-coreeni ce au fost descriși ca făcând parte din "elită" se numără printre cei care au dezertat anul trecut, cea mai mare cifră din acest grup din 2017, conform ministerului.
Este vorba despre "diplomați, alți oficiali și studenți stabiliți în străinătate (care) au primit instrucțiuni să se întoarcă anul trecut, odată cu intrarea pandemiei într-o nouă fază," a declarat un oficial al ministerului.
"Mulți trebuie să fi considerat inacceptabil (să se întoarcă) după ce au experimentat cum este să trăiască în lumea liberă, știind că situația economică s-a înrăutățit și controalele interne s-au întărit în Coreea de Nord," a adăugat oficialul.
Ministerul a menționat că nu pot fi oferite mai multe detalii din motive de siguranță.
Cel mai citat motiv al dezertărilor în 2023 a fost nemulțumirea față de regimul Kim , au declarat oficialii sud-coreeni, urmat de lipsa de hrană și foametea din Coreea de Nord, care fusese motivul cel mai des invocat în anii recenți.
Elitele din Coreea de Nord beneficiază de produse de lux
În timp ce milioane de nord-coreeni trăiesc în condiții de sărăcie extremă sub dictatura liderului Kim Jong Un, elitele bogate ale țării, cum ar fi oficialii de rang înalt și familiile acestora, au acces, se pare, la obiecte și servicii de lux precum aer condiționat, cafea și chiar smartphone-uri - deși pot accesa doar un internet intern puternic cenzurat de stat.
Acești rezidenți trăiesc în cea mai mare parte în capitala Pyongyang, unde un număr privilegiat se bucură de facilități precum cinematografe, magazine și săli de sport interioare.
Majoritatea celor care au intrat în Coreea de Sud anul trecut părăsiseră de fapt Coreea de Nord cu mulți ani în urmă, rămânând în țări terțe pentru o perioadă lungă înainte de merge către Seul, a menționat ministerul - adăugând că diversificarea rutelor de dezertare semnifică "situația foarte dificilă" din interiorul Coreei de Nord.
Mulți dezertori părăsesc Coreea de Nord prin frontiera cu China, traversând râul Yalu care separă cele două țări. După ce intră în China, mulți traversează ilegal frontiera în Laos sau Myanmar și se îndreaptă către ambasada sud-coreeană în acele țări sau continuă prin Thailanda.
China trimite înapoi migranții din Coreea de Nord
În timp ce guvernul sud-coreean lucrează pentru a susține stabilirea dezertorilor nord-coreeni care intră în țară, el monitorizează cu atenție posibilitatea ca numărul acestora să crească treptat dacă Coreea de Nord își deschide granița cu China, a declarat ministerul.
China, un aliat apropiat al Phenianului, nu consideră dezertorii nord-coreeni drept refugiați, văzându-i în schimb ca migranți economici ilegali. În conformitate cu un acord de frontieră cu Coreea de Nord, China îi deportează forțat.
Odată întorși în Coreea de Nord, dezertorii se confruntă cu posibile acte de tortură, violență sexuală, muncă grea , închisoare în lagăre politice sau de reeducare sau chiar execuție, conform activiștilor.
Sursa: adevarul.ro