Noi îndoieli legate de angajamentul preşedintelui Trump faţă de NATO

Noi îndoieli legate de angajamentul preşedintelui Trump faţă de NATO

Noi îndoieli au apărut marţi cu privire la soliditatea angajamentului preşedintelui american, Donald Trump, faţă de NATO, care şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a părăsi Alianţa Nord-Atlantică, relatează AFP.

Potrivit cotidianului New York Times (NYT), Donald Trump le-ar fi spus în mai multe rânduri anul trecut unor înalţi responsabili americani că nu vede interesul NATO şi că Statele Unite trebuie să se retragă din această alianţă.

Aceşti responsabili şi foşti responsabili ai administraţiei, neidentificaţi, au declarat pentru NYT că s-au temut ca preşedintele american să nu reia această ameninţare cu prilejul agitatului summit NATO din iulie 2018, când i-a acuzat pe aliaţi că nu participă suficient la cheltuielile alianţei militare create în plin Război Rece pentru a asigura securitatea Europei de Vest în faţa Uniunii Sovietice.

Anturajul lui Donald Trump a reuşit în cele din urmă să salveze situaţia, dar la Bruxelles au circulat zvonuri cu privire la ameninţarea preşedintelui american de a părăsi Alianţa Nord-Atlantică.

Întrebat despre aceste dezvăluiri, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a dat asigurări că Statele Unite rămân "100% angajate faţă de NATO".

"În cursul summitului NATO, preşedintele american a declarat că 'angajamentul Statelor Unite faţă de NATO este foarte puternic' şi că aliaţii 'au făcut progrese enorme'", a adăugat Eric Pahon.

"Aceasta nu s-a schimbat", a adăugat el. NATO "rămâne piatra de temelie a securităţii transatlantice", a mai spus purtătorul de cuvânt.

La Bruxelles, un responsabil al NATO a reamintit şi el afirmaţiile făcute de Donald Trump cu prilejul summitului din iulie. "Statele Unite sunt ferm angajate faţă de NATO şi securitatea transatlantică", a declarat pentru AFP acest responsabil sub acoperirea anonimatului.

"Statele Unite şi-au sporit semnificativ participarea la apărarea Europei, inclusiv prin creşterea numărului trupelor lor", a adăugat el.

Este foarte probabil că Congresul să se opună opune unei decizii a executivului dacă Donald Trump hotărăşte retragerea Statelor Unite din NATO.

SUA sunt singura ţară care a invocat până în prezent Articolul 5 al NATO, principiul apărării colective a alianţei, după atentatele de la 11 septembrie 2001.AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”