Noi semnale al creșterii veniturilor românilor prin măsurile PSD: suntem lider european la vânzările de mașini noi, iar băncile se întrec în oferte de creditare

Noi semnale al creșterii veniturilor românilor prin măsurile PSD: suntem lider european la vânzările de mașini noi, iar băncile se întrec în oferte de creditare

Noi semnale al creșterii veniturilor românilor prin măsurile PSD: suntem lider european la vânzările de mașini noi, iar băncile se întrec în oferte de creditare.

Creșterea puterii de cumpărare a românilor este în continuă accelerare, susținută de politicile Guvernului condus de Marcel Ciolacu, care au făcut ca veniturile să crească, în medie, într-un ritm triplu față de rata inflației. Astfel, românii au putut face economii, dar și să achiziționeze bunuri noi, spre exemplu mașini sau locuințe.

Ultimul raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) arată că, în iunie 2024, România este lider european în ceea ce privește creșterea vânzărilor de mașini noi comparativ cu luna similară a anului trecut. Cu 21.358 autoturisme înmatriculate, faţă de 13.173 vehicule în iunie 2023, țara noastră a înregistrat un avans de 62,1%, de patru ori mai mare decât cel din Italia (+15,1%) sau de peste zece ori comparativ cu Germania (+6,1%).

De asemenea, România are o creștere de aproape 20 de ori mai mare comparativ cu avansul la nivel european. Un număr de 1,31 milioane de autoturisme au fost înmatriculate în iunie în Europa, comparativ cu 1,26 milioane unităţi în perioada similară din 2023, ceea ce înseamnă o creștere de 3,6%.

Tot mai mulți români achiziționează o locuință nouă

Un alt efect direct al politicilor PSD se simte și în sectorul imobiliar. Cu mai mulți bani în buzunar, tot mai mulți români doresc să investească într-o locuință, iar datele din piață confirmă acest lucru. Primul semestru din 2024 s-a încheiat cu tranzacţii imobiliare de 419 milioane euro, de peste două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (când valoarea totală a tranzacţiilor pe primele şase luni a fost de 167 milioane euro).

Activitatea intensă de piața imobiliară este confirmată și de creșterea prețurilor locuințelor. Cel mai mult s-au scumpit faţă de începutul verii trecute apartamentele în Braşov şi Iaşi, cu 19,4%, respectiv cu 14,5%, potrivit site-ului Imobiliare.ro. Un cumpărător plăteşte cu 15.550 de euro în plus acum pentru o proprietate cu două camere din Cluj-Napoca şi din Braşov faţă de preţul pe care l-ar fi achitat dacă ar fi luat decizia de achiziţie în luna iunie a anului trecut. La Iaşi, diferenţa depăşeşte 10.000 de euro.

„Dacă anul trecut principalul factor de îngrijorare, cu cel mai mare impact în ratele românilor, era reprezentat de nivelul dobânzilor, astăzi acesta s-a mai atenuat, însă începe să fie înlocuit de creşterea preţurilor locuinţelor. Creşterea preţurilor nu are impact doar în rata lunară, ci şi în suma necesară avansului. Traiectoria dobânzilor rămâne una descendentă, confirmată recent de către Banca Naţională a României prin diminuarea dobânzii cheie – un semnal important pentru piaţă, însă traiectoria preţurilor rămâne una ascendentă, pe fondul diminuării susţinute a ofertei de locuinţe în marile oraşe, coroborată cu o cerere ridicată şi o putere de cumpărare în creştere”, a declarat Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance.

Competiție acerbă între bănci, care se întrec în oferte promoționale

Creșterea numărului de români care doresc să acceseze credite imobiliare a dus și la intensificarea competiţiei între bănci pentru a atrage clienții. În ultimul an, au fost lansate tot felul de oferte promoţionale pentru credite noi ipotecare şi/sau pentru refinanţări de credite ipotecare de la alte bănci, cu dobânzi mai mici, în jurul a 5-6%, sau chiar sub acest nivel, dobânzi uneori fixe pentru 3-5 ani.

BNR a remarcat dezvoltarea pieţei creditului ipotecar standard şi creşterea accesibilităţii populaţiei la produsele ipotecare standard ale băncilor. Volumul creditelor ipotecare standard a continuat ascensiunea, ajungând în martie 2024 la 76,3 mld. lei, după o creştere cu circa 6% în martie 2024 versus martie 2023, potrivit BNR.

Datele Băncii Naționale arată, de asemenea, că urmare a creșterii veniturilor românilor, s-au înregistrat progrese substanțiale și în ceea ce privește creditul de consum. Avansul a fost de 2,1% în aprilie comparativ cu martie, cea mai mare dinamică din ultimii 6 ani. Față de aprilie 2023, creditul de consum a crescut cu 10,8%, cel mai ridicat ritm de după criza financiară. Dacă luăm în calcul inflația încă ridicată, creșterea reală este de 4,6%, cea mai ridicată de după 2015.

În plus, românii au continuat să constituie depozite la băncile comerciale, ajungând la peste 50 de miliarde de lei excedent de lichiditate. În iunie 2024, conform datelor agregate din sistemul bancar românesc, excedentul de lichiditate, în raport cu Banca Națională a României, a atins al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Acesta a atins suma de  50,4 mld. lei, în creștere cu peste 10% (4,9 mld. lei) față de nivelul înregistrat în mai. Sumele sunt rezultate directe ale politicilor PSD de creștere a veniturilor populației, excedentul fiind constituit din depunerile băncilor comerciale la banca centrală (depuneri overnight).


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri