Noi metode contraceptive pentru bărbați: de la injectarea unui hidrogel la vasectomia reversibilă ori pilula evazivă

Noi metode contraceptive pentru bărbați: de la injectarea unui hidrogel la vasectomia reversibilă ori pilula evazivă

În prezent, bărbații au la dispoziție doar două metode contraceptive primare, aceleași de zeci de ani: prezervativul și vasectomia, potrivit YahooLife . Cercetătorii testează însă potențiale noi opțiuni hormonale și non-hormonale.

Prima pilulă contraceptivă masculină e pe drum. FOTO Shutterstock

Prima pilulă contraceptivă masculină e pe drum. FOTO Shutterstock

Folosite cu cel puțin 3.000 de ani înainte de Hristos, prezervativele au început să fie produse pe scară largă în secolul XIX, fiind urmate de revoluționarele prezervative din latex, în anii 1920.

Prima vasectomie, în schimb, datează din anii 1820, dar nu a devenit popularizată ca metodă de control privind nașterile decât în preajma celui de-al Doilea Război Mondial.

Prezervativele au o eficiență de 85% în prevenirea sarcinii atunci când sunt folosite în mod „real” și nu „perfect”, dar sunt singura metodă contraceptivă care reduce riscul de infecții cu transmitere sexuală, potrivit Planned Parenthood.

Vasectomia, o intervenție chirurgicală care presupune tăierea canalelor deferente, tuburi care transportă sperma de la testicule la uretră, are o eficiență de peste 99,99% în prevenirea sarcinilor, ceea ce o face una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, potrivit Cleveland Clinic, dar are dezavantajul că este (de obicei) permanentă.

Găsirea unei soluții contraceptive reversibile pe termen mediu, aplicabile în cazul bărbaților, este o provocare de ani buni.

Potrivit experților, una dintre cele mai mari provocări pentru dezvoltarea unui contraceptiv masculin eficient este oprirea volumului mare de spermă pe care bărbații îl produc în fiecare zi: peste 1.000 de spermatozoizi pe minut.

„Este vorba de volumul de spermă [în timp ce] femeile au o natură ciclică a ovulației. Dacă întrerupeți acest lucru și hormonii care fluctuează, puteți întrerupe ovulația. La bărbați, ai de-a face cu un proces care produce sute de milioane de spermatozoizi pe zi", a declarat, pentru Yahoo Life, Dr. Amin Herati, director al departamentului de infertilitate și sănătate masculină și profesor asistent de urologie la Johns Hopkins Medicine - SUA.

Specialistul subliniază că, dacă un contraceptiv masculin blochează 99% din spermatozoizi, de exemplu, „asta înseamnă un milion de spermatozoizi" încă trec.

Este unul dintre motivele pentru care prevenirea sarcinii cade în mod disproporționat în sarcina femeilor în relațiile heterosexuale.

Vasectomia reversibilă, una dintre posibilele noi metode contraceptive masculine

Potențialele noi metode la care pot spera bărbații se împart, de obicei, în două categorii: hormonale și non-hormonale (cum ar fi dispozitivele care blochează fizic ieșirea spermatozoizilor).

„Non-hormonal va fi calea cea mai directă către o contracepție masculină", spune Dr. Amin Herati.

Dr. Mike Hsieh, urolog și director al UC San Diego Health Men's Health Center - SUA, spune că o opțiune pe care cercetătorii o analizează este „vasectomia reversibilă - un dispozitiv care permite obstrucția temporară a canalului deferent [pentru a bloca sperma], astfel încât să fie mai reversibilă" decât vasectomia tradițională.

Injectarea unui hidrogel, o altă soluție potențială

Contraline testează în prezent o vasectomie reversibilă non-hormonală, numită Adam, care presupune injectarea unui hidrogel în canalul deferent, sub anestezie locală, pentru a bloca spermatozoizii, arată Yahoo Life. Gelul, care poate fi monitorizat prin ultrasunete, se lichefiază în cele din urmă după aproximativ un an, potrivit Contraline.

NES/T, gelul contraceptiv pentru bărbați

Referitor la potențialele opțiuni hormonale, acestea includ un gel contraceptiv promițător pentru bărbați numit NES/T, aflat în prezent în cea de-a doua fază a studiilor clinice pe oameni.

Gelul, aplicat pe umerii bărbatului o dată pe zi, conține hormoni progestativi (marca Nestorone) și testosteron.

Cum funcționează: progestina blochează producția de testosteron în testicule, ceea ce încetinește producția de spermă la „niveluri scăzute sau inexistente”, înlocuind în același timp testosteronul propriu organismului pentru a menține funcțiile normale ale hormonului, inclusiv apetitul sexual, potrivit YahooLife .

Potrivit rezultatelor cercetărilor preliminare prezentate la reuniunea anuală a Societății Endocrine de la Boston, care a avut loc pe 2 iunie, gelul suprimă producția de spermatozoizi mai rapid decât alte metode experimentale similare pe bază de hormoni pentru contracepția masculină.

86% dintre participanții la studiu au ajuns la un număr de spermatozoizi de un milion (sau mai puțin) de spermatozoizi pe milimetru de spermă - pragul considerat eficient pentru contracepție, în săptămâna a 15-a. În medie însă, producția de spermatozoizi a fost suprimată după opt săptămâni.

Studiile urmează să se încheie aproximativ în vara anului 2024.

YCT-529 ar putea deveni prima pilulă contraceptivă masculină reversibilă fără hormoni

Alți cercetători încă încearcă să dezvolte o pilulă contraceptivă masculină evazivă. YourChoice Therapeutics, Inc. a început prima fază a studiilor clinice pe oameni cu YCT-529, care ar putea deveni prima pilulă contraceptivă masculină reversibilă fără hormoni.

Studiile preclinice inițiale efectuate pe animale, care au primit finanțare de la National Institutes of Health - SUA, sunt promițătoare. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota - SUA au constatat că pilula este 99% eficientă și 100% reversibilă, fără efecte secundare raportate. Medicamentul vizează vitamina A, care joacă un rol vital în fertilitatea masculină și în producția de spermă.

Alți cercetători analizează contraceptivele reversibile non-hormonale care vizează capacitatea spermatozoizilor de a înota, mai degrabă decât suprimarea producției de spermatozoizi.

Un studiu efectuat în 2021 pe animale a constatat că administrarea unei doze zilnice pe cale orală a unui compus numit triptonidă - care provine dintr-o plantă chinezească sau poate fi produsă pe cale sintetică - a afectat forma spermatozoizilor și capacitatea lor de a se mișca, provocând, în consecință, infertilitate masculină în doar trei-patru săptămâni. Același studiu a arătat că, după oprirea tratamentului, fertilitatea a revenit în aproximativ patru până la șase săptămâni, arată sursa citată,.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”