Noi informaţii privind avionul cu echipaj rusesc doborât în Sudan. Acesta ar fi transportat muniţie şi provizii pentru armată
După doborârea, luni, a unui avion cu echipaj rusesc în provincia sudaneză Darfu r, au apărut informaţii potrivit cărora acesta ar fi fost folosit, de fapt, de armată, pentru a realimenta orașul asediat al-Fashir cu muniţie şi provizii.
Imagine de la locul prăbuşirii avionului. Sursă foto: RSF
Incidentul oferă o nouă perspectivă asupra rețelelor obscure de aprovizionare din spatele războiului de peste 18 luni dintre armata sudaneză și Forțele de sprijin rapid (RSF), care a dezrădăcinat peste 11 milioane de oameni şi a provocat foamete generalizată.
Datele de urmărire a zborului și informațiile din conturile de social media care nu au fost raportate până acum sugerează că avionul de transport a trecut în urmă cu câteva luni de la aprovizionarea RSF la cea a armatei.
O analiză Reuters a documentelor, filmărilor și rețelelor de socializare indică faptul că cel puțin unul dintre membrii echipajului rus era implicat în traficul de arme.
Oficialii RSF au difuzat imagini care arată trupele sale stând în jurul epavei în flăcări a avionului pe care au declarat că l-au doborât în al-Malha, la nord de al-Fashir, în primele ore ale zilei de luni. RSF a difuzat, de asemenea, imagini care ar arăta documentele de identitate a doi ruși , despre care au spus că se aflau la bord, împreună cu trei membri ai armatei sudaneze.
O sursă RSF a declarat apoir că aeronava era un avion de transport Ilyushin folosit pentru a efectua livrări aeriene de arme, muniție și provizii pentru al-Fashir, unde armata și fostele grupuri rebele aliate încearcă de luni de zile să respingă atacurile RSF. Aeronava tocmai făcuse o livrare când a fost lovită, potrivit aceleiaşi surse.
Rămășițele motorului avionului și componentele stabilizatorului se potrivesc cu cele ale unui avion de marfă Ilyushin IL76 de fabricație rusă, conform unei analize a înregistrărilor video realizate de Centrul pentru Reziliența Informației, un grup non-profit cu sediul la Londra, care a localizat locul prăbușirii la 80 de mile nord de al-Fashir.
Armata sudaneză nu a răspuns la solicitările de comentarii cu privire la avion. Reuters a identificat cel puțin doi ruși despre care se crede că s-ar fi aflat la bordul avionului, prin compararea imaginilor distribuite de RSF cu identitățile lor și cu profilurile din rețelele sociale. Reuters a folosit baze de date publice cu date personale divulgate, căutări prin recunoaștere facială și accesul la o bază de date oficială a Rusiei pentru a confirma identitatea presupușilor membri ai echipajului.
Ambasada Rusiei la Khartoum a declarat că în prezent colaborează cu guvernul militar sudanez pentru a clarifica circumstanțele în care a fost doborât avionul.
Sursa: adevarul.ro