Noi percheziții legate de protestele de la Chișinău. Manifestant, către un polițist: Când o să vină aici rușii, o să văd cum o să vorbești
Perchezițiile au dus la ridicarea a 11.000 de dolari, 400 de euro și cătușe. Au fost vizate persoane cu antecedente penale, printre aceștia fiind și persoane care au mers în Turcia pentru a fi învățate să deturneze scopul protestelor anti-Putere.
Autoritățile au efectuat percheziții în cazul destabilizării protestelor. FOTO: Getty Images
Procurorii, polițiștii și mascații de la ,,Fulger” au efectuat perchezițiile în centrul și nordul țării vecine, soldate cu ridicarea obiectelor date.
,,Un total de 11.000 dolari americani și 400 euro destinați organizării dezordinilor în masă; precum și cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă; dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației. Acestea urmează a fi supuse cercetărilor, iar persoanele vizate de percheziții vor fi citate la audieri”, au informat autoritățile.
Suspecți instruiți în Turcia pentru destabilizarea protestelor
Suspecții au vârste cuprinse între 23 și 50 de ani, fiind anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi. Printre ei se numără și tineri, care ar fi fost trimiși în Turcia de partidul pro-rus Șor pentru a fi instruiți, iar la revenirea acasă să destabilizeze manifestațiile, caz investigat acum de reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS).
,,Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în Moldova din Turcia, unde au participat la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate. De asemenea, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de oamenii legii care asigurau ordinea publică, precum și au blocat traficul pe traseul traseu Cricova-Chișinău”, au spus reprezentanții structurilor de drept.
Tot vineri, Poliția Republicii Moldova a făcut public un material video din timpul ultimelor proteste de la Chișinău, iar unul dintre manifestanți a venit cu o amenințare către un om al legii. ,, Când o să vină aici rușii, o să văd cum o să vorbești”.
Ancheta penală privind destabilizarea manifestațiilor a fost inițiată în 2022, an în care formațiunea Șor a început să organizeze protestele antiguvernamentale, invocând situația internă.
,,Vizează acțiunile persoanelor recrutate, instruite, transportate și remunerate pentru participarea la acțiuni de destabilizare, începând din septembrie 2022. În cadrul acestora participă și tineri cu constituție atletică, în special sportivi, organizați în așa numite „grupe speciale.” Misiunea acestora ține de opunerea rezistenței violente forțelor de ordine, inclusiv cu folosirea articolelor pirotehnice și a armelor”, au conchis funcționarii.
Pentru această infracțiune, legea prevede o pedeapsă de până la opt ani de închisoare.
Proteste reluate după avertizarea președintei
Partidul Șor, condus de Ilan Șor, care se ascunde de justiția de acasă în Israel, a reluat manifestațiile antiguvernamentale, după ce președinta, Maia Sandu, a avertizat că Rusia pregătește o lovitură de stat în Republica Moldova, în care vor fi implicate ,,grupări criminale, precum formațiunea Șor și toate derivatele ei”, persoane din anturajul oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc, dar și cetățeni străini, între care din Serbia sau Belarus.
Reprezentanții Kremlinului au negat că ar pregăti o lovitură de stat și au acuzat partea ucraineană că a lansat aceste versiuni pentru a atrage Chișinăul într-o confruntare cu Rusia. Pe de altă parte, Moscova a lansat amenințări la adresa Chișinăului, dând exemplu ,,scenariul ucrainean”.
Sursa: adevarul.ro