Noile scenarii pentru aderarea României la Schengen
Coaliția și Klaus Iohannis calculează cu atenție variantele pe care le au la dispoziție pentru un nou vot de aderare la Schengen, scenariul principal fiind cel al unei noi încercări toamna viitoare.
Liderii politici încep, pas cu pas, să pună cap la cap informațiile pe care le au și să contureze un posibil plan pentru a progresa pe „ Dosarul Schengen ”, după blocarea României de către Austria, la votul din Consiliul JAI de joia trecută.
Un prim scenariu ar fi ca tema Schengen să fie discutată la Consiliul European din 15 decembrie. Iar odată cu această discuție, să se negocieze posibilitatea convocării unui Consiliu JAI extraordinar pentru perioada următoare. Însă pentru acest lucru ar trebui date edificatoare că Austria s-a răzgândit și că ne susține.
Marcel Ciolacu a precizat, fiind prezent la finalizarea unei noi stații de metrou, că nu ar fi indicat un Consiliu JAI extraordinar, doar de dragul de a-l face, fără negocieri prealabile. „Vedem cu ce veşti o să vină președintele României după data de 15 decembrie de la Consiliul European. Din câte ştiu eu, în acest moment, nu este pe ordinea de zi, dar un membru poate ridica această problemă. Nu cred că vom avea un Consiliu Extraordinar JAI, pentru că am avea degeaba. Între timp, Austria îşi menţine poziţia de a vota împotriva aderării României”, a punctat șeful PSD.
Klaus Iohannis a anunțat luni seară că tema Schengen va fi abordată la Consiliul European, dar varianta unui vot rapid pentru acest dosar e greu de realizat. „Va fi o dezbatere, vor fi probabil diferite opinii, dar un nou vot va fi doar atunci când se întrunește iarăși Consiliul JAI și, din datele pe care le avem în acest moment, este greu de crezut că în așa de puține zile va exista o schimbare de opinie la partea austriacă”, a punctat Iohannis, adăugând că „va dura puțin până găsim o soluție”.
Orizontul de timp, toamna viitoare
De altfel, într-un răspuns dat de Ministerul de Interne din Austria ziarului „Libertatea”, instituția menționa că Gerhard Karner (ministrul de Interne de la Viena) i-a spus lui Lucian Bode că țara lui nu va vota aderarea la Schengen pe 8 decembrie, ci propune ca termen toamna viitoare, însă și câteva condiții care să fie aplicate la nivel de UE, pe tema stopării fluxurilor de migrație.
Calculele converg cu cele dinspre PSD. Marcel Ciolacu a subliniat, luni seară, că o fereastră de oportunitate e președinția spaniolă a Consiliului UE (1 iulie - 31 decembrie 2023), fiind indicat un vot în a doua jumătate a anului 2023. „E un termen care poate fi luat în discuție (n.r. - președinția spaniolă). Trebuie vorbit cu Sanchez (n.r. - premierul Spaniei, Pedro Sanchez), plus demersuri de abordare. Să vedem, rămânem cu Bulgaria împreună”, a punctat șeful PSD.
Colegul său de partid, eurodeputatul Victor Negrescu, a precizat, într-o intervenție la Digi24, că scenariul optimist ar fi punerea subiectului aderării României la Schengen în perioada președinției spaniole a Consiliului UE, în timp ce scenariul pesimist ar fi ca întregul dosar să dispară din discuțiile publice, pentru a fi reluat anii următori, după alegerile din 2024 și formarea noii Comisii Europene.
Potrivit surselor „Adevărul” de la vârful PNL, inclusiv liberalii preferă să fie prudenți și să nu forțeze un vot foarte repede, adică în martie 2023, până nu au, de această dată, asigurări ferme că Austria nu se va opune.
Varianta atacării la CJUE
Eurodeputatul popular Eugen Tomac (PMP/PPE) a anunțat că a solicitat oficial „Comisiei Europene să se îndrepte împotriva Consiliului UE la Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a apăra principiile și valorile evocate în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene”.
„României și cetățenilor ei le sunt încălcate drepturi fundamentale ale Uniunii Europene: libertatea de circulație a persoanelor și libertatea de circulație a bunurilor. Prin urmare, Comisia Europeană are obligația să acționeze spre a aplica litera și spiritul legii”, a precizat eurodeputatul român, într-un mesaj pe Facebook. Comisia are maximum 30 de zile la dispoziție să răspundă dacă va da sau nu în judecată Consiliul UE.
Legat de scenariul atacării la Curtea de Justiție a Uniunii Europene a blocării României de către Austria, eurodeputatul Victor Negrescu susține că ar trebui să fie unul de rezervă, pentru că procedura durează doi, trei ani.
Ambasadoarea Austriei, subit în vacanță
Ambasadoarea Austriei nu a participat la întâlnirea cu Klaus Iohannis, care a convocat șefii misiunilor UE din România, ci a trimis un adjunct să o reprezinte. Adelheid Folie este în vacanță, spune însărcinatul cu afaceri din cadrul Ambasadei Austriei. „Este în vacanță în Austria. E o vacanță planificată pe termen lung”, a precizat numărul doi din Ambasada Austriei. Tactica intrării în concediu e o practică intens uzitată în momentul în care diferiți actori politici sau instituționali se află în mijlocul unor controverse.
Sursa: adevarul.ro