Noi dovezi că Iranul trimite echipamente militare armatei ruse

Noi dovezi că Iranul trimite echipamente militare armatei ruse

Noi fotografii distribuite pe rețelele de socializare arată că Iranul a trimis armatei ruse și echipamente militare de bază, nu doar drone kamikaze.

Veste antiglont cumparate de Rusia din IranFoto: Twitter - Ukraine Weapons Tracker

Imaginile arată că unele trupe rusești au fost echipate cu veste antiglonț NIJ IV și căști NIJ II, ambele fabricate de compania de armament iraniană Milad Industrial.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker amintesc de amplele probleme avute de armata rusă cu dotarea recruților săi după decretarea mobilizării parțiale pe 21 septembrie, Moscova fiind nevoită să apeleze la terțe țări inclusiv pentru aprovizionarea cu echipamente de bază precum căștile militare sau vestele antiglonț.

Lipsa de echipament și celelalte probleme cu procesul de mobilizare și instruire i-au făcut pe recruții ruși să posteze numeroase înregistrări video pe rețelele de socializare în care arată condițiile precare din „a doua armată a lumii”.

Cel mai recent, soldați din Daghestan care luptau deja pe front au distribuit o înregistrare în care arată că sunt trimiși în luptă cu căști de constructor și alte echipamente inadecvate pentru un câmp de bătălie modern.

„Dat fiind contextul, această achiziție din Iran pare chiar logic, deși fără îndoială o mutare umilitoare”, notează Ukraine Weapons Tracker.

Sprijinul militar acordat de Iran Rusiei în războiul său de agresiune

Administratorii Ukraine Weapons Tracker, o pagină cunoscută pentru monitorizarea luptelor din Ucraina și a echipamentului militar folosit de ambele părți din conflict, subliniază că nu există nicio modalitate prin care aceste echipamente să fi ajuns pe mâna soldaților ruși fără implicarea oficială a Teheranului.

„Milad este afiliată Iranian Defense Industries, o companie deținută de stat. Aceste lucruri nu sunt pur și simplu vândute la magazinul tău local”, explică aceștia.

După luni de zile în care a negat acuzațiile SUA potrivit cărora trimite drone kamikaze Rusiei, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video apărute ulterior pe rețelele de socializare care demonstrau acest lucru, Iranul a admis în premieră pe 5 noiembrie că drone ale sale sunt în dotarea forțelor armate ruse.

Însă ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, a susținut că un „număr mic" de drone a fost furnizat Rusiei cu câteva luni înainte ca forțele Moscovei să invadeze Ucraina pe 24 februarie.

Amirabdollahian a negat în continuare că Teheranul furnizează și în prezent drone militare Moscovei.

La jumătatea lunii octombrie cotidianul american The Washington Post scria, citând mai mulți oficiali americani sub condiția anonimității, că Moscova ar fi ajuns la un acord cu Teheranul să primească și rachete de fabricație iraniană.


Pe 7 noiembrie, Ucraina afirma că sistemele occidentale de apărare antiaeriană sosite recent la Kiev vor ajuta la contracararea noilor amenințări puse de rachetele balistice iraniene însă că acestea ar trebui să fie distruse la locul de lansare.

„Cred că atât liderii de top ai conducerii militare, cât și partenerii noștri lucrează la această problemă, căutând modalități eficiente de a contracara aceste noi amenințări”, afirma la momentul respectiv Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri