Noile studii arată că extratereștrii ar putea exista cu adevărat. Peste 5800 de planete ar putea îndeplini condițiile de a susține viața

Noile studii arată că extratereștrii ar putea exista cu adevărat. Peste 5800 de planete ar putea îndeplini condițiile de a susține viața

Noile studii arată că este foarte probabil ca extratereștrii să existe cu adevărat. Și asta în condițiile în care, arată un studiu, jumătate dintre stelele galaxiei noastre ar putea avea planete precum Pământul, capabile să susțină viața.

În Calea Lactee există numeroase stele cu planete care pot susține viața FOTO pixabay

În Calea Lactee există numeroase stele cu planete care pot susține viața FOTO pixabay

Ideea existenței unei vieți extraterestre a stârnit mereu fascinație în societate, mai ales începând cu celebra „cursă spațială” declanșată de Războiul Rece. Mulți oameni de știință au respins însă această posibilitate, catalogând existența vieții pe alte planete din Univers drept improbabilă sau de-a dreptul science fiction. Noile cercetări arată însă că existența vieții extraterestre este foarte probabilă, fiind o consecință firească a dezvoltării biologice atunci când mediul o permite.

„Pași dificili” o teorie care nu mai reflectă realitatea?

În anul 1983, Brandon Carter, unul dintre cei mai renumiți fizicieni, elabora modelul „pași dificili”. Conform acestei teorii apariția vieții pe Pământ și evoluția sa uimitoare sunt doar un joc al hazardului, un noroc, o înlănțuire de evenimente improbabile care nu erau caracteristice planetei și nici nu ar fi trebuit să se întâmple. În acest context, posibilitatea ca o altă planetă din Univers să aibă forme de viață părea puțin probabilă. Un grup de cercetători de la celebra Universitate Penn State din Statele Unite, format din astrofizicieni și geobiologi, a realizat însă un studiu amănunțit care vine să contrazică total teoria „pași dificili”.

Cercetătorii americani spun că, de fapt, apariția vieții pe Pământ nu a fost nici noroc și nici un hazard improbabil, care nu s-ar mai putea repeta. Pur și simplu a fost o conjucție firească între viață și mediu. Mai exact, atunci când mediul devine prielnic apare și viața în mod firesc. Este un proces natural în tot Universul, spun specialiștii, nicidecum noroc chior.

De exemplu, formele de viață complexe, precum animalele, au nevoie de un anumit nivel de oxigen în atmosferă. Așa că oxigenarea atmosferei Pământului prin fotosintetizarea microbilor și bacteriilor a fost un pas evoluționar natural pentru această planetă, care, la rândul său, a creat o fereastră de oportunitate pentru ca formele de viață mai recente să se dezvolte. Cel puțin asta explică Dan Mills, cercetător de la Universitatea din Munchen și coordonator al proiectului, pentru publicația „Ancient Origins”. „Este o schimbare profundă în modul de interpretare a istoriei vieții pe Pământ”, adaugă pentru aceeași publicație și Jennifer Macalady, profesor de geoștiință la Penn State.

Numeroase stele cu planete asemănătoare Pământului

În aceste condiții, această nouă teorie aduce cu sine o constatare simplă: pe orice planetă care îndeplinește condițiile evoluționare necesare poate apărea viața. „Noi încercăm să arătăm că pentru existența unor forme inteligente de viață nu este nevoie de noroc”, adaugă Mills pentru Ancient Origins. Și asta, spun specialiștii, fiindcă oamenii nu au evoluat „mai devreme” sau „mai târziu”, ci pur și simplu la timp, adică atunci când au fost îndeplinite toate condițiile pentru acel tip de evoluție.

„Poate că este doar o chestiune de timp ca celelalte planete să îndeplinească aceste condiții evolutive. Poate unele le-au îndeplinit deja, mult mai rapid decât Pământul”, spun specialiștii. Experții de la Penn State împreună cu toți colaboratorii din cadrul acestui proiect vor să facă o serie de experimente științifice prin care să verifice fiecare aspect al teoriei „pași dificili”, fiind convinși că norocul nu are de-a face cu apariția vieții pe Pământ. În plus, vor să verifice dacă apariția speciei umane a fost un eveniment singular în istoria Pământului sau au mai existat și alte ființe asemănătoare nouă, dar au dispărut în urma unor fenomene de extincție.

Specialiștii vor să vadă dacă acest model se poate aplica în toate zonele cu condiții asemănătoare, ceea ce ar duce la concluzia că Universul este populat cu ființe inteligente și chiar civilizații avansate.

„În loc de o serie de evenimente improbabile, evoluționa ar presupune mai degrabă o serie de procese predictibile. Modelul nostru nu se aplică doar Terreim dar și celorlalte planete, crescând posibilitatea care forme de viață similare nouă să existe oriunde în Univers”, arată unul dintre cercetătorii implicați în proiect. Au fost identificate peste 5800 de planete care îndeplinesc condițiile de „locuibilitate”, adică distanța potrivită față de o stea pentru a întreține viața. Jumătate dintre stelele din Calea Lactee pot oferi viață unor planete aflată la distanța potrivită.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ Primul sondaj cu prognoză tristă pentru Simion!

2 Explodează rahatul? / O firmă abia înființată a luat 49 de contracte de 10 milioane de euro în mai puțin de doi ani!!!

3 Ce se întâmplă cu Putin? / „Declarațiile sale ridică îndoieli cu privire la independența sa în luarea deciziilor”

4 Rețeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută pentru un miliard de euro unei rețele private din Finlanda

5 ALERTĂ Frate, Potra chiar avea o mică armată, sursele n-au spus prostii! / MApN, comunicat care dă fiori!