Noi nu credem așa ceva
Pana la un punct eu inteleg strategia lui Klaus Iohannis. Este un politician pragmatic care vrea si cel de-al doilea mandat, obiectiv pentru care are tot interesul ca PSD sa faca toate greselile ca sa se erodeze cat mai mult. Inteleg si faptul ca dupa prabusirea lui Traian Basescu, nu isi doreste sa intre in conturul fostului presedinte.
Dar cand prin aceasta strategie presedintele Iohannis isi goleste, practic, de continut propriul mandat, ea nu serveste decat unui scop personal, egoist si nu mai este de inteles. In plus, devine una catastrofala chiar pentru domnia sa.
De luni de zile, dl Iohannis tace, cu exceptia unor declaratii minimale, importante mai mult prin dovada ca presedintele e viu decat prin fondul lor.
Sa nu vada presedintele cum institutiile statului sunt capturate una dupa alta? CCR, Inspectia judiciara sunt deja arme din arsenalul de lupta antijustitie al PSD, cu ajutorul carora pe de-o parte este demolata legislatia anticoruptie, pe de alta parte sunt lovite in plin institutiile si persoanele care sustin justitia.
Sa nu vada presedintele cum in timp ce presa independenta este haituita cu acuzatii total nedovedite, dar care prin repetare isterica decredibilizeaza, presa controlata de condamnati si inculpati ataca cu ajutorul altor penali si inculpati institutii esentiale ale statului?
Sa nu stie presedintele ca din inhibitie in fata asaltului mediatic salbatic sau din alte interese, SRI a incetat de facto orice colaborare cu DNA, sub pretextul deciziei CCR privind supravegherea tehnica? Asta desi CCR a interzis doar participarea SRI la supravegherea tehnica din dosarele penale, dar nu a interzis sub nicio forma ca SRI sa furnizeze informatii catre DNA.
Si totusi, SRI este complet demoblizat in zona anticoruptiei. L-ati mai auzit pe dl Hellvig pronuntand cuvantul anticoruptie? A fost marea tacere asurzitoare din discursul de la bilantul pe anul trecut al SRI.
Chiar asa, marii barbati care trebuie sa ne apere de teroristi tremura in izmene de frica unor penali si ale slugilor lor din aparatul de propaganda?
Sa nu inteleaga presedintele ca Laura Codruta Kovesi a ramas sa mai apere singura exact asteptarile pentru care domnia sa a fost ales in 2014 de o majoritate exasperata de coruptie si ticalosie, asteptarile pentru care strada a maturat Guvernul Ponta si a aprins luminitele in iarna?
Dna Kovesi apara cu o tenacitate pe care uneori, omeneste, nici macar nu o mai inteleg pentru ca e aproape sinucigasa, nu atat propria functie, fara de care nu am nicio indoiala ca viata i-ar fi cu mult mai usoara, ci o institutie si un demers, probabil singurul care, dupa Nadia Comaneci si Gheorghe Hagi incoace, a facut ca Romania sa fie un model pozitiv si nu doar campioana topurilor negative.
De cate ori a chemat presedintele in jurul aceleiasi mese pe sefii din justitie si din SRI pentru a clarifica o colaborare institutionala in limitele legii? De cate ori a incercat sa afle daca lupta anticoruptie mai e sustinuta de toate institutiile sau a ramas intr-un singur pilon lovit in permanenta cu salbaticie?
De cate ori l-a intrebat pe dl Hellvig sau pe prim-adjunctul Ionescu cum se mai raporteaza SRI la faptul ca potrivit CSAT coruptia este amenintare la securitatea nationala?
Isi imagineaza presedintele ca partenerul strategic, cel care a ajuns sa transmita mesaje de sustinere a anticoruptiei pe toate canalele posibile, nu vede singuratatea dnei Kovesi si a DNA?
Si cam care crede dl Iohannis ca va fi replica lui Liviu Dragnea impotriva DNA dupa punerea sub urmarire penala a dnei Shhaideh tocmai in dosarul care-l arde ca focul iadului?
Ii spun eu: asupra lui Tudorel Toader au inceput presiuni uriase sa ceara revocarea dnei Kovesi si a dlui Lazar. Marti CCR va servi decizia, se pare, deja luata la PSD a constatarii conflictului intre Parchetul General si Camera Deputatilor si Senat, pentru ca dl Lazar, desi neobligat de vreo lege, a refuzat sa trimita la Parlament un dosar penal. Chiar dl. Toader ne-a anuntat ca aceasta va fi decizia CCR.
Iar dupa ce ea va fi luata, dl Toader ori va cere revocarea procurorilor sefi, ori va fi demis si inlocuit cu cineva care o va cere. Iar daca presedintele va refuza sa semneze revocarea, va fi suspendat. Liviu Dragnea isi joaca ultimele carti si sunt convinsa ca o va face feroce. El insusi spunea duminica seara la Antena 3 ca aceasta e inclestarea finala.
Nu stie presedintele ca Liviu Dragnea foloseste inzestrarea armatei ca parghie de santaj la Washington, imunitate vs achizitii, in ideea ca el controleaza pusculita? Mesajul a fost public, nu trebuie cine stie ce informatii.
Nu vede presedintele cum sub pretextul statului paralel, inventat de penali, Dragnea instituie justitia paralela, dupa cum remarca Cristian Tudor Popescu, prin comisii parlamentare care nu au ca scop aflarea adevarului, ci doar macelul mediatic si decredibilizarea masiva a institutiilor esentiale?
Sa nu inteleaga presedintele ca oamenii care l-au urmat in iarna, care au pornit la lupta cu elefantii simtind ca au lider si au creat un autentic miracol, sunt acum demobilizati pentru ca nu mai au lider? Prin acesta intelegand nu neaparat unul care iese in strada si vorbeste la tribuna, ci unul cu care rezoneaza explicit cu ei, unul care enunta explicit niste principii si niste directii in care societatea se regaseste, care o coaguleaza si mobilizeaza.
Nu vede presedintele ca PSD incepe sa goleasca functia prezidentiala de continut? A inceput cu ANCOM, apoi DIPI, ar putea urma numirea procurorilor sefi. Ce vrea sa fie? Un presedinte strict ornamental? Asta ii va fi mostenirea: presedintele in mandatul caruia a disparut functia de presedinte, ultimul presedinte al Romaniei?
Eu inteleg si faptul ca dl Iohannis vrea sa nu fie ca Traian Basescu. Dar acesta nu poate fi un scop in sine al mandatului. Da, ar fi ideal sa nu repete erorile maonumentale ale fostului presedinte, dar nu vad niciun motiv pentru care nu ar mentine liniile corecte pe care fostul presedinte le-a avut. Culmea e ca la halul in care a ajuns Traian Basescu, a nu fi ca el inseamna tocmai a sustine tot ceea ce Traian Basescu a abandonat, in primul rand Justitia.
Este total insuficient sa asisti pasiv la degradarea tarii pe toate palierele doar pentru ca in felul acesta se degradeaza si adversarul tau. Nu lasi tara sa se duca in cap doar ca sa iti asiguri tu un alt doilea mandat in lipsa de contracandidat.
Cat de pacatoase sunt strategiile care nu presupun niste pozitii principiale clare si ferm asumate ar fi putut sa se convinga dupa ce un an de zile a tot sperat sa aduca PNL si PSD intr-o majoritate sub sceptrul lui Dacian Ciolos, imaginandu-se cumva in pozitia unui nou Ferdinand intregitor de politica interna in anul Centenarului. Ce a iesit se vede.
Daca o tine tot asa, dl Iohannis ar putea ramane in istorie ca presedintele sub care Romania s-a desprins din zona Occidentala prabusindu-se din nou sub influenta Moscovei, atat de draga celor care nu au niciun chef de anticoruptie, de transparenta, si de reguli. Nu Ferdinand, al doilea intregitor, ci Klaus, ultimul distrugator, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .