Noi reguli pentru românii care vor să între în Marea Britanie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să îndeplinească noi reguli pentru a intra în Marea Britanie și Irlanda de Nord.
Românii trebuie să îndeplinească noi reguli pentru a intra în Marea Britanie
Începând cu data de 2 aprilie 2025, cetățenii europeni, inclusiv cetățenii români, trebuie să dețină o Autorizație Electronică de Călătorie – Electronic Travel Authorisation (ETA) pentru a putea intra în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (UK).
Obținerea ETA va fi necesară înaintea efectuării călătoriei în UK, indiferent de scopul acesteia (vizită, turistic etc.), chiar și pentru tranzitul teritoriului britanic (inclusiv aeroportuar).
ETA este o autorizație digitală de călătorie și se poate obține printr-o aplicație online începând cu 5 martie 2025. Autorizația electronică va avea valabilitate 2 ani, putând fi folosită pentru călătorii multiple în UK pe toată această perioadă.
ETA va costa 10 lire sterline pentru toate categoriile de vârstă (inclusiv minori). Taxa se va achita la momentul aplicării și nu se va restitui în caz de refuz.
Cetățenii români care se înscriu într-una din categoriile de mai jos nu au nevoie de ETA pentru a intra în UK:
• deținătorii de statut de rezident settled sau pre-settled prin schema EU Settlement Scheme;
• diplomații străini acreditați în UK;
• cetățenii români care dețin vize de studii, muncă etc. pentru UK.
Perioadă lungă de valabilitate
Cele mai multe permise de călătorie digitale sunt valabile între un an și cinci ani sau până la expirarea pașaportului la care sunt asociate.
ETA pentru Regatul Unit va fi valabilă pentru mai multe vizite de scurtă durată pe parcursul a doi ani. Călătorii trebuie să solicite un ETA doar o dată la doi ani sau când le expiră pașaportul, în funcție de ce se întâmplă mai devreme, nu de fiecare dată când vizitează Regatul Unit.
Cum îi va afecta sistemul ETA din Marea Britanie pe călătorii români
În prezent, românii nu au nevoie de un ETA pentru a călători în Marea Britanie.
Cu toate acestea, odată cu deschiderea sistemului pentru cetățenii români pe 5 martie 2025, aceștia trebuie să solicite și să obțină o ETA aprobată înainte de a călători în Marea Britanie începând cu 2 aprilie 2025.
Aceasta este necesară indiferent de modul de transport utilizat, indiferent dacă sosirea se face cu avionul, pe o navă (de exemplu, în cadrul unei croaziere) sau pe uscat, cum ar fi tunelul feroviar care leagă Marea Britanie de Franța.
ETA pentru Regatul Unit este valabilă pentru următoarele scopuri de călătorie:
- Ședere pe termen scurt, pentru o perioadă mai mică de șase luni (180 de zile), pentru turism, studii de scurtă durată, vizitarea prietenilor și a familiei, precum și pentru activități comerciale și tratamente medicale permise.
- Ședere pe termen scurt de până la trei luni (90 de zile) în baza vizei de lucrător creativ (Creative Worker Visa Concession)
- Tranzitul prin Regatul Unit (adică schimbarea avionului), indiferent dacă treceți sau nu prin controlul de frontieră al Regatului Unit.
Condiții de eligibilitate pentru cetățenii români
Pentru a fi eligibili pentru un ETA, românii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- să fie cetățean al unei țări care are un statut de scutire de vize cu Regatul Unit. România este inclusă pe lista țărilor ai căror cetățeni au nevoie de un ETA pentru a călători în Marea Britanie.
- să dețină un pașaport biometric valabil pentru cel puțin șase luni după data prevăzută pentru plecarea din Regatul Unit.
- să nu intenționați să rămâneți, să lucrați sau să studiați în Regatul Unit pentru o perioadă mai mare de șase luni.
- să nu aveți cazier judiciar și să nu fi comis în trecut încălcări ale legislației privind imigrația în Regatul Unit sau în altă parte.
- Toți călătorii, inclusiv bebelușii, vor avea nevoie de un ETA înainte de a călători în Regatul Unit. Părinții și tutorii pot solicita un ETA în numele lor.
- Persoanelor cu antecedente de încălcare a legislației privind imigrația, condamnări penale sau încarcerări de peste 12 luni în Regatul Unit sau în altă parte li se poate refuza un ETA. Acești călători ar trebui să ia în considerare obținerea unei vize britanice.
- Cetățenii români care intenționează să rămână în Regatul Unit pentru mai mult de șase luni sau să lucreze vor avea nevoie de o viză britanică corespunzătoare. Noul sistem ETA nu îi afectează pe acești călători. De asemenea, procedura de solicitare și procesare a vizelor pentru Regatul Unit va rămâne neschimbată.
Cerințele pentru solicitarea ETA în Marea Britanie pentru cetățenii români
Cetățenii români eligibili pentru un ETA în Marea Britanie trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:
- Un pașaport biometric valabil eliberat de România, ai cărei cetățeni nu au nevoie de viză pentru a călători în Regatul Unit pentru călătorii scurte.
- O fotografie digitală recentă de pașaport
- O adresă de e-mail validă
- O metodă de plată electronică funcțională, cum ar fi un card de credit sau de debit, Apple Pay sau Google Pay
Cum să solicitați o ETA pentru Marea Britanie
Cetățenii români pot aplica pentru un ETA în Marea Britanie prin intermediul site-ului oficial al guvernului britanic sau al aplicației.
Procesul de solicitare a ETA pentru Regatul Unit este în întregime online, astfel încât nu este necesară vizitarea consulatelor sau a birourilor de vize. Este nevoie doar de câteva minute pentru a finaliza acest proces, odată ce toate documentele și informațiile necesare sunt pregătite.
Mai jos găsiți un ghid pas cu pas despre cum pot aplica românii pentru ETA.
1. Încărcați sau faceți o fotografie a pașaportului pe care îl veți folosi pentru a călători în Regatul Unit.
Asigurați-vă că includeți imaginea și cele două rânduri de numere și litere din partea de jos.
2. Încărcați o fotografie recentă de pașaport sau faceți o fotografie cu ajutorul aparatului foto al dispozitivului dvs.
Imaginile trebuie să fie salvate ca fișier jpeg sau cu extensia de fișier .jpg. Copiii cu vârsta de până la nouă ani nu vor trebui să încarce o fotografie de pașaport.
3. Completați toate informațiile solicitate.
Acestea includ informații personale (de exemplu, numele, data nașterii), detalii despre pașaport, detalii despre locul de muncă, adresa de domiciliu și informații de contact.
4. Răspundeți la întrebări privind securitatea și eligibilitatea.
La fel ca orice alt vizitator din Regatul Unit, solicitanții români ai ETA trebuie să dezvăluie cu sinceritate cazierul judiciar, infracțiunile din trecut în materie de imigrație și orice asociere sau apartenență la grupuri sau organizații ilegale sau ilegale.
5. Plătiți online cererea ETA pentru Regatul Unit.
O cerere ETA pentru Marea Britanie costă 10 lire sterline fiecare. Pentru a depune cererea, trebuie să plătiți taxa online utilizând un card de credit sau de debit, Apple Pay sau Google Pay.
După ce au completat online cererea ETA pentru Marea Britanie, călătorii vor primi o confirmare prin intermediul e-mail-ului pe care l-au furnizat.
Sfaturi pentru solicitarea unei ETA în Marea Britanie
Solicitarea unei ETA este simplă, dar există totuși loc de erori. Pentru a evita greșelile frecvente, urmați aceste orientări pentru o cerere ETA online rapidă și eficientă.
Furnizați sau realizați fotografii clare și de înaltă calitate ale pașaportului și ale dumneavoastră. Asigurați-vă că imaginile sunt conforme cu specificațiile pentru fotografii de pașaport și că sunt color, fără filtre sau efecte.
Asigurați-vă că furnizați datele corecte și că sunteți cât se poate de exact. Dacă furnizați informații false sau incorecte și chiar dacă ascundeți informații, puteți avea ca rezultat întârzieri sau respingerea cererii dumneavoastră.
Verificați în prealabil dacă metoda de plată online funcționează și dacă dispuneți de fonduri suficiente pentru a plăti online cererea.
Nu uitați să verificați și să verificați de două ori datele pe care le-ați furnizat în cererea ETA înainte de a o trimite.
După depunerea cererii ETA pentru Regatul Unit, călătorii nu o mai pot modifica sau retrage. În cazul în care călătorii români au nevoie să corecteze greșeli simple din cererea ETA, pot face acest lucru rapid prin retrimiterea cererii și plata din nou a taxei.
Procesarea și primirea ETA pentru cetățenii români
La primirea unei cereri ETA online pentru Regatul Unit, sistemul va verifica detaliile transmise în mai multe baze de date de securitate din Regatul Unit și din întreaga lume pentru a verifica dacă solicitantul este calificat pentru ETA.
De obicei, solicitanții primesc o decizie privind cererea ETA prin intermediul adresei de e-mail furnizate în termen de trei zile (72 de ore).
Mulți călători primesc o decizie în câteva ore de la depunerea cererii. Cu toate acestea, unele cereri pot dura mai mult de trei zile pentru a primi o decizie.
Cetățenilor români li se recomandă să solicite un ETA britanic înainte de a-și rezerva călătoria în Regatul Unit, pentru a preveni întârzierile sau alte probleme.
În cazul în care o cerere ETA este respinsă, solicitantul poate alege să completeze un nou formular de cerere ETA și să plătească din nou taxa. Cu toate acestea, acest lucru este recomandat numai dacă pot stabili motivul respingerii inițiale și dacă îl pot aborda înainte de a face acest lucru.
Refuzul unui ETA nu înseamnă că solicitantului i se interzice să călătorească în Regatul Unit. Alternativa la ETA este o viză britanică adecvată: o viză standard de vizitator, o viză de muncă temporară sau o viză de tranzit.
Cu toate acestea, obținerea unei vize este o procedură mai complicată și mai îndelungată, astfel încât planurile de călătorie trebuie ajustate în consecință.
Notă importantă: un ETA britanic nu este valabil în Irlanda sau în alte țări europene.
Un ETA din Regatul Unit nu permite intrarea în Republica Irlanda și în alte țări europene. Regatul Unit nu este membru al Uniunii Europene sau al zonei comune de călătorie Schengen.
Călătorii din următoarele țări/regiuni vor trebui să solicite un ETA pentru Regatul Unit înainte de a fi autorizați să călătorească în această țară pe calea aerului sau pe mare:
Andorra
Antigua și Barbuda
Argentina
Austria
Australia
Bahrain
Bahamas
Barbados
Belgia
Belize
Botswana
Brazilia
Brunei
Bulgaria
Canada
Chile
Columbia
Costa Rica
Croația
Cipru
Republica Cehă
Danemarca
Estonia
Finlanda
Franța
Germania
Grecia
Grenada
Guatemala
Guyana
Hong Kong
Ungaria
Islanda
Israel
Italia
Japonia
Kiribati
Kuweit
Letonia
Liechtenstein
Lituania
Luxemburg
Macao
Malaezia
Maldive
Malta
Insulele Marshall
Mauritius
Mexic
Micronezia
Monaco
Olanda
Nauru
Noua Zeelandă
Nicaragua
Norvegia
Oman
Palau
Panama
Papua Noua Guinee
Paraguay
Peru
Polonia
Portugalia
Qatar
România
Saint Kitts și Nevis
Sfânta Lucia
Sfântul Vincent și Grenadine
Samoa
San Marino
Arabia Saudită
Seychelles
Singapore
Slovacia
Slovenia
Insulele Solomon
Coreea de Sud
Spania
Suedia
Elveția
Taiwan
Tonga
Trinidad și Tobago
Tuvalu
Emiratele Arabe Unite
Statele Unite ale Americii
Uruguay
Vatican City
Sursa: adevarul.ro