Noii lideri militari din Myanmar se pregătesc să o acuze pe Aung San Suu Kyi de trădare (dpa)
Noii lideri militari din Myanmar se pregătesc să o acuze de trădare pe Aung San Suu Kyi, lidera de facto a guvernului civil din momentul loviturii de stat militare de luni, relatează dpa, citând informaţii care circulă în social media.
Aung San Suu Kyi a fost reţinută luni la primele ore ale zilei în capitala birmană Naypyidaw, împreună cu preşedintele Win Myint şi alţi membri ai guvernului. Ulterior, armata a declarat stare de urgenţă , încredinţând frâiele puterii generalului Min Aung Hlaing, iar Suu Kyi şi alte câteva zeci de politicieni au fost plasaţi în arest la domiciliu.
Foto: (c) LYNN BO BO / EPA
În Myanmar, trădarea poate fi sancţionată cu pedepse mergând de la maximum 20 de ani de închisoare şi până la pedeapsa cu moartea, a relatat în 2018 cotidianul proguvernamental Global New Light of Myanmar.
Înaintea puciului, militarii denunţau de mai multe săptămâni nereguli în desfăşurarea alegerilor legislative din noiembrie, câştigate covârşitor de partidul lui Aung San Suu Kyi, Liga Naţională pentru Democraţie (LND). Partidul condus de Suu Kyi - câştigătoarea Premiului Nobel pentru Pace din 1991, dar ulterior criticată pe scară largă la nivel internaţional pentru modul de gestionare a crizei musulmanilor rohingya - continuă să se bucure de sprijinul majorităţii populaţiei şi a câştigat fără drept de apel alegerile din noiembrie, obţinând 83% din cele 476 de mandate.
După lovitura de stat, comunitatea internaţională a îndemnat armata din Myanmar să respecte rezultatele alegerilor, iar SUA şi Uniunea Europeană au ameninţat cu sancţiuni. AGERPRES