Noii dictatori ai României/Ce pățește un înalt judecător care ar fi „îndrăznit” să critice în treacăt „eminențele cenușii” Lia Savonea și Corina Corbu

Noii dictatori ai României/Ce pățește un înalt judecător care ar fi „îndrăznit” să critice în treacăt „eminențele cenușii” Lia Savonea și Corina Corbu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) condus de judecătorul Daniel Grădinaru are pe ordinea de zi miercuri, 25 octombrie, analiza unui raport al Inspecției Judiciare cu privire la judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță de la Curtea de Apel București. Acesta însă nu a fost invitat la ședința CSM, dezvăluie ziare.com .

Plângerea împotriva judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță – care soluționat dosare de corupție si a dat pedepse amețitoare pentru șpăgari – a fost depusă la Inspecția Judiciară de o publicație anti-justiție condusă de un anume Răzvan Savaliuc, care se finanțează din banii inculpaților sau ai avocaților lor, aceștia reclamând faptul că magistratul ar fi criticat activitatea judecătoarelor Corina Corbu (șefa Înaltei Curți) și Lia Savonea (fosta șefă a CSM).

Judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță este cel care l-a condamnat pe fugarul Șerban Pop (fost vicepreședinte al ANAF) la 13 ani de pușcărie pentru luare de mită, precum și pe judecătorul șpăgar Mircea Moldovan la 22 de ani pentru aceleași fapte.

Tot magistratul Alexandru Ciprian Ghiță este cel care a redeschis „Dosarul 10 August“, privind reprimarea marelui miting împotriva guvernării PSD patronate de Liviu Dragnea, dosar căruia alti judecători îi puseseră „cruce”, și tot el a prevenit comiterea unui viciu de procedură care i-ar fi permis fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, în prezent fugar, să scape „basma curată”.

În februarie 2017, judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță l-a condamnat pe afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu la 8 ani de pușcărie în Dosarul FNI, în condițiile în care Daniel Grădinaru, alături de colega lui, Lia Savonea, au tergiversat soluționarea cauzei menționate, prin acordarea de termene lungi, consecința fiind că infracțiunea cea mai gravă de care era acuzat mogulul (instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave) s-a prescris.

În oricare alt stat democratic, judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță i s-ar fi aplicat prevederile legale în cazul avertizorilor de integritate, însă Inspecția Judiciară condusă de Roxana Petcu (soția fostului prefect PSD de Ilfov și București, Adrian Petcu, pe vremea în care partidul era condus de Liviu Dragnea), i-a refuzat magistratului de la Curtea de Apel București beneficiile garantate de legea avertizorului de integritate.

Pe scurt, Inspecția Judiciară nu i-a adus la cunoștință judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță nici până acum conținutul raportului pe care l-a depus la CSM în ziua de 17.07.2023, astfel încât magistratul să își poată formula apărări la ședința din 25.10.2023 a Secției pentru Judecători a CSM la care, de altfel, nici nu a fost chemat de președintele Daniel Grădinaru.

Actualul șef al CSM, judecătorul Daniel Grădinaru de la Înalta Curte, este fostul coleg de complet al Liei Savonea, alături de care, în 2015, acesta a semnat o motivare scandaloasă.

Lia Savonea și Daniel Grădinaru sunt judecătorii care l-au scăpat de pușcărie pe un bărbat care își violase nepoata minoră (13 ani) pe motiv că fata „nu a înțeles să inițieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat”.

Plângerea împotriva judecătorului, depusă de o publicație finanțată de inculpați

Judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță a câștigat în fața mai multor instanțe blocarea pe motorul de căutare Google a tuturor articolelor defăimătoare scrise la adresa sa de publicația Luju.ro, condusa de Răzvan Savaliuc.

Luju.ro, site-ul finanțat de inculpați, s-a folosit ulterior pentru a-i face plângere disciplinară judecătorului Alexandru Ciprian Ghiță la Inspecția Judiciară de următoarea frază, pe care magistratul ar fi rostit-o în fața uneia din instanțele civile:

„Ceea ce pentru Lia Sanvonea este legal și normal pentru majoritatea judecătorilor din Româna este exact invers. Ceea ce pentru Corina Corbu este legal, pentru reclamant este opus”, ar fi spus magistratul în fața instanței.

Judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță a contestat că ar fi rostit fraza menționată de cei de la Luju.ro, invocând în susținerea poziției sale transcrierea sentinței de judecată în care se pretinde că s-ar fi rostit fraza.

Mai mult, sesizarea disciplinară depusă de Jurindex Media SRL și Savaliuc Răzvan la Inspecția Judiciară, care a făcut obiectul dosarului nr. 23-225 al IJ, a fost respinsă prin rezoluția nr. 74 din 02.05.2023 întocmită de Inspecția Judiciară.

În acest context devine și mai stranie prezența pe ordinea de zi a ședinței CSM din 25.10.2023 a raportului întocmit de Inspecția Judiciară cu privire la judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță.

Ce legături are actualul șef al CSM cu judecătoarele Savonea și Corbu

Într-un context mai larg, referitor la felul în care doar unii judecători scapă de dosarele de abateri disciplinare, în timp de alții – în general, cei incomozi – sunt sancționați, presa a prezentat în ultimii ani câteva cazuri:

  • Cel al Liei Savonea, fostă șefă a CSM, care pe vremea când judeca Dosarul FNI în complet cu Daniel Grădinaru, s-a întins cu procesul până când afaceristului Sorin Ovidiu Vîntu i s-a prescris cea mai gravă faptă, cea de instigare la abuz în serviciu.
  • Cel al actualei șefe a Înaltei Curți, Corina Corbu, care a fost achitată de colegii ei în dosarul de corupție al al judecătoarelor Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu. Nici până acum nu sunt cunoscute motivele achitării, deoarece dosarul a fost secretizat de Daniel Grădinaru, în calitate de șef al Secției Penale de la Înalta Curte. În 2014, judecătoarele Gabriela Bîrsan și Iuliana Pușoiu au fost trimise în judecată de DNA, alăturide magistratul Anton Pandrea, pentru infracțiuni de corupție judiciară, iar Corina Corbu era acuzată în acest dosar pentru favorizarea făptuitorului, deoarece i-ar fi prevenit pe colegele ei că urmează a fi vizate de percheziții.
  • Cel al fostei vicepreședinte a Curții de Apel București, judecătoarea Steluţa Mirela Croitoru, care a fost înregistrată în timp ce făcea sex la birou cu grefierul subordonat, fiind înregistrată ilegal de soțul ei, acesta fiind condamnat între timp pentru violarea vieţii private, ameninţare şi influenţarea declaraţiilor. Deși ilegal descoperit acest detaliu, episodul s-a petrecut întocmai, iar judecătoarea și-a dat demisia din funcția administrativă, nu din magistratură, fiind protejată de Lia Savonea.
  • Cazul magistratului Danian Dolache de la Curtea de Apel București, care a fost prins beat la volan și judeca în continuare pe vremea când Lia Savonea era șefa instanței. Reamintim că judecătorul Damian Dolache l-a scăpat la fond pe fostul edil al Sectorului 2, Neculai Onțanu, de dosarul terenului de 1,4 milioane de euro luat ca mită, fostul edil fiind condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în apel.

Șeful CSM Daniel Grădinaru s-a pozat cu jurnaliștii Mafiei

În prezent, CSM are pe rol miercuri, 25 octombrie, raportul Inspecției Judiciare cu privire la ceea ce Luju.ro. pretinde că ar fi fost spus de către judecătorul Alexandru Ciprian Ghiță.

Însă, cu zece zile înainte, șeful CSM Daniel Grădinaru a acordat un amplu interviu celor de la Luju.ro, deplasându-se chiar domnia sa la sediul publicației finanțate de inculpați și pozându-se cu Răzvan Savaliuc și angajații lui.

Un procuror DNA i-a băgat „între coperți” pe Savaliuc și angajații lui, după ce în spațiul public au apărut dovezi, mai exact facturi fiscale, din care reieșea că firma Jurindex Media a luat bani de la Paul Vanghelie, fratele fostului edil al sectorului 5, în perioada 2019-2019.

În cazul firmei lui Paul Vanghelie, al cărui frate e vizat de două mega-dosare de corupție, cu o condamnare pe fond de 11 ani și 8 luni de pușcărie, LuJu.ro a prestat „publicitate și consultanță media” de 50.000 de euro, deși obiectul de activitate al firmei lui Vanghelie e „Comerț cu ridicata al altor bunuri de uz gospodăresc”.

În schimbul banilor plătiți în baza unor contracte de „consultanță media”, pe Luju.ro au „curs” o serie de articole în care Marian Vanghelie era „spălat”, după condamnarea acestuia la 11 ani și 8 luni pentru foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

Cum s-a „dizolvat” completul de judecători din dosarul lui Vanghelie

Din analiza datelor existente pe portalul instituției, rezultă ca CSM-ul condus de Daniel Grădinaru a dispus pe 27 septembrie 2023 detaşarea la Consiliul Superior al Magistraturii a judecătorului Cătălin Toma Răileanu, judecător la Curtea de Apel București, pe o perioadă de 3 ani.

În plus, tot sub conducerea lui Daniel Grădinaru, CSM nu a prelungit detașarea judecătoarei Anastasia Gargale la Curtea de Apel Bucuresti.

Prin aceste manevre, CSM i-a scos pe judecătorii Cătălin Toma Răileanu și Anastasia Gargale din completul de judecată al procesului lui Marian Vanghelie, astfel că această cauză se va relua de la zero în faza de apel, lucru care va conduce la închiderea dosarului prin intervenția prescripției.

Completul de la ICCJ condus de Grădinaru a dat „Marea Prescripție”

Prin hotărârea pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) la 24.07.2023 în cauza C-107/23, s-a stabilit că Decizia nr. 67/2022 emisă de completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție din România, condus de actualul președinte al CSM, Daniel Grădinaru, prin care s-a dat „marea prescripție” în favoarea infractorilor multimilionari, compromite supremația, unitatea și efectivitatea dreptului Uniunii Europene, încălcând articolul 325 alineatul (1) TFUE și a articolul 2 alineatul (1) din Convenția PIF. (paragrafele 110, 123 din hotărârea pronunțată la 24.07.2023, de către CJUE în cauza C-107/23)

Efectele Deciziei nr. 67/2022 emisă de completul de la Înalta Curte de Casație și Justiție din România condus de actualul președinte al CSM, Daniel Grădinaru, au constat în închiderea a peste 6.000 de dosare penale, mii de infractori scăpând de pușcărie.


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...